Scroll Top

Uitrusting (Demo)

Bij de verkenners is goede uitrusting erg belangrijk. Zonder goede slaapzak en matje krijg je het ‘s nachts koud, zonder goede schoenen wordt een hike wel erg vervelend en zonder goede rugzak kun je last krijgen van je rug. Hieronder staan een aantal aanbevelingen en tips waar je op kunt letten als je uitrusting gaat aanschaffen of vernieuwen. Alvast één tip: goedkoop is vaak duurkoop.

Als je je wilt gaan oriënteren doe je er vaak goed aan om, voordat je naar de winkel gaat, informatie in te winnen over dat wat je wilt gaan kopen. Zo weet je wat er op de markt is.

article-2201De rugzak

Niet te verwarren met rugtas!!! Gewoonlijk gebruiken we bij de verkenners een rugzak om bij een hike je slaapmateriaal mee te nemen. Later kan het voorkomen dat je, bijvoorbeeld tijdens een HIT, al je materiaal voor een heel weekend mee moet nemen in je rugzak.

Type

Een rugzak met een inwendig frame is het meeste geschikt. Er zijn veel types op de markt. Je kunt de keuze maken voor een rugzak met of zonder buitenvakken. Het voordeel van veel vakken is dat je alles erg ordelijk op kunt bergen en vaak zonder veel moeite kunt pakken wat je nodig bent.

Grootte

De meeste rugzakken hebben een grootte van ongeveer 60 liter. Voor de verkenners is een rugzak van 55 tot 60 liter voldoende. Koop je een goede rugzak en wil je er lang mee doen, dan kun je er ook voor kiezen een grotere te nemen. Een rugzak van 70 liter is dan beter geschikt. Koop je rugzak niet te groot, want een kleinere rugzak dwingt je kritisch te kijken welke spullen je precies mee wilt nemen. En… hoe minder je mee neemt, hoe lichter je rugzak is… En dat is wel zo prettig!

Pasvorm

Een perfecte pasvorm is erg belangrijk voor het draagcomfort. Zonder goede pasvorm kun je snel moe worden of last van je rug krijgen. Het gewicht van de rugzak moet voor eenderde op de schouders en voor tweederde op de heupen rusten. Het is daarvoor belangrijk dat de ruglengte van de rugzak goed is. Koop (als je nog in de groei zit) een rugzak waarbij de hoogte van de schouderbanden makkelijk versteld kunnen worden. Als je de draagbanden van de rugzak versteld, moet het hele gewicht hetzij op de schouders, hetzij op de heup gedragen kunnen worden. Koop een rugzak met stevige banden, die bieden veel steun en zitten comfortabel. Let er op dat de banden bij de heupen van het goede formaat zijn.

c75TIP!

Stabiliteit van de rugzak is erg belangrijk. Vraag aan de medewerker van de buitensportzaak of de rugzak gevuld kan worden met 10 tot 15 kilo en test dan de rugzak. Zorg er voor dat je voldoende bewegingsvrijheid hebt en dat de rugzak niet heen en weer beweegt.

KoopTIPS

De rugzak moet horizontaal in vakken verdeeld zijn. Het is ideaal wanneer je scheidingswanden kunt verwijderen, zodat ook grote spullen in de rugzak vervoerd kunnen worden.

De rugzak moet een klepvak hebben dat zo mogelijk ook in hoogte verstelbaar is, zodat je naar gelang de hoeveelheid mee te nemen spullen kunt varieren. Daaronder moet op de rugzak een verlengbare manchet aangebracht zijn die van snoersluiting voorzien is.
Lussen die aan de rugzak bevestigd zijn, zijn handig om iets aan vast te maken.
Insteekvakken onderaan de zijkant zijn handig om bijvoorbeeld tentstokken aan de zijkant te bevestigen.
Het volume van de rugzak moet met compressieriemen aan te passen zijn. Dit is vooral belangrijk als de rugzak niet helemaal vol is.
Koop een regenhoes voor over de rugzak. Deze zijn over het algemeen goedkoop en zorgen er voor dat de bagage in je rugzak droog blijft als je door de regen loopt.

Slaapzak

vlammenslaapzak1bminiEen slechte slaapzak kan de nachtrust behoorlijk verpesten. Vooral als je het koud hebt, slaap je slecht. Koop daarom een goede slaapzak.

