Scroll Top

nr. 3 – mrt. 2007 (Demo)

Nieuwsbrief, jaargang 28, nr. 3

Inhoud:
Van DE Redactie, Van de voorzitter, Hordenieuws, Troeppraat, Groepsactie 2007, Rowanrumoer, Joop v/dr Knoop, Stamgezwam 1, Stamgezwam 2, Wist u dat?


Van de Redactie
“De streng niet meer trekken”
door: DE Redactieleden

De eerste viooltjes komen uit de grond en de vogel zingt nu al zijn eigen lied. Kortom de lente is in aantocht en dat is te merken bij de Nieuwsbrief-redactie.

Hoofdredacteur is gestressed als nooit tevoren. Als een bronstig hert loopt hij te bulderen op zijn redactieleden.
Een lolletje wordt niet getolereerd, serieuze blikken en noeste arbeid is het credo.

van onze hoofdredacteur. Het gevolg hiervan is dat de nieuwsbrief binnen in time in elkaar gezet wordt. Wat ons dit keer ook enorm heeft geholpen in dat alle stukjes van de speltakken en dergelijke allemaal voor de deadline binnen waren. Hulde hiervoor. Dit stemt de redactie positief en ondanks de strakke hand van de hoofdredacteur zitten de overige redactieleden hierdoor stiekem met een glimlach te werken. Zo gauw de hoofdredacteur zijn rug naar de overige redactieleden heeft gedraaid, wordt het getypt onderbroken en wordt er een snelle blik en een flauwe glimlach uitgewisseld.
Maar uiteraard moesten wij in dit stuk vermelden dat de nieuwsbrief het werk is van de voltallige redactie en dat iedereen dezelfde inbreng heeft. En dat is ook het geval natuurlijk. De Nieuwsbrief van deze keer staat weer boorde vol spannende en leuke verhalen. Er is de laatste tijd namelijk weer enorm veel plezier gemaakt aan de Houtlaan. De Rowans hebben weer spannende avonturen beleeft tijdens het jaarlijkse kerstvolleybal toernooi in Assen. Hier hebben zij de bewaking en welzijn van de spelers weer in goede banen geleid. De Welpen hebben onder anderen gewerkt aan hun knoopvaardigheden. Hier hebben de groene JPG-ers weer veel nieuwe knoopvaardigheden bijgeleerd. De Verkenners zijn in de ban geweest van vuur en pionieren. Van stervuur tot kruissjorring en van tafelvuur naar vuurtafel, de verkenners hebben deze begrippen toegevoegd aan hun scoutingvaardigheden. De stam
is weer wezen snowboarden tijdens de “koude” alpenwinter. De reis ging dit jaar naar La Toussuire, Frankrijk. Over al deze activiteiten zult u lezen in deze Nieuwsbrief.
Namens alle onderdanige redactie leden wensen wij u veel leesplezier toe met deze editie van de nieuwsbrief. De hoofdredacteur wenst u een strakke en gedisciplineerde leestijd toe.

Voordat U overgaat tot het lezen van de rest van de nieuwsbrief, willen wij nog uw aandacht vragen voor de voorjaarsaktie van de JPG. Door uw boodschappen te doen bij de Poeisz supermarkt kunt U de groep aan een geldelijk steuntje in de rug helpen. Zie hiervoor de advertentie verderop in deze nieuwsbrief.


(naar boven)

Van de voorzitter
“Zoals het hoort…”
door: meneer Fokkens

Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van 2007. Het seizoen is reeds enkele maanden onderweg. Toch is het te laat om iedereen de beste wensen te geven, dus hoop ik dat u een goede start heeft gehad dit jaar en dat deze goede start zich door mag zetten.
De goede start hebben wij gehad. Dat hebben we eigenlijk ieder jaar. En dat weten we omdat het ieder jaar hetzelfde is. Wij noemen dat traditie.. anderen structuur en weer anderen sleur. Om nu niet in een sleur te geraken en om toch vast te houden aan traditie hebben de verschillende groepen, te weten de stam en het kader van de verkenners, ieder jaar de moeilijke opgave om binnen de traditie vernieuwend te zijn.
Het nieuwjaars diner van de stam was dit jaar in de sfeer van de camping. Compleet met camping menu, bingo en de gezellige sfeer. Hoe het bij de verkenners dit jaar vergaan is kan ik u niet verklappen, dit omdat ik zelf hierbij niet aanwezig was. Toch ga ik er vanuit dat er verderop in de nieuwsbrief hier wel een alinea over terug te vinden is.
Al met al een gezellige manier om het jaar te beginnen.
Voordat ik u verder veel plezier wens met het lezen van de nieuwsbrief, wil ik nog snel even met u korte blik naar voren doen. In de nabije toekomst zullen we weer traditioneel (jawel) aandacht besteden aan het St. Joris en is er nog een rally op komst georganiseerd door het PAG.
Rest mij niet veel meer dan u veel lees plezier te wensen en hopelijk u binnenkort te mogen begroeten aan de Houtlaan.


(naar boven)

Hordenieuws
“Een welp zorgt goed voor de natuur”
door: Hati (Thijmen Komen)

Ook wij bij de welpen hebben deze kille winter weer eens overleefd.
Door veel te doen en te leren lukt dat bij elke welp van JPG wel.

Dat soort “dingen” hebben we de afgelopen tijd veel gedaan. Elke week doet een leiding van ons het programma, dit is altijd verschillend. Maar zoals elke zaterdag beginnen we altijd met een potje beren bij “het oude bankje”, dit is om eventjes lekker uit te razen. Het begint bijna een gewoonte te worden om 5 minuten gezellig te stoeien met loslopende verkenners als wij aan het beren zijn.
Een van de verkenners (Patrick) vond het blijkbaar zo leuk bij de welpen dat hij, met toestemming van Vaandrig Joost, graag een potje wilde mee beren.

Na een kwartiertje dit te hebben gedaan gaan we terug naar het gebouw voor de uitleg van het volgende spel.
Een paar weken geleden werd de groep in tweeën verdeeld en gingen weer eens oefenen met touw en pio paaltjes. De jongere groep kregen uitleg over de mastworp en de platte knoop. Na eventjes oefenen kon iedereen dit. De wat oudere welpen kregen uitleg over de kruissjorring en nog een aantal knopen. De meeste hadden dit al onder de knie maar het kan nooit kwaad om te blijven leren.
Ook op deze dag kregen we er een (voorlopige) leiding bij, Marcel Ensing kwam eens kijken bij de welpen, onder de naam Rama. Rama loopt stage voor de stam (om geïnstalleerd te worden bij de stam, red.) bij de welpen. Hij heeft samen met Kaa uitleg gegeven over de kruissjorring en vertelde ons dat hij het heel leuk vind bij de welpen.
Dhr. Schuur heeft tijdens deze opkomst ook foto’s gemaakt; die staan op het gastenboek van de Johannes Post Groep.
Na het knopen gingen we levend stratego spelen. Tijdens dit soort spelletjes kan er weer een beetje uitgeraasd worden na een “rustige” middag knoopjes leggen.

Hati heeft pas nog zijn Survival Handboek meegenomen en vertelde wat er zoal in ons bos groeit bij de Houtlaan. De welpen hebben dit nauwkeurig opgeschreven en zijn zelf per nest op zoek gegaan naar zoveel mogelijk takjes, blaadjes, besjes en vruchtjes uit het bos.
Dit was voor het nest klassement dus iedereen deed extra zijn best. Elk nest had veel takjes e.d. en mooi aantekeningen maar nest Rood had net gewonnen. Ook werd er per nest zoveel mogelijk afval verzameld in het bos in een kwartier tijd onder het motto “een welp zorgt goed voor de natuur”.
Vorige week hebben we nog uitbundig gezongen bij het kampvuur. Dit als voorbereiding op het Noordelijk Pinkster Kamp. Vooral de yellen hebben goed geoefend zodat we op het NPK er weer bovenuit knallen met de JPG Yell!

Deeg maken en een stokje zoeken, vuur maken en u heeft de ingrediënten voor een broodje maken bij het kampvuur. Voor sommigen blijft het vervelend dat die vlammen zo heet zijn en dat het deeg zwart wordt, maar uiteindelijk heeft iedereen een mooi broodje opgegeten.

Afgelopen zaterdag was het best lekker weer, dus een mooie dag om naar Kampsheide te gaan en daar eens vlaggenroof te gaan spelen. Dit is ook met veel plezier gegaan, ook de leiding heeft kunnen genieten van het weer en het toekijken hoe actief veel welpen zijn met dit spel.
Robin en Dennis zijn voor eerst wezen kijken bij de welpen en wilde graag terugkomen.
Ik hoop u als lezer voldoende te hebben geïnformeerd van de activiteiten van de welpen van de JPG.


(naar boven)

Troeppraat
“Een stagiaire op bezoek”
door: Vaandrig Sjoukje

Zaterdag 17 februari was ik te gast bij de Johannes Post Groep. De reden van mijn bezoek aan de groep was een stage.

Eerst zal ik mij kort even voorstellen: Ik ben Sjoukje Heidstra, 21 jaar oud en ik ben lid van Scouting de Brimzen in Buitenpost. Momenteel ben ik leiding bij de Junior Verkenners. Dit is een speltak tussen de Esta’s en Verkenners in. De leeftijd in deze groep ligt tussen de 11 en 13 jaar.
Ik ben op het moment bezig met de algemene leidingtraining. Scouting Nederland wil dat je doormiddel van deze stage wat inspiratie en kennis opdoet. Een van de opdrachten is een dag stage lopen bij een andere scoutinggroep.

Deze scoutinggroep is in opzet totaal anders is dan mijn eigen groep. Mijn eigen groep is namelijk gemengd, in elke speltak zitten zowel jongens als meisjes. Dit zorgt ervoor dat de scoutinggroep, maar ook de indeling van de opkomsten er anders uitziet. Een voorbeeld hiervan was het eerste spel dat gespeeld werd tijdens de opkomst. Dit was het spel ‘Vette Haas’. Ik vond het erg leuk om te zien hoe fanatiek dit spel gespeeld werd, de kinderen waren echt erg enthousiast.
Een ander onderdeel van de opkomst was het maken van een teepee-vuur, een pagodevuur en een jagersvuur. Voorafgaand werd door Joost en Niels een uitleg gegeven over de verschillende vuren en hoe deze het beste aangemaakt kunnen worden. Hierna was het de bedoeling dat de patrouilles zo snel mogelijk de verschillende soorten vuur maakten om er vervolgens een halve liter water op te koken. De patrouille die het snelst klaar was en daarnaast ook nog goed kon samenwerken, had gewonnen. Ook hierbij vond ik het erg leuk om te zien dat iedereen erg enthousiast was en zich volledig inzette om de opdracht zo goed en snel mogelijk uit te voeren.

Ik vond het heel leuk om een keertje mee te mogen draaien bij jullie groep. De Johannes Post Groep is een hele leuke groep. Ook vind ik de locatie en jullie clubhuis erg mooi.
Als laatste wil ik jullie, en in het bijzonder Niels en Joost bedanken, en ik hoop jullie allemaal nog eens terug te zien tijdens bijvoorbeeld het NPK!

Groetjes Sjoukje Heidstra.


(naar boven)

Groepsactie 2007
“Jeugd Sponsor Actie”
door: Joost

Jaarlijks organiseert de Johannes Post Groep een activiteit om de clubkas te spekken. Zo hebben we vorig jaar paaseieren verkocht en eerder ook poetsdoekjes, afwasborstels en thee. Dit geld wordt, naast het geld van Jantje Beton, onder andere gebruikt om materiaal aan te schaffen. Het geld hebben we hard nodig, omdat we van de overheid geen subsidiegelden krijgen en de contributie niet toereikend is.

Dit jaar werkt de Johannes Post Groep bij de groepsactie samen met de Poiesz Supermarkten. Van 29 januari tot en met 24 maart 2007 organiseert deze supermarktketen de Jeugdsponsoractie 2007. Het doel van deze actie is om jeugdverenigingen financieel te ondersteunen. Als vereniging hebben we zelf invloed op het sponsorbedrag dat we uiteindelijk uitgekeerd krijgen. Na afloop van de vorige Jeugd Sponsor Actie heeft de Poiesz tijdens het Jeugdsponsor Gala ruim 200 verenigingen blij kunnen maken met sponsorbedragen die varieerden van maar liefst 709 tot 1813 euro!!! De actie is nu al een paar weken bezig en loopt al behoorlijk goed. Toch hebben we de laatste weken uw hulp nog hard nodig.

Het werkt als volgt: De klant ontvangt bij de kassa van de Poiesz één of meerdere jeugdsponsormunten. Deze munten kan de klant vervolgens in één van de acht kokers schuiven, die staan opgesteld achter de kassa’s. Elke koker vertegenwoordigt een vereniging. Per filiaal is er een bepaald bedrag vastgesteld. Stel dat wij 30% van alle munten binnenkrijgen, dan krijgt de JPG ook 30% van het totaalbedrag.
Kort gezegd: hoe meer munten er in de koker van de JPG komen, des te groter is het bedrag dat wij uiteindelijk als vereniging zullen krijgen.

Dus: Doe de boodschappen t/m 24 maart bij de Poiesz in Assen en deponeer de sponsormunten in de koker van de JPG!

Met vriendelijke groeten,
Namens de verkennersleiding, Joost Watering.


(naar boven)

Rowanrumoer
“KVT 2006”
door: Timmo Klok

En tja, dan komt die vervelende klus er weer aan, KVT 2006. We hebben er eigenlijk helemaal geen zin in en we praten er ook al niet weken van te voren over.
Nadat Rinnert en ik 3x een schema hebben gemaakt waarop de tijden staan hoe laat iedereen moet werken, kunnen we beginnen.
De eerste dienst begon, tafels en stoelen aan de kant halen en onze CP fatsoenlijk maken. Nadat dit was gebeurt konden we wat veldbedjes in elkaar zetten, en toen tegen 14.00 kwamen de eerste sporters er al aan. Een Poolse team, je verstaat er niks van en ze kijken behoorlijk chagrijnig. Langzamerhand stroomde Penta (gebouw dr. Nassau College, red.) vol met sporters en vooral mooie meiden.
Natuurlijk gebeurden er weer dingen waar je ontzettend om kon lachen, zoals een auto die op 4 kratjes bier werd gezet, het Poolse meisje met haar strakomhooggetrokken trainingsbroek, de lichten in de douches die uit gingen, en het geouwehoer over de Portofoon.
De hele week was voor ons eigenlijk geen werken, het was gewoon onwijs gezellig en we hebben met elkaar er ook van genoten. Na je dienst kon je nog even een biertje drinken bij de Bar-Crew, dan kon je even een paar uur slapen, en dan moest je weer werken bij Penta-Crew. Natuurlijk waren er ook mindere dingen, zoals Rinnert en ik de taak kregen om de wc’s ‘s avonds schoon te maken nadat deze onder waren gek*tst. Met gebruik van de brandweerslang ging dit wel. Ook werd Blom de laatste nachtdienst jarig, na een klein feestje moesten we snel weer in onze houding terugkeren, stoer staan, mouwen opgevouwen en je haren goed in de plooi hebben.
De lift in Penta was ook vrij gevaarlijk, deze is meerdere keren naar beneden gestort 😛 .
De nieuwe jongens, Fabian, Jonno, Luc, Gijs en Florian vonden de aandacht van de vele meisjes wel eng, maar vonden het toch leuk.
Al met al was het een ontzettende leuke week, en het is gewoon een klus die niet mag ontbreken!


(naar boven)

In de knoop met Joop
“De paalsteek en de 3-pootsjorring”
door: J. van der Knoop

In deze Nieuwsbrief behandelen we de paalsteek en de driepootsjorring.

De paalsteek.
Deze gebruik je om een lus in een knoop te maken die niet schuift. Daarnaast kun je deze knoop ook gemakkelijk weer losmaken, ook als deze nat geworden is of als er grote krachten op hebben gestaan. Hieronder staat hoe je de knoop moet maken:

 1. Maak een lus in het touw.
 2. Maak met het lange eind een oogje in ‘t touw.
 3. Haal het uiteinde door het oogje.
 4. Draai dan het uiteinde onder het touw aan de binnenzijde door.
 5. Steek het uiteinde weer door het oogje.
 6. Trek dan beide kanten goed aan.

De driepootsjorring.
Voor sommige bouwwerken is het nodig om een driepootconstructie te maken, je weet wel, net als onder een fotostatief . Volg de stappen om een mooie driepoot te maken. Als je niet meer weet hoe de mastworp gemaakt moet worden kijk dan in de nieuwsbrief van oktober 2006 (of op de website van de JPG).

 1. Leg de palen met de onderkanten op gelijke hoogte.
 2. Maak een mastworp met voorslag of timmersteek op één van de palen.
 3. Haal dan het touw vervolgens afwisselend over en onder de palen door.
 4. Doe dit 4 tot 5 keer.
 5. Leg dan ongeveer 3x een woeling tussen de palen in: eerst tussen paal 1 en 2, dan tussen paal 2 en 3.
 6. Eindig met twee halve steken om de 3e (of 4e) paal.

Kijk ook eens op de webpagina van DE Nieuwsbrief voor films van deze knopen!


(naar boven)

Stamgezwam 1
“Een nieuw stukje”
door: VT Watering

Vernieuwing is leuk en hip, maar is niet echt iets voor de stam. Dit is onder andere terug te zien in de programma’s waarmee de stam denkt haar avonden zinnig in te kunnen vullen. Eigenlijk doen we elk jaar weer hetzelfde.
Het zou menig lezer waarschijnlijk amper zijn opgevallen als ik voor deze nieuwsbrief een stuk had gebruikt uit een nieuwsbrief van een jaar, vijf jaar of zelfs langer geleden. Met de conservatieve houding van de stam in mijn achterhoofd, was ik nogal verbaast toen de vaste stamtammer, Doedel, mij vroeg om voor deze nieuwsbrief een artikel te schrijven over de belevenissen van de stam. Terwijl er in de kamer naast mij met grof geweld een muur wordt gesloopt, poog ik in het volgende het meegemaakte weer te geven.
De programmering van de AVD aan het begin van een kalenderjaar ziet er elk jaar nagenoeg hetzelfde uit: de nieuwjaarsborrel, het nieuwjaarsdiner, een Pow Wow, het nalopen van de NachtHike, de Snowblast en de NachtHike zelf, zijn al jaren vaste onderdelen op het programma. Het gemiddeld doorgewinterde stamlid, zou de data’s voor de komende jaren al kunnen vastleggen in zijn agenda. Bijzonder genoeg, deed de stam er bij het programmeren toch nog minstens een half uur over om de onderdelen bij de juiste data’s te plannen.
Bij de traditionele (daar gaan we weer) nieuwjaarsborrel van de stam, waren dit jaar opvallend weinig PAG-gers te bekennen. De daardoor ontstane lage gemiddelde leeftijd zou gekenmerkt kunnen worden als vernieuwing. Conservatief als de stam is, moeten we maar hopen dat ze dit jaar toevallig allemaal iets anders hadden en ze volgend jaar weer allemaal present zijn. De middag werd vrolijk gekleurd door een spetterende presentatie. Bijna een jaar na de afgelopen editie van de welbekende Snowblast was 1 januari de dag van de officiële presentatie van de Snowblast 2006 DVD. Lees ik dat goed… DVD? Jah, het moest er eens van Komen! Over het algemeen staat de stam nogal apathisch tegenover vernieuwing. Zo gebruiken we liever een open haard dan CV, rijden we rond in trucks die vijftien jaar ouder zijn dan het gemiddelde PAG-lid, spreken we liever af in de kroeg dan op msn en peinzen we er niet over om een virtueel stamhol te bouwen in Second Life. Het maken van de DVD zelf was dan ook niet bepaald weggelegd voor de stamleden zelf. Voor de gelegenheid werd hulp ingeroepen van een externe producer. Jelmer Komen wist de giga-hoeveelheid aan filmmateriaal te verwerken tot een half uur lachen, gieren en brullen. Belangstellenden kunnen zich melden bij distributieafdeling van ‘Komen Inc.’
Tijdens de eerste zaterdag van januari telde Assen een extra camping. Ter gelegenheid van het Nieuwjaarsdiner was het troepgebouw en de ruimte daaromheen omgetoverd tot een ware vijfsterrencamping. Rondom het gebouw stonden een aantal tenten en bij aankomst door de campingpoort bleek dat de eerste tent gebruikt werd door een pasgetrouwd stelletje, vol ‘levenslust’. Chef-kok Simon heeft de stam en haar gasten op deze avond kennis laten maken met de ware haute cuisine van de campingsnackbar (@Rob: hier kan VDV nog wat van leren:P). De laatste keer dat ik op een echte camping heb overnacht en gegeten, was tijdens het WK Atletiek afgelopen zomer. Het Hof van Saksen wist ons destijds niet veel soeps voor te schotelen. Simon heeft onze smaak- en geurenbibliotheek weten uit te breiden door middel van een paar verrukkelijke gerechten. Proficiat. De meest populaire activiteit van de avond bleek -na de nieuwjaarsrede van Doedel, Vis en ondergetekende- de ‘Camping Bingo’ te zijn, onder leiding van ‘Claus und Hein’. Wie hier op enige wijze lawaai durfde te maken, werd door Rob de Visser vakkundig het zwijgen opgelegd. Zoals ik al eerde aangaf, de stam houdt niet zo van die moderne spelletjes.
Tijdens het schrijven van het stuk voor dit literaire vakblad, is de NachtHike nog niet achter de rug. De route kennen we inmiddels al wel uit ons duimpje. In tegenstelling tot het simpelweg nalopen van kleine delen van de route, wist de NachtHikeCie de stam dit jaar te trakteren op een heuse hike met posten. In twee groepen liepen we beiden de helt van de route na. Onze groep, onder leiding van Voortrekker Komen heeft een puik stuk kunnen kuieren. Bij toeval, bleek het grootste deel des stambestuur te zijn ingedeeld in onze groep. De oplettende deelnemer aan de NachtHike zal de route eenvoudigweg kunnen volgen aan de hand van de ‘proefballonnen’, die gedurende de hele tocht zijn opgelaten door het bestuur. Slim als we overigens zijn, waren we voorbereid en hadden we voor vertrek een paar kokosnoten leeg geperst, om zo onderweg iets te drinken te hebben.
Twee weken later, was het al weer tijd voor de jaarlijkse wintersportvakantie van de stam: de Snowblast (al weer zo’n doorgewinterde traditie). De reis bracht de stamleden dit jaar naar Les Sybelles (La Toussuire). Zelf ben ik helaas niet mee geweest. Uit de verhalen en foto’s van de teruggekeerde Board Masters en Ski Homo’s, heb ik begrepen dat de vakantie ubercoohwl was. De verhalen zullen in deze of de volgende nieuwsbrief ongetwijfeld verschijnen. Achteraf ben ik eigenlijk best blij dat ik thuis ben gebleven. Nelis en David hadden voor de achterblijvers een Après Ski avond georganiseerd. Helaas doen ze dit elk jaar (daar gaan we weer…) en is het thema ook elk jaar hetzelfde. Een uitgebreide muziekquiz, een aantal spelvarianten van De Lama´s en een krukkendans* zorgden voor een avond vol vertier (*krukkendans; variant op de welbekende ‘stoelendans’, waarbij met dank aan een zekere hoeveelheid vla ook nog eens de evenwichtsorganen worden getest). Twee teams streden op deze avond voor de meeste punten. En dat was de moeite waard! Elke verdiende punt werd uitgekeerd door middel van een Toppertje, Vluggertje, Flugel, Feigling of als je pech had… een Rudolf. Het programma voor de komende periode lijkt op het eerste gezicht weer net zo conservatief als anders. De NachtHike, een regio volleybal toernooi, de HIT, de PAG-rally, het NPK… Maar ach, hoe conservatief ook, het is altijd wel erg leuk en gezellig!!!

