Scroll Top

Primitief Koken (Demo)

p1020160Natuurlijk wil je ook kunnen eten wanneer je op kamp bent en geen gasfornuis tot je beschikking hebt. Wat kun je allemaal maken en vooral hoe? Leer er alles over op deze pagina.

Koken is voor een verkenner heel erg belangrijk want op een lege maag houd niemand het lang vol. Als verkenner kook je op kamp bijna altijd op houtvuur.

Koken doen we op kamp bijna altijd op een tafelvuur. Je pioniert een tafel, maak hierop op een laag bladeren een zandbak. Daar maak je je vuur op. Hier overheen komt een rooster waarop de pannen komen. Denk erom dat de tafel op knie hoogte moet zijn en geen uitstekende punten heeft. Maak hem stevig van de juiste breedte.

Net even anders dan thuis

Het koken op houtvuur is anders dan wanneer je thuis een bordje in de magnetron of een pannetje op een gaspit zet. Zo zorgt het houtvuur ervoor dat er een dikke zwarte roetaanslag op de pan komt. Voordat een pan op het vuur mag, moet hij daarom worden voorzien van een dikke laag groene zeep.

Taken tijdens het koken op houtvuur bij een patrouille

Kok: Verantwoordelijk voor de hygiëne, het koken en het aansturen van de hulpkoks. De kok krijgt instructie van de leiding

Hulpkok: Wordt aangestuurd door de kok om bijvoorbeeld te snijden of in een pan te roeren.

Stoker: Zorgt er voor dat het houtvuur op de juiste temperatuur is om te koken. Hiervoor moet de stoker communiceren met de kok.

Hulpstoker: Helpt de stoker bij het stoken.