Scroll Top

nr. 5 – juni 2000 (Demo)

Nieuwsbrief, jaargang 21, nr. 5

Inhoud:
Redactie, Voorzitter, Hordenieuws, Troeppraat 1, Troeppraat 2, Rowannieuws, Stamgezwamvan de Redactie
(door: Margriet Bakker)

De laatste redactie-sessie van dit seizoen. Veel gebeurt na de laatste editie. Allereerst moet ons van het hart dat het tijdstip van onze vorige Nieuwsbrief een beetje ongelukkig was. Paasplaatjes, vermelding van de 4 Mei viering terwijl dit al lang achter de rug was. Aangezien niemand van de redactie enig benul heeft van vakanties, liepen wij nogal achter de feiten aan. Maar gelukkig was er op 4 Mei, tijdens de dodenherdenking, een flinke delegatie van de Johannes Postgroep aanwezig. Namens de groep is er een bloemstuk bij het monument neergelegd, heel indrukwekkend.
En wat was er nog meer. Ja, N.P.K. natuurlijk. De stoffige T-shirts van Stam Dien konden weer uit de kast gehaald worden, hiermee worden gele poloshirts bedoeld hoor. Het voltallige team van deze stam had haar c.q. zijn handen weer vol aan de verkoop van een x-aantal artikelen. Elk jaar verbazen wij ons weer over het feit dat sommige kinderen nog niet veel benul van geld hebben. Wel heel vertederend.
Op de vraag van een welp of hij voor fl. 3,75 zo’n mooie zaklantaarn kon kopen, moesten wij meewarig ‘nee’ schudden. Waarom niet? Nou, de mooie zaklantaarn viel ietwat buiten zijn budget nl. fl. 72,50. Goh, dus dan heb ik net niet genoeg.
Maar goed, er bleef nog genoeg over. Op maandagmiddag werden de ouders nog even meegesleurd naar de Scoutshop en het Seepeert, dus het geld vloog weer snel uit het knipje. En voor je het weet haal je de hond weer op van zijn logeeradres, maak je de katten wakker uit hun Pinksterslaap en draait de wasmachine op volle toeren. Dat was alweer het 71ste N.P.K. en zoals de Welpenleiding al schreef, eer je er erg in hebt, ben je weer bezig met de voorbereidingen voor het volgende N.P.K. In ieder geval breekt er voor de leiding nog een drukke tijd aan. De Nationale Jamboree en de zomerkampen staan eraan te komen en daar gaat ook nog de nodige tijd in zitten. In de volgende Nieuwsbrief zullen de verslagen wel te lezen zijn. Nog meer te melden van onze zijde? Tja, voetbal nog eens noemen, nee, toch jammer nietwaar. Oh ja, wij als redactie zijnde vroegen ons af of er in het nieuwe seizoen nog gegadigden zijn die eens met ons mee willen draaien. Ook wij zullen niet eeuwig doorgaan en op deze manier kan men kijken hoe het er bij ons toe gaat. Er gaat een gerucht te ronde dat onze Advertentie man heel misschien zijn functie aanbiedt. Dus mensen, denk hier eens in de vakantie over na.
Zo, van dit thuisfront verder geen nieuws meer. Rest ons nog te schrijven dat wij een ieder veel vakantie plezier toe wensen, een cool kamp en allemaal gezond weer het nieuwe seizoen in.

Los Ballos
de Redactie


(naar boven)


van de Voorzitter
(door: Martin Velthuizen)

De dagen worden alweer korter en de ergste warmte is weer voorbij, kortom: het scoutingseizoen nadert zijn einde. Is er nog wat bijzonders gebeurd, sinds de vorige Nieuwsbrief? Me dunkt! St. Joris, Koninginnedag, 4 mei. Maar het hoogtepunt was natuurlijk wel het NPK, dat ook dit jaar weer een groot succes was. Het is alweer gelukt om er een spannend kamp van te maken! Heel behoorlijk weer gehad, en alweer de nodige ervaringen rijker. De eerste plannen voor volgend jaar liggen er al!
Het seizoen aan de Houtlaan wordt afgesloten met een gezamenlijk programma voor alle speltakken, en het is waarschijnlijk bij die gelegenheid dat deze Nieuwsbrief wordt uitgereikt. En dan nog een paar weken ongeduldig wachten, en dan starten de zomerkampen! Hierover zal ongetwijfeld nog de nodige informatie worden verstrekt.
Van deze gelegenheid maak ik graag gebruik om, even met de pet van de penningmeester op, te vragen om uw medewerking. Willen de mensen die géén gebruik maken van de acceptgiro’s maar in plaats daarvan ‘telebankieren’, bij het overmaken het factuurnummer vermelden?
Dit nummer staat direct onder het woord ‘Betreft’, het heeft 6 cijfers en is zoiets als ‘000214’. Het verhaal na de schuine streep is minder van belang. Alvast bedankt!

Zoals gezegd, de dagen worden korter, en dat geldt deze keer ook voor het stukje van de voorzitter. Ik wens een ieder een hele goede vakantie toe, en we zien elkaar ongetwijfeld weer op de bezoekmomenten van de kampen!


(naar boven)


Hordenieuws
(door: de Welpenleiding)

Het duurde zeker een week…
Hangend op de bank, nog steeds in die slaapzak willen kruipen. Niet de openhaard, maar het kampvuur elke avond aan willen steken. Denkend dat je zo bruin bent door de zon, maar dat veranderde snel na een uitgebreide douchebeurt.
Zittent op een grote berg wasgoed realiseerde ik me dat het nu toch echt voorbij is… het gewone leven is weer begonnen.
Met andere woorden… de dagen worden alweer geteld tot volgend jaar Pinksteren… Nog even geduld en dan is het weer NPK… om al onze belevenissen op te schrijven zal te lang duren (je blijft schrijven) Dus vandaar doen we het op deze manier…en kan de lezer toch een beetje een idee krijgen hoe te-gek,gaaf,cool het Noordelijkste Pinksterkamp 2000 is geweest.

WIST U DAT…

-Jeroen zonder pet niet kan denken.
-Fabian altijd aan de tentstokken blijft hangen.
-Sahi graag met 6 meters gooit.
-Marthijn deze heel goed kan koppen.
-Erik snurkt.
-het weer perfect was.
-Maxima daarom “naakt” rondreed.
-De welpen daardoor nog meer naar Maxima gingen juichen.
-de Kabouters uit Assen heel erg leuk waren aldus de welpen.
-Dat de Yell niet leuk was.
-voetbal luisteren ook wel erg spannend is.
-de Rowans dikke raketten afschoten.
-en leuke verhalen konden vertellen.
-Dat het geen gore verhalen mochten zijn, omdat er dames bij waren.
-Jelmer goeie scheten kan laten.
-Sahi zijn oranje T-shirt kwijt is.
-dat hij de welpen de schuld wou geven.
-het T-shirt bij Akela in de tas zat.
-niemand weet hoe hij daar terecht is gekomen.
-Mike 3 uur in de tent heeft gezeten.
-omdat Baloe hem was vergeten.
-De welpen een sexy kaartje van de kabouters hebben gekregen.
-Rudy opperhoofd gaten dichten was.
-Bjorn dat ook heel goed kon.
-10 happen eten heel veel is.
-Mang goed met toetjes kan gooien
-Bagheera deze met zijn neus kan vangen.
-Bagheera dacht dat hij zijn porteemonai kwijt was.
-jullie niet willen weten waar hij als eerste gezocht heeft.
-Hathi jarig was.
-hij een hele mooie versierde stoel had.
-ons sub-kamp is gediskwalifiseerd bij het plakken.
-wij wel een prijs hebben gewonnen met de spiraal.
-welpen wel tegen een boom willen plAssen.
-maar persee een tentje om het pispaaltje wilden hebben.
-dat Akela dat niet snapte.
-dat de achterritsen van de tenten zijn dichtgenaait.
-dat de welpen daardoor niet meer stiekem uit de tent kunnen kruipen.
-Laurens heerlijk onder de poort heeft geslapen.
-Akela alle welpen dotjes vond.
-een “zwevende tent” in de Marnewaard ook echt kan gaan zweven.
-Alex een beetje misselijk was in de bus.
-volgens mij iedereen een te-gek kamp heeft gehad.
-Akela geen stem meer over had.
-iedereen die nu niet mee is geweest, volgend jaar gewoon mee moet.

Het lijkt me duidelijk, het was wederom weer voor herhaling vatbaar. Volgend jaar zijn we weer van de partij. Gelukkig kunnen we alles even dunnetjes overdoen tijdens het aankomende zomerkamp nou ja dunnetjes, misschien wordt het nog wel gaver,toffer cooler en te-gekker. Wij hebben er in elk geval heel veel zin in…
Wij wensen iedereen een hele fijne zomer en/of vakantietijd toe.
9 september zullen wij weer van de partij zijn om het nieuwe scoutingseizoen in te luiden.
Onze dank gaat nog even naar Sahi, dit was voor hem het laatste kamp, DJ te-gek dat je er bij was, we zullen je missen, al is het alleen al omdat jij zo heerlijk kunt snurken.

Groeten, de welpenleiding


(naar boven)


Troeppraat 1
(door: Gijsbert Rispens)

Vakantie!!

Eindelijk, alle scholieren en studenten zijn weer vrij, of gaan nu pas écht werken. Dat betekent dus dat het seizoen van scouting ook weer ten einde loopt. Wil dat zeggen dat er niks aan scouting gebeurt de komende 2 maanden? Nee, natuurlijk niet er komt een nationale jamboree aan en aan het eind van het de vakantie natuurlijk ook het zomerkamp. En we gaan dit jaar naar ….??? Nee, de locatie blijft nog even een verrassing. Maar dat het leuk wordt, dat is natuurlijk zeker.
Maar er moet natuurlijk ook even teruggeblikt worden, want de verkenners hebben de laatste tijd natuurlijk niet stil gezeten. (deden ze dat maar ‘s). De weken voor het NPK werden doorgebracht met voorbereiding op het NPK, en natuurlijk voetbal, aangezien de Asser boys ons vriendelijk de kans lieten om van hun prachtige faciliteit gebruik te maken. En aangezien het Europees kampioenschap eraan kwam, kon wat oefening geen kwaad, en dat hebben we dan ook maar gedaan. Maar ja, het heeft niet mogen baten, als Kluivert en Frank de Boer hun penalty’s al missen, hoe moeten wij ze dan wel raken? Dan maar tenten opzetten, dat is iets wat verkenners, in tegenstelling tot de meeste voetballers, wel moeten kunnen. En zo als het spreekwoord zegt oefening baart kunst, dus werd de kans gegrepen om te kunst van het tent opzetten te verfijnen.
Na wat aanwijzingen van de coaches, werd uiteindelijk volgens een goed compact systeem een tent opgezet. Maar ja, het gaat erom om de zenuwen in bedwang te houden als het er echt om gaat, helaas waren bij de opbouw van de tenten niet optimaal gebruik gemaakt van de ruimte tussen binnen- en buitentent, waardoor er onnodig ruimte weggegeven werd bij de grond. En dat brengt ons alweer bij het NPK. het Noordelijkste Polder Kampioenschap? Nee, het Noordelijk Pinkster Kamp. Het NPK bracht ons dit jaar in Engeland, bij kasteel Camelot om precies te zijn. Er was een rode draak, die wat vervelend was, en er werd van ons verwacht, dat wij deze wel even zouden doden. Niks geen last zeggen de verkenners dan, maar eerst moet er een kampterrein worden opgebouwd, dit verliep redelijk voorspoedig op enkele kleine probleempjes na. De ridders hadden echter wel wat moeite hun hoofd erbij te houden, wanneer een schone jonkvrouw gesignaleerd werd, maar ja, daar kunnen zij ook niks aan doen. Op zaterdagavond was het tijd voor de gezamenlijke subkampmaaltijd, echter hier gedroeg een aantal van de meer ervaren ridders zich niet echt ridderwaardig, door zonder respect voor de koks met het eten te gaan spelen. FOEI!