Groet’n, Joost


(naar boven)

Stamgezwam 2
“Snowblast 2007”
door: Driver

Na wederom een afgrijslijke reis in twee busjes kwamen we, ondanks de chauffeur, rond het middaguur aan in het pittoreske La Toussuire.
Het laatste stukje naar het huisje konden we meteen werken aan onze beenspieren. Een beetje lopen met onze bagage en de ingekochte boodschappen. We hadden ook de sneeuwkettingen om de banden van de busjes kunnen doen, maar door de kou waren die wat gekrompen. We werden verwelkomd door de reisleidster Kim van Sunweb en door Aot en Maorc van DUF-tours met een typisch Frans welkomstdrankje.
Na het klussen aan de boardz en het verkleden mochten we gelijk naar de piste. Een middagpas voor de sleeplift en gaan! Sommigen mensen begonnen gelijk met koken in plaats van klussen. Je ziet dan wel gelijk wie er nog niet zo ervaren is met koken: een snowboard brand namelijk heel snel aan als je geen boter gebruikt.
Na het eten, de afwas en dat soort reut, konden we eindelijk elkaar wat beter leren kennen. Onder leiding van Berry de B. leerden we van een ieder zijn doelstellingen, leeftijd, opleiding of werk. Tevens is het groepsdoel van deze vakantie ook vastgesteld: collectief moonen op de piste. Nadat we allemaal vroeg op bed waren gegaan, konden we fris en fruitig lekker vroeg opstaan. Op naar de pistes en poedervelden van de wintersportgelegenheidsplek. Talent B de B boarde na een ochtend les gewoon met de rest van de groep mee. Anderen liepen gelijk al zo wARM dat ze al begonnen met hard gaan. Jammer dat ze dan bij het vallen op hun arm gelijk alles verrekken.
Na de schnapps-avond stonden we zoals gewoonlijk gingen op staan rond een uurtje of acht. Voor de een was dat op de maandag wat moeilijker dan de ander. Na weer lekker te hebben ontbeten was het voor de méésten weer tijd voor een dagje boarden en skiën.

De avond werd gevolgd met een mooi programma in de vorm van spelletjes. Gezelligheid kende geen tijd. Oud Franse spelletjes met veel en weinig actie waren de kern van deze avond. Koekhappen, lepeltje-dopje, hints, mummy en verstoppertje hebben de revue gepasseerd. Het voelde als een ware familie avond.
Ondertussen was het alweer dinsdag. Het grootste deel van de groep bereidt zich weer voor op een plezant dagje skiën en boarden.
Het middageten was gezamenlijk gepland middenin het dorpje. We kwamen uit bij de plaatselijke bakker waar we elke ochtend altijd vlug onze tien stokstoets konden krijgen. Enigszins snel lunches verzorgen zijn ze helaas wat minder goed in.
Na het avondeten begon iedereen zich al gauw op te maken voor de rest van de avond. We gingen namelijk op stap, op stap naar een nabijgelegen (voor sommigen) historisch dorpje, Le Corbier! Daar vond de kroeg(en)tocht plaats en dat hebben ze geweten…We waren veruit de gezelligste gasten en brachten mooie liederen ten gehore: ‘Heeiill Koning Götz’. De foto’s vertellen de rest wel. Woensdag werden niet zoals gewoonlijk wakker rond een uurtje of acht. In verband met de vreselijk gezellige avond ervoor, mochten we van Duftours een uurtje langer blijven liggen. De schatten. De hele dag is er door zestien man weer geboard en geskied, ze hebben het vast geweldig naar hun zin gehad.

