Scroll Top

Over Johannes Post, exponent van het verzet

Exponent van het verzet

Johannes Post werd geboren op 4 okt. 1906 te Hollandscheveld (gem. Hoogeveen). Hij was landbouwer in Nieuwlande en wethouder van de gemeente Oosterhesselen. In de oorlog liet hij zijn bedrijf in de steek om zich aan het verzet te kunnen wijden, waarin hij op den duur een leidende rol speelde, met name in de L.O./L.K.P. (landelijke hulp aan onderduikers/landelijke organisatie van knokploegen)

Zijn schuilnaam was: “van der Zwaag”. Ook werkte hij voor het illegale blad “Trouw” en zette hij zich verder in voor allerlei andere vormen van verzet, zoals: sabotage, hulp aan Joden (hij haalde o.a. veel Joodse kinderen uit Amsterdam en liet die in Drenthe onderduiken), overvallen (o.a. op het politiebureau aan de Archimedesstraat in Den Haag, waar men een groot aantal revolvers buit maakte), falcificaties e.d.

Arrestatie

In het begin werkte hij vanuit zijn woonplaats, maar later over het hele land, o.a. uit Rijnsburg, de woonplaats van zijn broer Marinus Post.

Op 16 juli 1943 werd hij in Apeldoorn voor de eerste keer gearresteerd, samen met zijn Joodse koerierster Thea, maar wist met hulp van een agent weer te ontsnappen. Na de mislukte (2e) overval op het Huis van Bewaring aan de Weteringschans te Amsterdam werd hij op 14 juli 1944 voor de tweede keer gearresteerd, nu in Amsterdam. Op 16 juli daar aan volgend werd hij te Overveen, in de duinen bij Bloemendaal, gefusilleerd. Hij ligt daar begraven op de Erebegraafplaats in vak 26.

In Zwinderen (Dr.) is er een brug naar hem genoemd, evenals in Leiden. In 1964 kreeg de kazerne in Steenwijkerwold de naam “Johannes Postkazerne”. Op het grondgebied van deze kazerne is een aantal wegen aanwezig die de herinnering aan het verzet levendig moet houden, b.v. Johannes Postweg (de toegangsweg tot de kazerne), Verzetsplein, BNS-straat, Koerierster-straat, OD-straat, KP-straat, RVV-straat en de BS-straat.

Vernoemingen e.d. naar Johannes Post zijn verder te vinden in Aerden-hout, Amsterdam, Best, Breukelen, Darp, Doetinchem, Gouda, Heemskerk, Heerjansdam, Hoogeveen, Hoogvliet, Hoorn, Leiden, Leidschendam, Middelburg, Midden-Beemster, Montfoort, Nagele, Nieuwlande, Oss, Oud-Beijerland, Rijnsburg, Soest, Steenwijkerwold, Tollebeek, Vlaardingen, Waddinxveen, Zeist, Zwijndrecht.
Portret van Johannes Post
Youtube filmpj!
Bronnen:
  • (Twijfelachtige) bron: Anne de Vries, Levensroman Johannes Post, (1e druk 1948)
  • Voor (veel) meer, en bovendien historisch en wetenschappelijk verantwoorde, informatie over Johannes Post valt alleen maar te verwijzen naar het zeer complete werk van: Drs. G.C. Hovingh: Johannes Post, exponent van het verzet; Een biografie. Uitgeverij Kok, Kampen 1995
Internet: