Scroll Top

nr. 5 – juli 2006 (Demo)

Nieuwsbrief, jaargang 28, nr. 5

Inhoud:
Van DE Redactie, Van de voorzitter, Hordenieuws, Troeppraat, Verhuur gebouw, Stamgezwam 1, Stamgezwam 2


Inleveren kopij volgende Nieuwsbrief t/m: 26 september 2007


(naar boven)

Van de redactie
“1 jaar verder…”
door: DE Redactie

Voor u ligt alweer de vijfde nieuwsbrief van deze redactie, dat betekent dat wij alweer een heel jaar de nieuwsbrief voor u verzorgen. Dit eerste jaar is voor de redactie omgevlogen, wat heeft het seizoen 2006-2007 ons gebracht?

Veel hoogte- en dieptepunten. Van het jaarlijkse redactie-teambuildingsweekend tijdens het carnaval in Rio de Janeiro tot de redactiecrisis van februari. Als redactie hebben wij het afgelopen jaar geprobeert de nieuwsbrief tot een tijdschrift te maken wat van A tot Z gelezen wordt. Wij hebben dit getracht door enkele nieuwe rubrieken en natuurlijk een tomeloze inzet van de voltallige redactie.

Wat heeft het afgelopen seizoen ons inhoudelijk gebracht? Alle speltakken draaien erg goed, enthousiaste leidingteams, grote groepen kinderen en afwisselende programma’s op de zaterdag hebben gezorgd voor een memorabel seizoen aan de Houtlaan. Voor ons als redactie leverde dit natuurlijk prachtige stof op voor het vullen van de nieuwsbrief. Wij hebben dan ook elke keer weer genoten bij het lezen van de verhalen en stonden verbaasd van alle avonturen die er wel niet beleefd werden.

De afgelopen 2 maanden stonden ook weer bol met allerlei activiteiten en gebeurtenissen. Zo lopen de meeste jeugdleden en leiding in een prachtige nieuwe JPG-trui, met zelfs de eigen naam er op geborduurt. Op 22 juni was de laatste (gezamenlijke) opkomst, een gevarieerd programma op deze vrijdagavond zorgde voor een goede afsluiter van dit seizoen. Zelfs nu het zomervakantie is gaan de activiteiten van de JPG door. De welpen en verkenners gaan gezamenlijk op zomerkamp naar Ommen en de rowans vertrekken zelfs voor hun zomerkamp naar het verre Polen. En de stam? De stam gaat naar Engeland om daar mee te helpen om de Wereld Jamboree mogelijk te maken, daarvoor zal 1 van de vrachtwagens van de stam de overtocht naar het Verenigd Koninkrijk maken.

Iedereen zal na deze activiteiten weer met smart wachten op het begin van het nieuwe seizoen, wat begint gelijk met de start van het nieuwe schoolseizoen. Rest ons niets dan iedereen een heel fijne zomervakantie te wensen en tot ziens in het nieuwe seizoen aan de Houtlaan!


(naar boven)

Van de voorzitter
“Op naar een scoutief seizoen!”
door: Onze Voorzitter

Met de vakantie in het verschiet is dit mijn laatste stukje voor de nieuwsbrief van dit seizoen. We gaan straks met z’n allen op vakantie. Met familie, vrienden of gezin en natuurlijk met elkaar. De zomerkampen zijn vastgelegd en de organisatie is in de meeste gevallen wel rond.

We hebben genoeg gedaan de afgelopen tijd. Toch wil ik even stilstaan bij de enorme opkomst van 4 mei. We waren met een grote groep leden van de Johannes Post Groep. Van welp tot stamlid. Dit deed mij een groot genoegen, temeer omdat wij onze naam te danken hebben aan een verzetsstrijder. Dus alle aanwezigen, mijn dank voor het eerbare gebaar.

Daarnaast hebben we ons verdienstelijk gemaakt en vermaakt op het NPK. Ik ga er van uit dat u een uitgebreid verslag van de verschillende speltakken krijgt.

De oudere scouts onder ons hebben weer een prachtige rally georganiseerd met vele mooie auto’s en een voortreffelijk weertje.

Ook hebben we ons weer van onze beste kant laten zien tijdens het regio volleybal toernooi en heeft st. Joris onze aandacht gehad. Misschien wordt u nog verrast met een stukje hierover in de nieuwsbrief.

Er rest mij niet meer te zeggen dan dat we bij het uitkomen van de nieuwsbrief de grote schoonmaak reeds hebben gehad en dat houdt in dat het gebouw er weer even tegen kan. Daarnaast nemen we tijdens deze dag afscheid van de mensen die zich jaren voor onze groep hebben ingezet en tonen wij hen tijdens een samenkomst onze waardering.

Afsluitend wil ik u een goede vakantie wensen en hoop ik u met veel verhalen en vooral heel en in goede gezondheid na de vakantie weer aan de Houtlaan te mogen ontmoeten.


(naar boven)

Hordenieuws
“Welpen bedankt!”
door: Baloe

Welpen bedankt!

Afgelopen weken hebben we een aantal bijzonder leuke en spannende dingen gedaan in de Rimboe.

Dankzij de welpen hebben we in Smurfenland Grote smurf zijn verjaardagstaart bezorgd. We hebben vuur gemaakt, tenminste de jongste jongens. De ouderen hadden in hun enthousiasme het vuur wat Hati had gemaakt om zeep geholpen, terwijl de jongste jongens behalve goede leermeesters, ook goed luisterden naar de aanwijzingen hadden die het snelst brandend vuur en ook het hoogst brandend vuur. En bij de laatste opkomst op vrijdag avond hebben de welpen zich kunnen meten met de verkenners en de rowans, wat ze volgens mij erg goed hebben gedaan!

Het NPK was een ontzettend gaaf kamp, eindelijk een keer zonder ouders kamperen! Stiekem snoep eten in de tent, wat eigenlijk niet mocht van de leiding; leuke spelletjes doen met andere welpen, esta’s en kabouters; ‘s avonds lekker laat naar bed en dan alsnog gaan keten in de tent; de leiding ‘s ochtends vroeg wakker maken met een hoop herrie; daten met de dames van Fraeylema; en als laatste knaller het feest dat Grote smurf gaf; lekker Jumpen!!!

Wel jammer dat we zo snel weer naar huis moesten, maar ik kan iedereen namens het hele leiding team zeggen dat we een heel erg leuk kamp hebben gehad en dat we trots zijn op de welpen dat ze zo goed hebben mee gewerkt hebben op het kamp en vooral dat ze zo een grote hulp waren voor de leiding bij het opruimen, Welpen BEDANKT!!!

Nog nagenietend van het NPK kregen wij een bericht uit de Jungle. Tarzan nodigt ons uit om eens te komen kijken hoe het in zijn Jungle er aan toe gaat en hoe hij overleeft in de BoesBoes. Uiteraard gaan we een kijkje nemen! 7 juli is het zo ver en zullen wij met Tarzan en Jane de bossen in de buurt van Ommen verkennen. We zijn verzekerd van een grote groep welpen en ik weet zeker dat zij elk avontuur aan gaan kunnen, na een jaar lang voorbereiding!

Om nog iets verder voor uit te kijken, nog voorbij het zomerkamp, de eerste opkomst van het volgende seizoen staat ook alweer gepland: 9 september is iedereen weer van harte welkom bij ons mooie gebouw aan de Houtlaan. Voor de welpen die niet mee gaan op zomerkamp, alvast een hele goede vakantie en tot dan! Voor de welpen die wel mee gaan op zomerkamp, tot 7 juli in Ommen


(naar boven)

Troeppraat
“NPK 2007: Vet cool!”
door: Pascal en Patrick

Het was 26 mei 2007 we kwamen om ongeveer half 6 aan bij het scoutinggebouw. iedereen was dik enthousiast want we gingen op weg naar Marnewaard het NPK tegemoet.

Om ongeveer 7 uur aan en toen gingen we naar een kort gesprek over speelgoedpistolen met van die hartstikke zacht knallende knappertjes gingen we de tenten opzetten. En je zag al snel dat bijna iedereen een JPG trui aan had. Al gouw bleek dat er in mijn (Patrick) patrouille een paal miste voor de tent later bleek dat hij gewoon door iemand in het hoge gras werd geflikkerd. De tenten waaiden tijdens het opzetten vaak om. We gingen toen kennis maken met de subkamp leiding bijzonder en bizar hun hadden vette gangstah kleren aan Mitchell werd toen helemaal wild. Later die avond gingen we nog aan het zuipen (cola sinas 7up cassis ) en nog wat chips eten. En daar genoten wij allemaal heel erg van. We gingen slapen in onze vet coole hydrolysche en airconditionerse tenten omdat iemand vergeten was de tentdeur dicht te doen. de volgende ochtend kwam iedereen laat en wazig uit zijn bijna slaapzak, we gingen verder met het bouwen van de keukens en vuurtafels het ging gelukkig snel zodat we WEL naar de opening konden een grappig feit van de opening was dat het vuur na 1 minuut al uit ging en dat de brandweer met een gasbrander het weer moest aanmaken niemand merkte het op behalve natuurlijk de JPG die altijd goed uit zijn doppen kijkt. in de avond gingen we koken op onze gloednieuwe vuurtafels en al gouw werd er een aardappelgevecht uitgevochten iedereen vond het leuk behalve de aardappels hahahaha. Het eten was heel lekker.

