Denk je er over om lid te worden van de JPG? Dat kan! Op deze pagina vind je daar meer informatie over.
Dat programma wordt week-in, week-uit in elkaar gezet door enthousiaste leiding. Die leiding kent de gouden formule. Op deze website verklappen we iets van het geheim van de Scouting formule waarvoor de eerste ideeën op schrift werden gesteld door Baden-Powell. Sindsdien is Scouting in haar meer dan 100-jarig bestaan steeds met haar tijd meegegaan!
Een aanbod dat is afgestemd op het leeftijdseigene van kinderen. Het Scoutingprogramma wordt gekenmerkt door het vrije spel met veel activiteiten, met aandacht voor de eigen omgeving. De werkwijze van Scouting gaat uit van het principe ‘leren door zelf te doen’. Scouting is voor kinderen en jongeren een speelplaats om zichzelf te ontwikkelen.
Spelen is waardevol, hoe oud je ook bent. Als leidinggevende bij Scouting moet je niet alleen zelf kunnen spelen; je moet je ook kunnen verplaatsen in de speelwereld van de leeftijdsgroep waarvoor je verantwoordelijk bent. Je moet kunnen meespelen, maar je moet vooral ook goed kunnen observeren. Vanuit het spel komen er veel signalen op je af, waarmee je het spel kunt sturen. Alle leidinggevenden krijgen te maken met het trainingsprogramma van Scouting. Er is een breed aanbod, van starttraining tot (jaarlijkse) vervolgtrainingen.
Bij Scouting win je elke week
Wat is de overeenkomst tussen Scouting en bijvoorbeeld, sport in clubverband? Er zijn regels, er is standaard-kleding, je beweegt heel veel… Maar daar houden de overeenkomsten wel zo’n beetje op. Het grote verschil zit ‘m in de variatie en wat nog veel belangrijker is: bij Scouting win je elke week!
De manier van leidinggeven is bij elke leeftijdsgroep weer heel anders. Omdat het vergroten van de zelfstandigheid van de jeugdleden een belangrijke plaats inneemt bij het Scoutingspel. De opgroeiende jeugdleden kunnen steeds meer verantwoordelijkheid aan, en die krijgen ze ook. Het leidinggeven verandert hierdoor steeds meer in begeleiden. Uiteindelijk regelen de jeugdleden alles zelf.
Twee besturen; wie is er dan de baas in de groep? Dat is de groep zelf. Alle leiding heeft, samen met de bestuursleden en oudervertegenwoordigers, zitting in de groepsraad. De groepsraad komt in grote vorm twee keer per jaar bij elkaar, en zo’n zes keer in kleine vorm, om het beleid van de groep te bepalen en beslissingen te nemen. De jeugdleden en ouders worden daarbij vertegenwoordigd door oudervertegenwoordigers.
De JPG is ooit opgericht als groep met een Christelijke signatuur. Nu is de groep een plaats waarin kinderen en volwassenen samenwerken vanuit verschillende levensbeschouwingen. Het is een groep waarin iedereen zichzelf mag en kan zijn en waarin iedereen zich thuis voelt.
Het resultaat is aandacht voor jezelf, voor je vrienden en je omgeving waarin je leeft. Het levensbeschouwelijke accent past prima binnen Scouting. Daarmee kan de groep net iets meer bieden. We proberen samen met de kinderen inhoud te geven aan het begrip ‘sta eens even stil’
Voor elke speltak is er een eigen lokaal met een bijpassende inrichting. Zo’n twee keer per jaar doen we een beroep op de ouders/verzorgers voor een klus/schoonmaakdag. Hopelijk zien we u daar ook eens om ons te helpen
Natuurlijk zijn er regelmatig terugkerende vaste activiteiten, maar voor de rest kan het alle kanten op. Sport en spel – zowel binnen als buiten – horen hier zeker bij, maar ook creatieve activiteiten zoals video, zeefdrukken, ‘n kijkdoos bouwen, foto’s maken en zelf afdrukken… En zoals je verderop kunt lezen neemt kamperen ook een belangrijke plaats in bij Scouting.
- augustus/september: start seizoen, overvliegen, Scout-in
- oktober: herfstkampen (welpen en verkenners), Regio Scouts Weekend (Verkenners)
- november: ExAct (Rowans)
- december: sinterklaas, kerstviering
- januari: Nieuwjaarsdiner Stam, boerenkoolmaaltijd verkenners
- april: HIT (Hikes en Interessekampen)
- mei/juni: Noordelijk Pinkster Kamp (NPK), seizoenafsluiting , grote schoonmaak, zomerkamp (eerste of laatste week zomervakantie)