Scroll Top

Vuur en Veiligheid (Demo)

Leer alles over hoe je vuur maakt en hoe je er veilig mee om gaat. Naast dat vuur lekker warm is kun je het natuurlijk gebruiken om je eten op te bereiden, mocht daar meer over willen weten kun je het beste gaan kijken op de pagina: Primitief Koken.

Hakken

Hakken is nodig. Je kunt immers geen vuurtje aanmaken met complete blokken hout. Het is echter wel heel belangrijk dat je dit veilig doet, daarom zijn de volgende regels heel belangrijk:

Regel 1: Leopen met een bijl in je hand: omvat met je hand het ijzeren deel. Houdt de steel langs je hand met de scherpe kan naar achter.
Regel 2: Als je de bijl in het hakblok zet omdat je er klaar mee bent sla je het hele scherpe gedeelte in het blok. Er mogen dus geen hoeken van de bijl meer uit het blok steken.
Regel 3: Als je hakt zorg je dat er niemand in de hakrichting voor en achter je staat. Verder moet iedereen aan de zijkanten minstens twee meter afstand houden (tip: maak een hakplaats met omheining, iedereen zal dan snappen dat jij aan het hakken bent en niet te dichtbij moet komen).

Tip: Lees meer over de bijl en het gebruik ervan op Scoutpedia! Onderaan deze pagina staan een aantal handige downloads over bijlen het gebruik ervan!

Stoken

Bij het stoken gelden er regels:

Regel 1: Je mag niet met brandbare kleding stoken of in de buurt van het vuur komen. Denk hierbij vooral aan fleece, een trainingspak e.d.
Regel 2: Je mag niet stoken met extreem brandbare materialen zoals benzine.
Regel 3: Vuur hoort in de korf of de vuurbak, niet ernaast. Haal dus ook geen stokken en dergelijke eruit.
Regel 4: Blaas niet met meerdere mensen tegelijk in het vuur.

Soorten vuur

Een verkenner zal in verschillende situaties vuur moeten maken. Zoals je je wel kan voorstellen vragen verschillende situaties om verschillende soorten vuur.

Teepee-vuur:
De basis van alle andere vuren. In het midden leg je iets dat snel brand.

Ster-vuur:
Dit vuur gebruik je wanneer je zuinig moet zijn met je hout. Het is ook geschikt om op te koken omdat je er een pan op kunt zetten.

Reflectot vuur:
Straalt de warmte naar een kant en beschut het vuur tegen harde wind.

Pagode vuur:
Dit vuur is geschikt om snel een groot vuur te maken. Stapel om de teepee heen houten blokken van groot naar klein.

Jagersvuur:
Je legt twee moeilijk brandbare blokken om het vuurtje. Je legt ze in een V vorm, zodat de brede kant naar de wind is. Dit vuur is geschikt om op te koken, je kunt pannen op de blokken zetten.

Standaard oven:
Dit kan alleen in vrij stevige grond. Maak de schuine kant naar de wind en zet je pan op de verticale opening.

Tip: Op Scoutpedia vind je nog meer informatie over de verschillende soorten vuur en haar toepassingen.

Links

ScoutQuest.com
Scoutpedia.nl