Vulling

De meest gangbare vullingen voor slaapzakken zijn dons en kunstvezel. Beide hebben hun voor- en nadelen. Dons gaat langer mee (mits goed onderhouden), is beter op te proppen en dus kleiner te comprimeren, maar is ook veel gevoeliger (vooral als het nat wordt) dan kunstvezelvullingen. Dons neemt snel vocht op en verliest daarbij isolatievermogen. Omdat je tijdens je slaap wel tot twee liter vocht kwijtraakt doordat je zweet, is het belangrijk je slaapzak dagelijks te drogen. Slaapzakken van kunststofvezel hebben minder last van vochtigheid, maar zijn (bij een gelijk isolatievermogen) wel zwaarder en een stuk minder goed te comprimeren.

Binnen- en buitentijk
De buitentijk is de buitenste laag van de slaapzak en moet uit ademende kunstvezel bestaan (anders ga je zweten). Ook moet de buitenste laag het een en ander kunnen verduren. De binnentijk moet dezelfde eigenschap hebben en ook aangenaam aanvoelen aan de huid. Je kunt beter geen katoen nemen, omdat het te zwaar is en erg snel vuil wordt.

TIPS!

Berg de slaapzak thuis nooit op in een compressiezak, maar hang hem aan bijvoorbeeld over een kledinghanger in de kast.

Als je je tent hebt opezet en ingericht, pak dan je slaapzak meteen uit. Hij krijgt dan de kans zijn maximale volume te ontwikkelen. Leg je slaapzak nog niet uit, hij wordt dan snel vochtig.

Kruip nooit in je slaapzak met de kleding die je overdag ook aan hebt gehad. Deze zijn vaak vochtig en het kost je lichaam alleen maar extra energie om deze ook te verwarmen. Draag in plaats daarvan nachtkleding.

902_2nzwyz0554dKoopTIPS

Let op de vorm: hoe minder ruimte er in de slaapzak is, des te minder lucht hoeft je lichaam te verwarmen. De mummievorm is de meest handige.

Wel of geen capuchon: een groot deel van je lichaamswarmte verlaat je lichaam via het hoofd. Een capuchon verhindert dit.

Ritssluiting: het beste is een sluiting die vanaf onderen en boven te openen is. Het is ook belangrijk om te letten op de tochtstrook. Door de ristsluiting kan het namelijk behoorlijk tochten.

Warmtekraag: Dit is een extra kraag op schouderhoogte, die met een koort samengetrokken kan worden. Hierdoor kan de warme lucht in de slaapzak niet ontsnappen.

Temperatuurbereik: De opgegeven temperaturen van de verschillende fabrikanten zijn niet altijd vergelijkbaar. Als er een temperatuur aangegeven staat voor comfortbereik, kun je hier het beste op letten.

Minstens zo belangrijk als een slaapzak voor een warme nacht, is een goed matje.

toughskinSlaapmat

De meeste kou komt van onderen, een goed matje is daarom erg belangrijk. Luchtbeden zijn zwaar en bieden weinig isolatievermogen. Deze zijn daarom uit den boze.

Schuimmatjes

Deze zijn er in veel soorten en maten. Let wel op dat het matje geen water opneemt en niet te gemakkelijk samen te drukken is. Het nadeel van deze matje is het grote pakvolume. De ‘eierdoppenmatjes’ bieden een laag isolatievermogen en liggen niet erg comfortabel.

Thermomatjes

De thermomatjes die zichzelf opblazen zijn het meeste geschikt. Zowel de isolatiewaarde als het comfort van deze matjes zijn over het algemeen goed. Een nadeel van deze matjes kan wel het gewicht zijn. Thermomatjes hebben over het algemeen een gewicht van tussen de 800 en 1200 gram, schuimmatjes wegen vaak slechts 200 tot 500 gram.

Schoeisel

article-2202-5Met goede schoenen loop je tijdens een hike een stuk beter. Er bestaan enorm veel verschillen in verschillende typen wandelschoenen. Hieronder wordt wat informatie gegeven over de verschillende typen. Over het algemeen kun je zeggen dat een goeden schoen voor een verkenner een leren schoen is en een b-hike. Als je nog in de groei zit loont het vaak de moeite niet om dure schoenen te kopen. Koop altijd bergschoenen, deze bieden veel steun aan de voet. Leren bergschoenen gaan een stuk langer mee dan hun collega’s van plastic.

TIPS!

Draag goede sokken! Zeker geen meerdere sokken over elkaar. Meerdere sokken verschuiven, vormen plooien en doen dan bij elke stap zeer aan de voet. Zorg er ook voor dat je sokken niet te dun zijn. Op de plekken waar in je schoen naden of verdikkingen zitten, kun je vervelende drukplekken krijgen. Vermijd ook sokken met naden, deze schuren vervelend tijdens een hike.

