Scroll Top

Wie zijn de verkenners? (Demo)

s5031288De verkenners van de Johannes Post Groep bestaat uit een groep van zo’n 20 jongens in de leeftijd van 11 t/m 15 jaar. Wij hebben elke zaterdagmiddag opkomst van 14.00 t/m 17.00 uur bij ons troepgebouw aan de Houtlaan in Assen.

De verkenners zijn verdeeld in 3 patrouilles van zo’n 6 tot 7 personen. Binnen deze patrouilles zijn er de patrouilleleider (PL) en assistent patrouilleleider (APL). De PL en APL zijn vaak de oudsten van de patrouille en zij moeten de patrouille leiden en aansturen. Af en toe komen de leiding en kaderleden (PL’s en APL’s) bij elkaar voor een kaderraad. Tijdens de kaderraad bespreken we hoe de leiding maar ook de kaderleden het vinden gaan binnen de groep en hun patrouille.

Openen
Elke opkomst is er een gezamelijke opening met alle speltakken. Tijdens de opening wordt de Nederlandse vlag gehezen en de verkennerswet opgezegd.

Leiding
De verkennersgroep wordt geleid door een leidingteam bestaande uit ongeveer 4 personen. Binnen het leidingteam heeft elke leiding zijn eigen taak. De leiding bereid voor elke zaterdagmiddag een programma voor. De leiding probeert een zo afwisselend mogelijk programma te bedenken. Zo worden de verkenners verschillende technieken geleerd, zoals vuur stoken, pionieren, hike technieken en veilig hakken, verder gaan we regelmatig het bos in om een spel te spelen (softbal, beren, vette haas, voetbal, paaltjes trefbal, enz).

Bevrijdingsfestival Assen 2016 - Rowans - ScoutingOpkomsten
Zaterdags openen we om 14.00 uur met de hele groep. De verkenners lopen dan in hun uniform met patrouillelinten en groepsdas. Tijdens de opening wordt de vlag gehesen en lezen de verschillende speltakken: welpen, verkenners en rowans hun wet voor. Om 17.00 uur sluiten we met de verkenners weer rond de vlaggenmast.
Elke opkomst heeft een patrouille ‘dienst’. Je kunt dit zien als een soort corvee. De dienstpatrouille moet de vlag hijsen, de wet opzeggen en na de opkomst het troeplokaal schoonmaken en de afwas doen.

Kampen
Regelmatig gaan we met de verkenners op kamp. Meestal vinden deze kampen plaats buiten het eigen gebouw en kamperen we in tenten. Er zijn kampen die vanuit de groep worden georganiseerd, zoals het herfstkamp, het kaderkamp, het VaZo kamp en het zomerkamp. Ook zijn er kampen waar we als groep aan mee doen, zoals het Regio Kamp en het Noordelijk Pinkster Kamp. Ten slotte zijn er ook kampen die worden georganiseerd vanuit andere organisaties, zoals Scouting Nederland. Voorbeelden hiervan zijn HIT, NHW en Poolkamp. Omdat deze laatste kampen niet worden georganiseerd vanuit de JPG moet je je ook niet opgeven bij de JPG, maar bij de organisatie van het kamp. De leiding van de JPG kan je natuurlijk wel helpen bij het beantwoorden van allerlei vragen over deze kampen. Kampen zijn leuk! Om dat te laten zien kun je een kijkje nemen in ons archief. Klik hier voor meer informatie over de kampen.

Wil je een keer komen kijken bij de verkenners? Kijk hier voor meer informatie!