De volgende dag gingen we een spel spelen met de subkamp leiding en ik mocht niet mee omdat er 2 bepaalde personen waren van onze scoutinggroep waar ik de naam niet van ga noemen was vergeten te afwassen en toen moest ik dat doen. Die avond hadden we weer lekker gegeten ik wist niet wat we hadden gegeten want ik ben dat vergeten maar het was vast wel lekker want ik stookte het vuur en dan is het sowieso lekker. En naar het eten een spel doen maar ik weet niet welke want ik weet niet welke dus. En daarna hadden we nog even vrije tijd en toen gingen we nog even (…) en dat was wel grappig.

De nieuwe truien zien er strak uit!

(vervolg Troeppraat)

Later op de avond moesten we in de kring zitten en daar na moesten alle niet kader leden naar bed en de wel kader leden mochten nog even blij en nog we cola en die andere drinken en wat chips en na een 30 minuten moesten zij ook naar bed.

De volgende dag. Toen kwamen de ouders en dat was wel lol. Maar ik (Pascal) moest met mij teen in de soda. En ook op de dag hadden we ook wissel schilden en daar deden we natuurlijk goed aan mee kug kug maar we hadden wel lol en dat is scouting. Mijn patrouille hadden wel het meeste punten van de JPG wel 44 punten en de gene die nummer 1 stond hadden maar 152. En de familie oost wan 1 na laatste met wel 14 punten.

Na de wissel moesten we nog een spel doen en niemand speelde het eerlijk en toen had een bepaald persoon van de JPG was er als eerst maar die vergat de prijs te halen dus nu hebben we nog niets . Daar na naar het ramptrein toen hadden de APL’s (Assistent Patrouille Leider, red.) kampvuur wacht en dat was vet erg lollig toen gingen we de APL’s om 4 uur weer terug naar het ramptrein en daar hadden we nog vrije tijd tot we gingen eten. We gingen eten wraps en dat was lekker. De laatste avond hadden we disco en dat was vet. En daar na gingen we weer terug naar het kamp en toen slapen.

De laatste dag. Eerst gingen we alles afbreken en toen weer met de bus naar huis. En daar de vracht wagen uitpakken en toen weer naar huis

Groeten Pascal Thies en Patrick Oost.


(naar boven)

Verhuur verhaal
“Nieuw tijdverdrijf”
door: meneer Mulder

Die man die op zaterdag het gebouw aan anderen liet zien is ermee gestopt! Een korte overdenking na 7 jaar trouwe dienst.

Ik zal het nooit vergeten. Ik zat met Dick van Schaik in de auto onderweg naar Lhee om weer eens te klussen aan Max, die we compleet hadden gestript en gezandstraald en nu weer aan het opbouwen waren. Dick vroeg of ik wel zin had om de verhuur van het JPG gebouw van hem over te nemen. Na een korte bedenktijd zei ik ja en was dus sinds het najaar van 2000 verantwoordelijk voor de verhuur en nam dus ook zitting in het JPG bestuur.

De eerste jaren ging het verhuren nog makkelijk. De Houtlaan was nog onbewoond en dus werd het gebouw gebruikt voor menig feest tot diep in de nacht. Ook hadden we een vaste huurder voor de zomer. De Wielerclub uit Roterdam met Huub, een rasechter Rotterdammer, als vaste begeleider.

Een andere huurder die ik mij kan herinneren zijn de studenten die het hele weekend in hun ridderkleding rondliepen en bepaalde gebeurtenissen uit de middeleeuwen naspeelden of de groep die mijn huisadres had opgegeven als postadres voor de achterblijvers. Ik voelde me die week net een postbode. Nog geen dag na hun vertrek kegen wij brieven en kaartjes binnen van ouders, broers, zussen en grootouders.

Wat me ook altijd zal bijblijven zijn de jassen en andere kledingstukken die na een opkomst aan de kapstok of elders in het gebouw blijven hangen en die ik, als het gebouw in gebruik was, dan maar weer opruimde.

De vergaderingen met het JPG bestuur heb ik altijd als zeer plezierig ervaren. Hiervoor dank aan mijn mede bestuurders.

Verder wil ik iedereen bedanken die gelijk in de benen kwam als ik weer eens een briefje ophing of een mailtje verstuurde dat het gebouw weer was verhuurd en het nog een grote troep was in het gebouw. Meestal ging dit goed, af en toe moest ik er zelf aan geloven en de handen uit de mouwen steken of verschimmelde pakken melk uit de koelkast weggooien. Maar meestal ging het goed. Leiding bedankt.