Zondag was de dag van de wisselschild wedstrijden, en ‘s Avonds het kampvuur, eerst moest er nog even een deel van de wedstrijd Nederland-Tsjechië geluisterd worden, deze werd uiteindelijk gewonnen door een wel benutte strafschop van ene F. de Boer te B. Maandag was de ouderdag, oftewel de kans voor de verkenners hun ouders te zien en als even mee zit ze nog wat geld af te troggelen, want dat is natuurlijk ondanks weinig vrije tijd allang op. ‘s Avonds was het tijd om de draak te verslaan. Wij als graafschap Geynsteyn hebben de draak natuurlijk de kieteldood gegeven. En toen dat probleempje ook weer opgelost was, werd het natuurlijk tijd om te feesten, want de ridder van de 21ste eeuw luistert natuurlijk niet naar een minstreel, maar naar de Bomfunk MC’s, Korn en Britney. Natuurlijk was het feest veel te kort, maar er moest dinsdag natuurlijk wel ingepakt en vertrokken worden. En dat is dan ook gebeurd.

En als er rommel gemaakt wordt, dan moet het natuurlijk ook weer opgeruimd worden, en dat is wat we de zaterdag na NPK deden, lekker kisten schrobben, Hudo boenen en pannen wAssen. Dus, druk genoeg. Helemaal omdat helaas een heel aantal mensen blijkbaar nog te moe waren van het NPK, of ander zins verhinderd.
Het seizoen is dus afgelopen en dat betekent dat iedereen tijd heeft om bij te komen, genieten van een aantal weken zonder verkenners, of zonder leiding, en zich psychisch voor te bereiden op het zomerkamp, en het word me daar een zomerkamp……
Iedereen een goede vakantie toegewenst, en veel plezier en succes met wat je ook gaat ondernemen, tot ziens op Zomerkamp.


(naar boven)


Troeppraat 2
(door: Bauke Wierda & Laurens Rinsma)

Dag 1: 9 juni
Aankomst op de Houtlaan. We moesten wachten tot iedereen er was en werd verdeeld over de auto’s. Ik reed mee met mijn pa en het was erg gezellig in de auto met goede muziek! Na een lange tijd in een snikhete auto kwamen we aan in de nog warmere Marnewaard. Eerst een kleine uitleg en daarna moesten we de tent opzetten. Onze patrouille kreeg er na 3x opnieuw opzetten best wel genoeg van, maar de 4e keer was het goed, tenminste het stond en daar was ook alles mee gezegd. Daarna slapen en ‘s morgens er vroeg uit.

Dag 2: 10 juni
We werden al om 8:00 uur wakker gemaakt en onze patrouille was er om 8:15 uit wat ik erg netjes vind want zo vroeg is het voor iedereen moeilijk om er zo vroeg uit te gaan. Na dat we eruit waren moesten we de tent laten vliegen, maar dat moest pas nadat we hadden gegeten. Het eten had ik niks over te klagen want ik had zelf gesmeerd. Na het eten lieten 2 patrouilleleden de tent vliegen en de rest ging met de keuken bezig, maar er stond ook al een aardig stuk van. Toen we de keukens klaar hadden, gingen we naar de groten openingen van alle scouts (was niet erg spetterend maar ja daar kon onze leiding ook weinig aan doen.)
Na de openingen gingen we eten bij ons subkamp, toen kregen we een voedselgevecht (alleen het kader) dus werden we er verwijdert. ‘s Avonds gingen we met onze groep liedjes zingen. Het kader moest blijven zitten want die hadden kaderraad, de rest moest naar bed.