We hebben lekker gegeten en er wachtte ons niets meer dan een bonte avond. Ook zo saai als ik nu zeg van, lama, ik zeg er niks over. Dus dat doen we maar niet! De hele avond draaide namelijk rondom het succesvolle tv programma: ‘de Lama’s’, met alle onderdelen erin? Of was dat niet zo? Weet jij het nog? Was dat wel op de woensdagavond? Jawel…één van de onderdelen bestond uit alleen maar vragen aan elkaar te stellen zonder erop te antwoorden. Prachtig, een spel met een staartje…
Op de donderdag mochten we weer vrolijk beginnen met 17 man op de piste. De meesten waren vroeg op bed gegaan, waardoor ze de één-a-laatste dag nog even goed konden presteren in de plakkerig geworden poeder. Het sputterde wat natte regen, maar voor de rest waren de omstandigheden prima. Na deze dag volledig tot vijf uur te hebben geboard werd er ondertussen bij het huisje een leuke schans gebouwd. De volgende helden hebben deze schans overleefd: Berend, Cheizberd, Kinky, Aflex, Moarc, Götz, Laurens en Driver (voor zover bekend).
De donderdagavond bracht ons twee vrienden die ons wijs probeerden te maken wat skipret nou precies inhield.
Het was een kort en krachtig programma en bestond uit limerickjes in het welbekende systeem: A A B B A. Deze kunstwerken zijn binnenkort online te bezichtigen. Ook was donderdagavond de laatste kans om nog even ‘uit huis’ te gaan. Deze kans is met beide handen aangepakt. Met acht man en een Bob die niet van toepassing was, begaven wij ons weer richting de –ongeveer enige leuke kroeg- Götzbar. Minder druk, maar wel net zo gezellig.
Voor literair vermaak vonden sommigen tijd.

De laatste dag begint evenals de meeste dagen, heerlijk zonnig. De sneeuwdikte is weliswaar behoorlijk afgenomen, gelukkig was er nog voldoende om vreselijk onverantwoord hard te gaan…
Tegen het einde van de middag begeven we ons huisjewaarts om dan nog even één keer van de schans af te gaan en voor de laatste keer in de kou een Kronenbourgje te nuttigen. Na deze dagelijkse bezigheid te hebben beëindigd kunnen we lekker chillen tot kwart over zeven. Geen gestress met koken, want we gingen ‘lekker’ uit eten. We melden ons om half acht keurig bij een pitoresk plaatselijk restaurantje waar we vooraf onze wensen al hadden doorgegeven.

Zaterdagochtend was het lekker vroeg wakker worden. Rondom half acht moesten we van Duftours al uit de veren. Alle bagage in de busjes en om 10 uur reden we weg.
Na een prettige reis te hebben genoten kwamen we om half elf ‘s avonds aan bij het oude vertrouwde gebouw waar enkele PAG-gers ons een warm welkom boden.
Het was een mooie Snowblast, ook als je maar vier van de zeven dagen actief hebt kunnen boarden…Tot volgend jaar pas…snik.


(naar boven)

Wist U dat?
“Een hele lijst”
door: DE Redactie

Wist U dat…

 • Materiaalmeester Atze tegenwoordig in mutsen handelt?
 • Bijna iedereen van het klaagteam in DE Redactie zit?
 • Kaashater Simon bijna in een kilo Edammer is gestikt tijdens het koekhappen op Snowblast?
 • De Rowans zich anderhalf uur met een plas water kunnen vermaken?
 • Olga en Karl van Goedemorgen Nederland de verkenners kwamen vermaken tijdens de opkomst?
 • De verkenners nu perfect ‘hoofd schouders knie en teen’ kunnen doen?
 • JPG dit jaar mee doet aan de actie bij de Poeisz?
 • De JPG hier veel geld mee kan ophalen, als u uw boodschappen doet bij Poeisz?
 • De ouderavond op woensdag van de Snowblast heel slecht bezocht is? JAMMER! De vader van Femke is wel vaak langs geweest.
 • Berry geen normale zinnen kan schrijven?
 • De nachtburgemeester al twee keer de oranje trui heeft gedragen?
 • PalinG zo blij is met zijn nieuwe bindingen dat hij ze liever niet gebruikt omdat ze anders misschien vies worden. Uit voorzorg heeft hij ze maar thuis gelaten?
 • En dat PalinG ook nog een tas met 47 flesjes Kronenbourg heeft laten vallen middenin ons pittoreske huisje?
 • Rob drie dagen niet heeft gesnowboard?
 • Dommel een held is wanneer je een kroegentocht houdt in een dorpje twee km verderop, en hij zich opoffert om te bobben?
 • Wanneer je in een stoeltjeslift zit en er ontzettend interessante gesprekken ontstaan, je zomaar vergeet uit te stappen waardoor de lift stop gezet moet worden…
 • Er een collectief geheugenverlies bestaat tijdens deze Snowblast?
 • Kinky soms de drang heeft om een stoel door een raam heen te gooien?

(naar boven)

Een opmerking achterlaten