Scroll Top

Help! Mijn kind zit op scouting!?

Geen paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Scouting Johannes Post Groep Assen. Nu uw kind op Scouting gaat of zit, heeft u vast een aantal vragen. Wat is een opkomst? En wanneer is zo’n opkomst? Waar koop ik de juiste kleding? Met Help! Mijn kind zit op Scouting!? krijgt u al veel antwoorden op mogelijke vragen. Meer weten? Dan horen we het ook graag! We wensen uw kind en u alvast veel plezier bij onze scoutinggroep!
Scouting staat voor uitdaging
Scouting is een superleuke en actieve manier om vrije tijd te besteden. Samenwerken, avontuur, respect voor elkaar en de leefomgeving, zelfstandigheid en ontwikkeling zijn belangrijke thema’s binnen Scouting. Naarmate de jeugdleden ouder worden, neemt de begeleiding af en de zelfstandigheid toe.
 
Scouting is veel meer dan activiteiten in het bos of het park. Er zit een visie achter! De spelvisie SCOUTS geeft aan waar Scouting inhoudelijk voor staat.
 
Tijdens de opkomsten doet uw kind verschillende activiteiten en leert op deze manier allerlei vaardigheden. Om voor een afwisselend aanbod van activiteiten te zorgen, wordt er gebruik gemaakt van acht activiteitengebieden. Een activiteitengebied is een verzameling van activiteiten die qua onderwerp bij elkaar horen. Voorbeelden van activiteitengebieden zijn Buitenleven, Identiteit en Veilig & Gezond.

Land, water, lucht
De meeste Scoutinggroepen doen hun activiteiten net als onze groep op het land, maar er zijn ook groepen die op het water of zelfs in de lucht actief zijn. Ook zijn er speciale groepen voor scouts met een beperking en bestaan er ruiterscouts en Scoutingbands.
Hoe is de Johannes Post Groep georganiseerd?
Scouting wordt gerund door vrijwilligers, op bestuurlijk en op uitvoerend niveau. De leiding van iedere speltak is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen de speltak. De leidinggevenden organiseren bijvoorbeeld de opkomsten, maar ook kampen en andere speciale activiteiten. Heeft u vragen of opmerkingen? Dan kunt u terecht bij de teamleider van de speltak van uw kind.
Bestuur en groepsraad
Onze Scoutinggroep wordt geleid door een bestuur. Het bestuur zorgt voor het reilen en zeilen van de groep en alle grote organisatorische zaken, zoals het gebouw en de financiën. De voorzitter van het bestuur is Joost Watering. Contactgegevens van het bestuur vindt u hier.
 
De groepsraad wordt gevormd door de leiding, andere vrijwilligers, oudervertegenvoordigers en het bestuur. De groepsraad vergadert vier keer per jaar en tijdens deze vergaderingen worden belangrijke zaken besproken, zoals de jaarplanning, de groepsactiviteiten en de ontwikkeling van de groep en de leiding zelf. Bij de groepsraad is voor iedere speltak ook een oudervertegenwoordiger aanwezig die de belangen van de jeugdleden die nog niet bij de groepsraad mogen zijn vertegenwoordigt.
Groepsbegeleiders
Jelmer Komen en Mitchel Oost onze groepsbegeleiders. De groepsbegeleider is er voor vragen van algemene aard, problemen, suggesties en opmerkingen. Loopt u tegen iets aan wat u niet goed met de teamleider kunt bespreken? Neem dan gerust contact op met de groepsbegeleider. De groepsbegeleider is ook lid van het bestuur.
Deskundigheid
Naast plezier zijn deskundigheid en veiligheid belangrijke elementen. De leidinggevenden en bestuursleden van een Scoutinggroep worden daarom ook regelmatig getraind. De groepsbegeleiders ondersteunen bij het behalen of behouden van kennis en vaardigheden die benodigd zijn voor hun functie binnen Scouting.
Vertrouwenspersoon
Als er sprake is van een calamiteitensituatie, zoals grensoverschrijdend gedrag, een ongeluk of een sterfgeval, dan staat onze vertrouwenspersoon je graag te hulp. Ook kun je altijd contact opnemen met het landelijk opvangteam.

Leeftijdsgroepen en bijeenkomsten

Een Scoutinggroep is opgebouwd uit verschillende leeftijdsgroepen, speltakken genoemd. Bij Scouting zijn er vijf van deze speltakken: bevers (5-7 jaar), welpen (7-11 jaar), verkenners (11-15 jaar), rowans (15-18 jaar) en de Stam (18+). Om de fantasie van kinderen te stimuleren, spelen de jongste speltakken in een thema. Iedere speltak komt in principe elke week samen; dit heet een ‘opkomst’. Tijdens de schoolvakanties is er geen opkomst.
Bevers: 5 tot 7 jaar
Een groep bevers wordt een ‘kolonie’ genoemd. Bij de bevers spelen de kinderen met elkaar en doen ze leuke activiteiten in de natuur. Ze gaan samen met Stuiter, de hoofdpersoon in dit thema, op bezoek in het fantasiedorp Hotsjietonia. Dit is een gezellig dorp met veel verschillende bewoners, zoals Keet en Fleur Kleur, Professor Plof en Bas Bos. Er gebeurt altijd wel wat in Hotsjietonia!
 
De gezelige bevergroep doet allerlei activiteiten. Van leukke spelletjes in het bos tot bijvoorbeeld broodjesbakken. We proberen zo veel mogelijk activiteiten buiten te doen. Bij slecht weer blijven we natuurlijk binnen.
welpen: 7 tot 11 jaar

Jongens van 7 tot 11 jaar heten bij Scouting ‘welpen’. Ze spelen samen in de jungle, waar ze met Mowgli en Shanti op pad gaan en allerlei dieren tegenkomen. Samen met deze dieren beleven de welpen spannende avonturen!

Een groep welpen wordt een ‘horde’ genoemd. De horde is vervolgens weer opgedeeld in kleine, vaste groepjes. Zo’n groepje heet een ‘nest’ en ieder nest draagt de naam van een kleur. In elk nest krijgen twee kinderen wat meer verantwoordelijkheden dan de andere kinderen. De welp die aan het hoofd staat, heet een ‘gids’, de tweede welp heet een ‘helper’.

verkenners: 11 tot 15 jaar
Na vier jaar welpen is het tijd voor een nieuwe uitdaging; die krijgt uw kind bij de speltak ‘verkenners’! De verkenners zijn jongens van 11 tot 15 jaar. Een groep verkenners heet een ‘troep’. Ook de banaming ‘scouts’ wordt veel gebruikt. Leuke spellen doen, je eigen film opnemen, primitief koken of het lopen van tochten; bij de scouts doe je het allemaal!
 
Bij de verkenners gaat het vooral om het werken in ‘patrouilles’; dit zijn de groepen waarin de verkenners binnen de troep zijn opgedeeld. Bij de verkenners leer je van alles, niet alleen van de leiding, maar ook van de oudere kinderen in de groep. Ook is het mogelijk om binnen de patrouille ‘patrouilleleider’ (PL) of ‘assistent-patrouilleleider’ (APL) te worden. Een kind krijgt dan net zoals bij de welpen wat meer verantwoordelijkheid. Uitdaging en samenwerking staat centraal bij deze speltak.
Rowans: 15 tot 18 jaar
Rowans zijn jongeren van 15 tot 18 jaar; een groep Rowans wordt een ‘afdeling’ genoemd. Rowans verzinnen en organiseren hun activiteiten zelf en organiseren zelfs hun eigen zomerkamp. De mogelijkheden zijn eindeloos: Rowans gaan op overlevingskamp, vlot varen, fietsen in de Ardennen of ze nemen deel aan landelijke of internationale activiteiten of kampen. De begeleiding motiveert, inspireert en ondersteunt de Rowans waar nodig, maar het meeste doen ze zelf.
de stam (Anthonie van Diemenstam): 18+
De stam organiseert zelf hun activiteiten en programma’s. Ook ondernemen ze activiteiten met andere stammen. De opkomsten variëren: van een actief spel tot het helpen organiseren van een groepsactiviteit. De stamleden beleven de gaafste Scoutingactiviteiten en worden daarnaast ook nog eens klaargestoomd voor een leidinggevende functie binnen de JPG.
PAG: 27+
Het Post Anthoniaans geno(o)tschap is een onderdeel van de Johannes Post groep waarin leden en oud leden zich hebben verenigd om de jarenlange vriendschappen te onderhouden en daarnaast d.m.v. fondswerving zorgen dat de scoutingleden van vandaag net zo’n fijne tijd beleven als toen zij als jeugdleden actief waren.
 
De stichting PAGtiviteit organiseert jaarlijks diverse evenementen om geld in te zamelen voor het steunfonds Scouting. Hierop kunnen scoutinggroepen een beroep doen wanneer men bijvoorbeeld geld nodig heeft om kampeermateriaal aan te schaffen na bijvoorbeeld een brand. Één van die activiteiten die de stichting organiseert is de jaarlijkse PAGrally. De organisatie ligt geheel in handen van vrijwilligers, die dit alles belangeloos doen. Dit om zoveel mogelijk financiële middelen te genereren voor het steunfonds.
opkomsttijden
Zoals u heeft kunnen lezen, zijn er bij Scouting Johannes Post Groep vijf speltakken. Alle speltakken hebben op komst op zaterdag.
  • Bevers: 14.00 uur tot 16.00 uur
  • Welpen: 14.00 uur tot 16.30 uur
  • Verkenners: 14.00 uur tot 17.00 uur
  • Rowans: 14.00 uur tot 17.00 uur
  • Stam& PAG: bepalen ze zelf
Hoe gaat dat nou, zo’n opkomst?
Openen en sluiten
Vanaf de bevers tot en met de roverscouts beginnen en sluiten we de opkomsten met de hele speltak. De manier waarop verschilt per speltak. Dit zijn ook de momenten waarop de kinderen iets kunnen vertellen of waarop de leiding zaken uitlegt, bespreekt of uitdeelt. Het openen en sluiten is als het oversteken van de ‘grens’. Binnen deze grenzen gelden de regels van het Scoutingspel.
Aanwezig en afmelden
Het is natuurlijk de bedoeling dat uw kind iedere opkomst aanwezig is. De leiding doet elke week hun uiterste best om een leuk en actief programma voor te bereiden. Kan uw kind een keer niet komen? Bel of mail dan op tijd naar de leiding om dit te laten weten!
Veiligheid voor alles
Spelen in een veilige omgeving is belangrijk bij Scouting. Kinderen en jongeren moeten zich in een uitdagende omgeving kunnen ontwikkelen door het spelen van het Scoutingspel. Ook op het vlak van sociale veiligheid zijn er duidelijke afspraken gemaakt en worden er handvatten geboden. Zo vragen wij van al onze vrijwilligers een Verklaring Omtrent het Gedrag en streven we ernaar dat er binnen ieder leidingteam in ieder geval één iemand met een EHBO-diploma is.
Activiteiten en kamp
Regelmatig organiseren we bijzondere activiteiten voor onze leden. Voorbeelden hiervan zijn een houtkloof dag, NL-doet, wc papieractie, sinterklaasopkomst, St Joris viering, Natuuractiviteit bij de Bevers, Ouder/ Zoonkamp bij de welpen, Boerenkoolmaaltijd bij de verkenners, Film marathon bij de Rowans en Nachthike die georganiseerd wordt door de Stam.
 
Kamp en kamperen zijn elementen die bij Scouting horen en bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren. De bevers beginnen met een nachtje logeren in het eigen clubhuis aan de Houtlaan. De welpen gaan verder van huisen slapen tijdens de Ouder/Zoon kamp in een tent aan de Houtlaan en de ouders slapen in ons Scoutinggebouw. De Verkenners gaan meestal in Nederland kamperen, terwijl de Rowans voor hun kamp op expeditie in Europa gaan. En samen met de hele JPG gaan we naar het NPK in Lauwersoog. Ook gaan veel van onze leden naar de HIT.
Kampgeld
Het kampgeld is geen onderdeel van de contributie. Voor elk kamp moet dus extra betaald worden. Het kampgeld komt dan ook geheel ten goede aan de kinderen die meegaan.

Scoutfit en ScoutShop

Net als bij een sportteam zijn wij als scouts ook herkenbaar. Daarom dragen we een ‘Scoutfit’. Alle kleding zit lekker en kan tegen een stootje; perfect dus om lekker buiten bezig te zijn en vies te worden. Voordat uw kind geïnstalleerd is, mag het alleen de Scouting blouse, trui of het T-shirt dragen. Tijdens de installatie krijgt uw kind de groepsdas en tekens voor op de blouse uitgereikt. Samen met een blauwe broek is de Scoutfit compleet!
 
Voorafgaand aan de installaties (installaties zijn in november) ontvang u van de leiding informatie over het bestellen van de scoutfit en de insignes. We doen dan alle bestellingen in 1 keer en zorgen er voor dat het klaar ligt voor de installaties.
 
Alle onderdelen van de Scoutfit zijn ook los te koop bij de ScoutShop, de winkel van Scouting Nederland. Via www.scoutshop.nl kunt u heel gemakkelijk online bestellen of een locatie van een ScoutShop in de buurt vinden.
 
Onze JPG das hebben we in eigen beheer en wordt gemaakt door een “dassen moeder” en kan besteld worden via onze eigen webshop! De webshop is beveiligd met een wachtwoord, die kan worden opgevraagd bij de leiding van de speltak. Daarna werkt het als vanzelf, de das zal vervolgens op het scoutinggebouw worden uitgereikt.
 
De Scoutfit verschilt per speltak en ziet er als volgt uit:
  • Bevers: rode blouse en een oranje-groene das
  • Welpen: groene blouse en een oranje-groene das
  • Scouts: beige blouse en een oranje-groene das
  • Rowans: beige blouse en een oranje-groene das
  • Stam: beige blouse en een oranje das
  • PAG: beige blouse en een oranje of oranje-groene das
 
Ouders naaien de badges op het uniform. Elke badge heeft een eigen plek op het uniform. Welke badge hoort waar? Bekijk het hier.

Installeren en overvliegen; hoe gaat dat?

Nieuwe leden worden officieel geïnstalleerd; ze horen er na deze ceremonie echt bij. Ouders, opa’s en oma’s en anderen zijn welkom om deze ceremonie mee te vieren. Het is dan ook leuk om een cadeautje te geven aan uw kind, u kunt hierbij denken aan een speciale Scoutinggids waarmee uw kind ook buiten Scouting aan de slag kan. Voor de bevers is er de Bevergids, voor de welpen de Junglegids en het verhalenboek Jungle-avonturen van Shanti & Mowgli en voor de verkenners is er de Scoutsgids.
 
Meestal worden er meerdere kinderen tegelijkertijd geïnstalleerd. Het nieuwe lid krijgt onder andere het installatieteken, het speltakteken en het naambandje van de JPG opgespeld. Ten slotte mag de das om!
Overvliegen
Als een kind oud genoeg is, gaat het naar de volgende speltak. Binnen Scouting heet dit ‘overvliegen’. De leiding van de twee speltakken overlegt hier samen over en bespreekt dit ook met de ouders. Natuurlijk zorgen we voor een soepele overgang, daarom wordt er meestal in groepjes overgevlogen. De kinderen die overvliegen, mogen voordat zij gaan overvliegen eerst al een paar keer kijken bij de volgende speltak.
Badges en insignes
Badges en insignes laten zien wat de kinderen allemaal al hebben gedaan of hebben geleerd. Als een kind een bepaalde vaardigheid heeft opgedaan, krijgt het een badge of insigne. Deze badge of dit insigne mag op de Scoutfit blouse geplaatst worden.
 
Bij de bevers wordt er gewerkt met badges. Dit is een leuke manier de bevers te belonen voor hun inzet. Door de beverbadges werken de bevers spelenderwijs aan hun ontwikkeling. Ouders en leiding kunnen zo precies zien wat de kinderen gedaan en geleerd hebben.
 
