Scroll Top

Knopen en Pionieren (Demo)

crw_4742Op deze pagina kun je allerlei informatie vinden over Knopen en Pionieren. Het is handig om hier bedreven in te zijn. Je kunt dan de mooiste opbjecten bouwen!

Groene boekje

In het groene boekje vind je een aantal onderwerpen over knopen. Hieronder vind je de uitleg en opdrachten die je ook terug kunt vinden in je groene boekje.

Opschieten: Het opschieten van een touw doen we bij de verkenners als volgt. Neem het touw bij de uiteinden en schiet het dubbel met de klok mee op, sla de lus er omheen en haal de lus door de bundel heen.

Paalsteek: Om een lus in een lijn te maken die niet schuift.

Mastworp: Om een lijn om een paal te leggen zodat hij niet van zijn plek komt.

Platte knoop: Om twee lijnen aan elkaar te maken.

Schootsteek: Om twee lijnen aan elkaar te maken, net als de platte knoop. Bij de schootsteek mogen de lijnen echter wel nat, van verschillende diktes en/of onderhevig aan wisselende krachten zijn.

Dubbele schootsteek: De toepassingen zijn hetzelfde maar de dubbele schootsteek is net iets zekerder. In de praktijk gebruik je altijd de dubbele schootsteek in plaats van de enkele. Kijk voor een voorbeeld naar de schootsteek.

Schootsteek met slip: Gebruik je als de touwen nat zijn je wilt zeker weten dat je de knoop los krijgt. Kijk voor een voorbeeld bij de schootsteek.

Halve knoop: Stop knoop; krakeling; enkele knoop; wordt gebruikt om een verdikking in een lijn te maken zodat een lijn die bijvoorbeeld door een blok is gehaald er niet uitschiet. Soms wordt hij ook gebruikt na een van de andere knopen, zodat deze niet los kunnen schieten. Als er wisselende krachten op komen te staan blijft hij beter zitten dan de acht knoop (volgende).

Achtknoop: Heeft dezelfde stopfunctie als de halve knoop, maar gaat gemakkelijker los als jij dat wilt. Hij wordt veel gebruikt bij het klimmen, maar dan als dubbele acht (dit is voor verkenner 2de klas).

Timersteek: Het begin van een diagonaalsjorring zoals een mastworp voor een kruissjorring.

In het groene boekje tref je ook een aantal sjorringen die je af kunt laten tekenen als je ze beheerst:

kw08_0011Kruissjorring: Wordt gebruikt om twee palen aan haaks op elkaar vast te zetten en wel zodanig dat ze niet kunnen draaien, schuiven of verplaatsen ten opzichte van elkaar. Je begint met een mastworp onder de kruising. Maak dan drie slagen onder de kruising. Je slaat het touw voor of achter binnendoor (niet voor en achter). Drie keer woelen en eindigen met een mastworp op de horizontale paal.

Diagonaalsjorring: Gebruik je als twee palen niet haaks op elkaar staan of als ze niet horizontaal en verticaal staan. Je begint met een timmersteek, dan drie maal verticaal dan drie maal horizontaal, dan drie maal woelen. Afmaken met een mastworp.

Achtsjorring: Deze gebruik je om een driepoot te maken. Begin met een mastworp. Haal daarna het touw tussen de palen door. Ga dan woelen zet je driepoot overeind.

Deze pagina is nog niet helemaal af. Heb je dringend advies nodig? Op de onderstaande pagina’s vind je tijdelijk meer informatie over dit onderwerp!

Links

Je hebt er vast wel eens iemand mee gezien. Je ziet ze hier, je ziet ze daar. Ze staan voor iedereen steeds klaar. Een scout met een fluitkoord. Vind je dit tof en wil je weten hoe je er zelf een kunt maken? Kijk dan hier!

Scoutpedia: Pionieren
Wikipedia Categorie: Pionieren
Scouting Nederland: Knopen

Downloads

Takels Heb je wel eens iets willen takelen en wist je niet precies hoe dat moest? Takelen is een handige manier om iets zwaars of groots op te tillen. In dit document vind je daar informatie over!
Puntenoverzicht NPK Tijdens het Noorderlijk Pinkster Kamp wordt de kwaliteit van je bouwsels beoordeeld. In dit document zie je precies waar de mensen van kampeervaardigheid precies op letten. Dit is handig als jij je goed wilt voorbereiden op het NPK!