Dag 3: 11 juni
De derde dag alweer, we mochten er wel wat later uit. Om ongeveer 12:00 uur gingen we naar de subkampopening daar gingen we een een of ander spel doen met modder en met meel doen, dat moest je dan op je gezicht smeren. We moesten vroeg naar bed want de volgende dag mesten we weer afbreken. (????)

Dag 4: 12 juni
Ouderdag, dus kampterrein opruimen en we moesten wat themadingen doen. De ouders kwamen om 2 uur en we werden bijgevuld met geld. ‘s Avonds zelf koken, wat goed lukte (toch?) (Ja hoor Bauke) en daarna liedjes zingen met het hele subkamp spul en daarna “slapen” (dat was in ieder geval wel de bedoeling.) De meesten van het kader gingen nog even naar de welpen en naar de rowans, dat was best cool.

Dag 5: 13 juni
Vroeg opstaan, alles snel afbreken, officiele sluiting en naar huis met de bus. 18:00 slapen en ‘s morgen nog steeds moe, dus het was een goed kamp !!!!!
LEIDING, BEDANKT VOOR HET TOFFE KAMP!!!!!

(Volgens mij heeft het gebrek aan slaap jullie gevoel van tijd een beetje aangetast, maar ja, daar kunnen jullie ook niks aan doen. Gijsbert)


(naar boven)


Rowannieuws
(door: Peter Pitstra)

Dus…..

En ja hoor, hier wederom(!) weer een stukje van de Rowans.
Wat hebben we zoal de laatste tijd meegemaakt. Nou, niet zo heel veel.
De opnames van onze blockbuster gingen alleen wat trager als verwacht. Het duurt dus nog even voordat u het eindresultaat kunt bewonderen.
Tevens zijn we nu alweer druk in de weer voor het Zomerkamp, locatie: Tsjechië. Tsjechië? Juist Tsjechië.
Wederom mogen we dit jaar ook weer mee op NPK. (Niet dat er enige twijfel was. Nee heus, echt niet.)
Het thema heeft dit jaar iets met palmbomen en zonnesteken te maken, dus dat zal wel iets van Hawaï zijn. (Voor nadere informatie kunt u bij Bart Raaymakers terecht.) Nu maar hopen dat er een paar baywatcher’s rondlopen die ons van de verdrinkings dood kunnen redden.(Hobba, hobba)
Met de klussen gaat het ook goed. Afgelopen week hebben we bij de u allen bekende Dick van S. geholpen met met het verplaatsen van enkele luttele kubieke kilometers zand en binnenkort is het weer Pasen dus dat betekent weer nachtwaken voor ons bij het Top of Holland toernooi. (Niet dat we het erg vinden. Erg gezellig altijd.)
Nu er aan mijn oneidige stukje toch een eind komt, komt doordat de informatie zijn einde heeft bereikt.

Tabee


(naar boven)


Stamgezwam
(door: PalinG)

Al weer het laatste stamgezwam van dit seizoen. Gut, waar blijft de tijd?

De afgelopen tijd hebben natuurlijk weer een hoop beleefd.
Met Pasen weer de Hit in Dwingeloo. Eerst hard werken en daarna als EK-voorproefje tijd voor voetbal.
Een gemakkelijke overwinning van Oranje op de Rode Duivels draaide door laf scheids- en grensrechterwerk uit op relletjes en opstandjes.
Na zo veel vaderlandsliefde viel een kleine test van kennis (the ultimate Bea quizz) in goede aarde. De competitie bleef hoog in het vaandel tijdens een avondje karten… Zoals altijd met dit soort activiteiten blijkt ineens iedereen erg gedreven om zijn kwaliteiten te laten zien. Niemand kan plots hard genoeg, elke bocht kan scherper genomen, …echter niet elke bocht kan harder genomen. Proberen mag, maar vliegen en ‘crashen’ zijn veelal het resultaat.
Een bijzonder leuke uitstap voor vier stamleden was deelname (als vrijwilliger) aan de Special Olympics in Groningen. Zo’n 2000 geestelijk gehandicapte sporters en minstens zoveel begeleiders (zoals tolken!) uit de hele wereld hadden hun weg gevonden naar Groningen.
Samen met “Beertje PaddingTON” en “JOStie tostie” runden we het ‘hotel Zoutkamp’, ondertussen fijntjes tegengewerkt door Vlaamse frieten, pardon vrienden (Goedele 1 en 2 en Jambers 1 en 2 en later zelfs 3).
Gelukkig was er genoeg afleiding in de vorm van Anouk, ‘Skoezie?’, Lewinsky en Fatsoensrakkers uit Belarusa en Uzbekistan.
Na een korte pitstop thuis was het alweer tijd voor het NPK. Na drie jaar bijna helemaal thuis in de Marnewaard namen we woensdagavond plaats op de vlakte.
Nog die ochtend hadden we onze vriendin voorzien van extra grip (oei wat is ze sexy nu). We stalden windschermen, hangplekken, Tent met bar en tafels, vla- en tv-hoek en Does uit.
Overdag hard aan het werk en in onze vrije tijd leuke dingen doen. Zo hebben we onder leiding van ‘Bukma’ een cursus speurtocht met handschoenen gedaan. Het blijkt dat je tegen de verveling een portemonnee moet verstoppen op een moeilijke plek. Dan trek je je handschoenen aan en ga je op zoek. Na veel getier vind je je centjes terug in je tent. Zo doe je dat. Een leerzame avond, dat wel!
Een nieuw fenomeen is het stagelopen. In navolging van een hele dappere Thrianta-frouw(ke) (stageverslag en -beoordeling waren te lezen in de Pinksterblom) maakte Marco S. nog een middag en een nacht kennis met de ‘omgangsvormen’ en gebruiken van de ‘verbindingen’-stam.
Aangezien op tijdens het NPK alle opslag van brandbare materialen gevaarlijk is werd er een binnenring en buitenring rond ons kampvuurtje aangelegd. Eerst werd de buiten- en later dan toch ook de binnenring toegankelijk voor ramptoeristen en pyromanen. Het plaatselijk bestuur, onder bezielde leiding van Yvette S. (zij verdiend eigenlijk nog een klein corrigerend tikje), lokaliseerde de brandhaard en riep op de laatste avond de noodtoestand uit. De brandweer was snel gebeld. Onder hevig protest en luid gemopper werd de enige warmte die ons restte bekoeld. ‘T Gaf allemaal niets, met hulp van een beetje tovervloeistof van onze vrienden van de Fraeylemastam was de gezelligheid snel hersteld.
Minder pret hadden we met Jelle en Rense. Deze nieuwe pappa’s namen na jaren trouwe inzet afscheid… Met name Jelle heeft jaren veel betekend voor het NPK. Nu zullen we het zonder hen moeten rooien, jammer! Bij deze nogmaals hartelijk bedankt heren…
Koud thuis hebben we de Nationale Jamboree alweer in het hoofd. Vanaf 12 juli zal een afvaardiging van de Stam op het terrein naast “Six Flags” bij Dronten dapper gaan doen. Zo’n zestig grote tenten opzetten en een paar duizend vierkante meter vloerdelen leggen. Als we braaf zijn mogen we 6 augustus weer naar huis.
Samen met de KDS wordt het daar vast weer een dolle boel, maar pas op: niet alles wat Marco mag telt.

Voor nu, het beste! Namens de Stam een prettige zomer gewenst en tot laterder…


(naar boven)

Een opmerking achterlaten