De welpen werken met insignesDoor het behalen van een insigne kan een welp laten zien dat hij nieuwe dingen heeft geleerd; bijvoorbeeld verband aanleggen, vuur maken of knopen. De oudste welpen kunnen aparte insignes verdienen om zich zo voor te bereiden op de overgang naar de verkenners.
 
De insignes die verkenners kunnen behalen zijn verdeeld in de basisfase, verdiepingsfase en specialisatiefase. De activiteiten die de scouts moeten doen om deze insignes te verdienen worden per fase steeds moeilijker. Een echte uitdaging dus! Voor sommige insignes kun je speciale kampen volgen tijdens bijvoorbeeld de HIT.

Financiën en verzekeringen

Wat kost dat?
Het contributiebedrag van onze groep wordt jaarlijks vastgesteld, deze is terug te vinden op de pagina contributie. Automatische incasso heeft onze voorkeur. Als groep doen we ons uiterste best om zo goedkoop mogelijk te blijven, maar we vinden het ook belangrijk om leuke activiteiten aan te bieden. Om de clubkas te spekken, organiseren we daarom ieder jaar een aantal verkoopacties. Hulp van ouders is daarbij van groot belang! Heeft u interesse om een handje te helpen? Laat ons dit dan weten!
 
Voor vragen over de contributie kunt u contact opnemen met onze penningmeester.
Wat krijgt uw kind voor dit geld?
Het belangrijkste is natuurlijk het lidmaatschap van onze Scoutinggroep. Dit houdt in dat uw kind wekelijks mag meedraaien met de opkomsten! Ook krijgt uw kind een Scouting Magazine met daarin nieuwtjes, tips en een leuke Scoutingstrip. Daarnaast is het met behulp van het online registratiesysteem Scouts Online gemakkelijk om contactgegevens te bekijken en aan te passen. U kunt na inschrijving inloggen op https://sol.scouting.nl/.
Hoe is Scouting verzekerd?
Scouting Nederland heeft een collectieve verzekering. Deze kent een dekking voor particulier veroorzaakte schadegevallen en is aanvullend op de eigen aansprakelijkheidsverzekering. Ook heeft Scouting Nederland een ongevallenverzekering. Meer informatie staat op www.scouting.nl
Verhuur van ons gebouw
Op de momenten dat we zelf ons Scoutinggebouw niet nodig hebben, is het mogelijk om het gebouw te huren. Dit zijn voor ons extra inkomsten die ten goede komen van onze vereniging. Als je hier meer over wilt weten neem dan contact op met Lammert Aling, verhuur@johannespostgroep.nl
 
Wij verhuren ook verschillende materialen zoals tenten en kookmateriaal voor groepen.
Communicatie en planning
Oudercontact
Goed contact met ouders vinden we belangrijk. Wij gaan er van uit dat u er geen bezwaar tegen heeft dat er misschien foto’s van uw kind op onze website komen te staan. Als dit wel het geval is, horen we dat graag! U kunt dit aangeven op het inschrijfformulier.
 
Daarnaast heeft iedere speltak een oudervertegenwoordiging. De oudervertegenwoordiging neemt deel aan de groepsraden. We vinden het ook belangrijk om te horen hoe de kinderen Scouting ervaren. Alle feedback is dan ook welkom!
 
Zijn er speciale zaken waar we rekening mee moeten houden, bijvoorbeeld het dieet van uw kind? Geef het aan ons door! Ook als er iets speelt waardoor uw kind even niet lekker in zijn vel zit, horen we het graag. We kunnen hier dan op inspelen.
Jaarplanning
Doorgaans hebben we iedere week opkomst Normaal gesproken is het zo dat we de zaterdag aan het begin van een schoolvakantie opkomst hebben, de zaterdag aan het einde van een schoolvakantie nietDe jaarplanning laat zien wat er verder allemaal op de agenda staat.
Contactgegevens
Alle gegevens kunt u vinden op onze website.
 
Ons Club gebouw vindt u op het volgende adres:
 
Houtlaan 107
9403 EW Assen
(0592)315884
secretaris@johannespostgroep.nl.
Kom mee doen!
Wil jij ook avonturen beleven bij onze scoutinggroep? Kom dan eens meedoen. Kijk hier voor meer informatie over het komen kijken en het lid worden.