Scroll Top

Tradities (Demo)

p1010235Bij de verkenners kennen we vele tradities, op deze en de volgende pagina’s lees je daar meer over! Veel van de tradities lijken misschien een beetje ouderwets, maar ze zorgen voor ontzettend veel plezier en bovendien leer je er ook vaak nog veel van! Een aantal tradities die je hier terugvindt horen bij de Johannes Post Groep, andere horen bij scouting in het algemeen.

De belofte

Alle verkenners, waar ook ter wereld, leggen bij hun installatie een belofte af. Het is de bedoeling dat je je er ook aan houdt. Hieronder kun je de belofte nog een keer doorlezen:

Ik beloof mijn best te doen met behulp van God een goede verkenner te zijn, bewust het goede te zoeken en te bevorderen, iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de verkennerswet.
Jullie kunnen op me rekenen.

Meer informatie over de belofte en hoe die wereldwijd wordt toegepast vind je op Scoutpedia.

De verkennerswet

De verkennerswet wordt opgezegd bij openingen van opkomsten, kampen en evenementen. Iedere verkenner hoort hem te kennen. De verkennerswet is ook een onderdeel van het groene boekje.

Een verkenner trekt er samen met anderen op uit om de wereld om zich heen te ontzekken en deze meer leefbaar te maken.
Hij is eerlijk, trouw en houdt vol.
Hij is spaarzaam, sober en zorgt goed voor de natuur.
Hij respecteert zichzelf en de anderen.

Meer informatie over de verkennerswet en de wetten die de andere speltakken gebruiken vind je op Scoutpedia.

De opening

Op zaterdag middag wordt er om twee uur gezamenlijk geopend door de  Welpen, Verkenners en Rowans. De opening en ook de sluiting horen bij de opkomst, het geeft een beginsignaal en een eindsignaal. Het gezamenlijke openen is iets van de JPG, elke speltak heeft zijn bijdrage. Als eerste is er het “Yalahiiiiiii…” (kom laten we gaan jagen) van de welpen door de Akela. Daarna wordt de Nederlandse vlag gehesen door een Welp en een Verkenner. De welpen vervolgen dan met de horderoep en de Welpenwet.  Hierna de Verkenners met de Verkennerswet. Als laatste de Rowans met de Rowanbereidheidsverklaring. In dit geheel zitten nogal een aantal wetten die voorgelezen worden. Dit zijn de spelregels waaraan je je houdt tijdens de opkomst.

St. Joris

St. Joris (een verhaal over Joris van Cappadocië) is een is een traditie die al jaren geldt binnen vele scoutinggroepen in Nederland. De Johannes Post Groep deelt in deze traditie.  Het verhaal over de jonge ridder kan op vele manieren worden verteld. Elk jaar geven we aan deze gebeurtenis een andere en bijzondere draai. Veel informatie over St. Joris is te vinden op Wikipedia. Op onze website kun je ook een aantal St. Joris verhalen teruglezen (er bestaan meerdere versies van dit mooie verhaal). Bekijk ze hier.

Overvliegen

Op deze zaterdag wordt er door de jeugdleden die de leeftijd hebben bereikt om naar een andere leeftijdsgroep(speltak)te gaan, gewisseld van speltak. Dit heet overvliegen. Omdat hier alle speltakken bij betrokken zijn gebeurd dit gezamenlijk op zaterdagmiddag.  Het overvliegen van de rowans naar de stam gebeurd apart. De stam organiseert dit zelfstandig. Wil je weten wanneer het overvliegen gepland staat? Kijk dan bovenin het menu bij de agenda.

Installaties

Een bepaalde tijd nadat je bent overgevlogen naar de verkenners word je geinstalleerd. Op dit moment, waarbij ook altijd je ouders, opa’s, oma’s en andere mensen zijn uitgenodigd krijg je ook je uniform en insignes. Je insignes worden opgespeld door je Patrouille Leider. Tijdens de installaties leg je de belofte af.

Boerenkoolmaaltijd

Eens per jaar eten we met alle verkenners, ouders, leiding en bestuursleden samen boerenkool. De organisatie van deze boerenkoolmaaltijd is helemaal in handen van het kader. Als kaderlid moet je dus uitnodigingen versturen, een thema bedenken en uitvoeren en (niet de minste klus…) voor ongeveer 60 mensen stamppot boerenkool koken.

Het uniform en de das

Scouting Nederland heeft er voor gekozen om een uniform te dragen. De gedachte hierbij is dat dit ook bijdraagt aan de saamhorigheid, verbondenheid en eenheid binnen een groep. Daarnaast geeft het ook een vorm van gelijkheid aan (geen bonte verzameling van merktruien en -shirtjes). Bij de JPG dragen we een uniformblouse, met hierop de van de speltak afhankelijke insignes. Daarbij dragen we een das, oranje met een groen bies. De das is de herkenning dat je lid bent van de Johannes Post Groep (dit naast je naambandje) en zo kun je op kamp aan iedereen laten zien dat je lid bent van de JPG! Ben je een nieuwe das of uniform nodig? Kijk dan hier. Wil je weten welke insigne op welke plek hoort op het uniform? Kijk dan hier!

Mis je nog een paar tradities? Geen nood, binnenkort wordt deze pagina aangevuld! Tot die tijd kun je voor vragen altijd bij de leiding terecht!