Mensen die zich zorgen maken over wat ik nu met mijn vrije tijd ga doen kan ik gerust stellen, Ik heb een nieuw tijdverdrijf gevonden !!

Groeten Miel

PS. Ik wens hierbij Carolien en Marjolein veel succes met de voortzetting van mijn werk en wil de leiding verzoeken hun te ondersteunen bij hun werkzaamheden.


(naar boven)

Stamgezwam 1
“Een psychedelisch Pinksteren”
door: Doedel

Goeiedag eem. Dat was me een NPK’tje wel zeg. Of moet ik zeggen: Dikke Lap’n NPK? The sixties all over again. Of moet ik zeggen: Dikke Lap’n the sixties all over again? Een psychedelisch Pinksteren in de Groningse polder.

Het is een vredige ochtend ergens in mei. Er hangt een serene rust over ons tentenkampje. Wat voor dag het precies is, is onduidelijk, maar we moeten hier al een tijdje zijn want ergens in de verte staat het middenterrein al fier overeind. Een vlotte opbouw gehad blijkbaar. En dat voor het eerst zonder officiële aansturing van Dirk en Boels, die nu in één van de tenten officieel sabbatical liggen te zijn. Er klinkt een ongedempte rochel. Dan herstelt de stilte zich.

Die rust is trouwens niet onverdiend want behalve dat opbouwwerk zijn er de vorige avond stevige voldoendes gehaald. Was het niet de jubileumfuif van de Thriantanen, dan toch zeker wel dat optreden van de hippieband of gewoon een avondje in die gigantische Kruk. En dan heb je altijd nog de Fraeylematent, waar de paaldansvoorzieningen meer dan optimaal zijn. Er zijn mensen die dit kamp mede om die reden Cum Laude zullen afsluiten.

Een rits beweegt. Eerst aarzelend, maar dan glijdt de sluiting resoluut omhoog. Het snerpende geluid blijft even hangen tussen de scheerlijnen. Niels rolt behoedzaam door de opening en begeeft zich linea recta richting stamtent. Als nieuwe coö verzorgt hij de wekdienst. De stamtent, die naar het lijkt sinds Woodstock niet meer in de zak is geweest, grenst direct aan de tent van de Chauken. Er is zelfs sprake van een gezamenlijke poort met vlag waarop de verbroedering tussen beide stammen onomstotelijk staat afgebeeld. Peace is all around us And Love wappert in the air.

De stilte is nu definitief doorbroken. Niels is er in geslaagd de Oranje garde te mobiliseren. Een enkele uitzondering daargelaten. Er wordt koffie gedronken, er worden tanden gepoetst en oksels gewassen.

Ook de communicatie komt nu mondjesmaat op gang. Een nieuwe dag is aangebroken.

De garde begint zich meer en meer te roeren. Er moet een plan zijn want de groep trekt nu onstabiel maar trefzeker richting de vrachtauto’s. Hoewel het vandaag redelijk bewolkt is, lijkt niemand zonder zonnebril op pad te gaan. Dan klinken er motoren. Dieselwalmen vermengen zich met pure uitlaatgassen. Gele en oranje bloemen draaien langzaam het zandpad op. Een psychedelisch Pinksteren in de Groningse polder.


(naar boven)

Stamgezwam 2
“AvD goes UK”
door: Frank Huising

Alle speltakken gaan op zomerkamp ook de stam zal dit jaar een heus zomerkamp hebben. Eigenlijk een heel speciaal kamp, de stam gaat helpen bij de opbouw en afbraak van de Wereld Jamboree in Hylands Park, Chelmsford in Engeland.

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Baden Powell begon met scouting. Op Brownsea eiland voor de kust van Engeland. Hier organiseerde hij een kamp voor jongens uit de stad. Dit was een enorm succes en scouting was geboren. Hierdoor groeide scouting niet alleen in Engeland maar ook in de rest van Europa, en veel later over de hele wereld.

In 1920 bedacht Beden Powell dat het goed was om een Jamboree te organiseren waar scouts uit alle landen samen kwamen. Sinds die tijd is er om de 5 jaar een wereld jamboree geweest, elke keer in een ander land. De jamboree is al twee keer in Nederland geweest, in 1937 en in 1995. Nu is de wereld Jamboree in Engeland, 100 jaar scouting.

Groeten de AvD

Wil je meer te weten komen over de 21e Wereld Jamboree?

Kijk dan eens op:
http://eng.thejamboree.org of http://www.wj2007.scouting.nl


(naar boven)

Een opmerking achterlaten