KoopTIPS:

Zorg er voor dat je goed advies krijgt bij een goede buitensportzaak. Geef goed aan wat je van plant bent met de schoenen te gaan doen. Zorg er voor dat je geen te zwaar schoeisel wordt aangepraat. In veel zaken worden graag modellen verkocht doe bedoeld zijn voor zwaardere gebruikersdoeleinden, die zijn natuurlijk een stuk prijziger.

Als een schoen op bepaalde plekken vervelend tegen je voet drukt, ga er dan niet vanuit dat dit zichzelf oplost bij het inlopen.

schoenen30Onderhoud

Zorg er voor dat je je schoenen na aanschaf goed onderhoud. Zonder goed onderhoud zullen je schoenen een kort leven leiden. Probeer je schoenen zo droog mogelijk op de bergen. Vet je schoenen van tijd tot tijd in. Het invetten zorgt voor een beschermende laag om het leer, wat goed is voor zowel het draagcomfort als de levensduur.

Uitrusting – overige

De bovenstaande onderdelen van de uitrusting zijn erg belangrijk als je met de verkenners mee op kamp gaat. Als je op bijvoorbeeld HIT, Poolkamp, NHW of andere kampen gaat, heb je meer nodig. Hieronder volgt daarover wat informatie:

tentDe tent

Je tent moet je ‘s nachts droog en warmhouden. Bovendien ligt op kamp vaak je bagage in je tent. Koop een tent die niet te groot is en ook niet te klein. De tent moet voldoende ruimte bieden aan de kampeerders en de bagage. Te veel ruimte is ook niet goed, want een grote tent is ook vaak zwaar. Bijna alle tenten die verkocht worden zijn dubbeldaks. Enkeldaks vind je soms nog als een wel heel speciale aanbieding.

De verkoper bij een buitensportzaak kan vaak veel vertellen over verschillende soorten tenten. We wijden er daarom ook niet erg aan uit. Om toch even kort in te gaan op de verschillende soorten tenten en hun eigenschappen, zie de onderstaande tabel:

Tenttype Gewicht Stabiliteit Binnenruimte Opzetten
Tweestokstent Licht Slecht Krap Moeilijk
Koepeltent Licht Zeer goed Ruim Zeer Eenvoudig
Tunneltent Gemiddels Goed Zeer ruim Eenvoudig
Geodetische tent Zwaar Zeer goed Ruim Tamelijk moeilijk

KoopTIPS:

Koop je tent voor het juiste doel. In veel gevallen voldoet als verkenner een ‘goedkope koepeltent’ prima. Het is dan ook iets minder erg als de tent stuk gaat.

Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor je bagage. Bij een tweepersoons koepeltent moet je voldoende ruimte voor je bagage hebben als je er met z’n tweeën in ligt. Een grote voortent is dus erg handig. Bovendien kun je hier bij slechts weer zelfs koken.

TIPS!

Als je een nieuwe tent hebt gekocht, zet hem thuis eerst een keer op voordat je de tent mee op kamp neemt. Je komt dan niet voor rare verassingen te staan.

Maak de tent na gebruik goed schoon en droog. Als je de tent een keer nat opbergt, kun je de tent vrijwel meteen weggooien.

De brander

Bij een hike moet je vaak koken op een brander. Er zijn veel soorten branders op de markt met als belangrijkste verschillen: gewicht, kookprestatie en brandstof. Hieronder worden een aantal brandertypen genoemd met hun eigenschappen.

Brandertype Verkrijgbaarheid Brandergrootte Bedieningscomfort Brandstof
Esbitbrander Bijna overal Zeer klein Gering Gering
Gasbrander Niet overal Klein Hoog Gemiddeld
Spiritusbrander Bijna overal Klein Hoog Gemiddeld
Benzinebrander Overal Groot Redelijk Hoog

coleman-unleaded-feather-stoveAls verkenner is een gasbrander die gebruik maakt van kleine blikjes een relatief lichte, goedkope en makkelijke oplossing. Een benzinebrander is een stuk duurder, maar geeft wel veel warmte en is vaak duurzaam.

TIPS!

Zet je brander altijd op een plek waar hij zo goed mogelijk tegen de wind beschut is. Door de wind verlies je vaak veel warmte. Je kunt bijvoorbeeld met de middelen die je om je heen vindt een windscherm maken om je kookplek.

Zet bij het koken altijd een deksel op de pan. De pan houdt met deksel veel meer warmte vast dan zonder.

Neem voldoende brandstof mee. Het is erg vervelend als je je eten koud of niet gaar moet eten omdat je brander niet meer werkt.

Winkels

Nu je een beetje op de hoogte bent van de do’s en dont’s van je uitrusting kun je op zoek gaan naar een winkel waar je kunt vinden wat je zoekt. We kunnen in elk geval de volgende winkels aanbevelen: