Vrijdag 22 mei was het dan eindelijk zover, het oh zo mooie Noordelijk Pinksterkamp was weer begonnen, ’s avonds kon de leiding iedereen ontvangen op de Marnewaard, het terrein waar al jaar en dag het kamp wordt gehouden. De leiding was tot hun grote blijdschap op donderdag al aanwezig en konden daarom op vrijdag in de voor hun nog vroege uurtjes beginnen met de opbouw van het kampterrein, het thema Wilde Westen was natuurlijk helemaal uitgedacht en onze groep was “The Saloon”, een mooie ranjatap werd geinstalleerd op de bar van de saloon om er voor te zorgen dat de kinderen genoeg te drinken zouden hebben.

Saloon met RanjabarMarne Creek wordt geopend!
Zoals elk jaar wordt het kamp geopend samen met hele subkamp, met ongeveer 10 groepen wordt door de subkampleiding het thema ingeluid en is er ’s avonds een bijeenkomst in het dorpje Marne Creek met alle welpen als inwoners waarbij helaas 1 van de bewoners van Marne Creek is ontvoerd door een bende. Die bende eiste 100.000 dollar, een gruwlijk groot vermogen als je het vraagt aan de welpen van de JPG. Nog hyperactief van de avond vanwege het zingen bij het vuur met de andere groepen, waarbij gek genoeg de leiding het meest actief was, werden de kinderen op bed gelegd zodat ze volgende dag genoeg energie zouden hebben om ’s ochtends te openen, een klein spel te spelen, ’s middags de centrale opening op het centrale midden terrein mee te maken samen met zo’n kleine 4000 scouts. De nadruk bij die opening werd gelegd op het feit dat het kamp ondertussen alweer voor de 85e keer werd georganiseerd, een zekere prestatie en wat betreft iedereen komen daar nog zeker vele jaren overheen. Na de mooie opening waarbij de thema’s van alle speltakken werden verteld en uitgebeeld, de scouts hadden te maken met Crime Scout Investigation en de rowans hadden te maken met Boer-en-Land, was er nog een klein gaatje in het programma om een bezoekje te brengen op het middenterrein, ’t Seepeert waar wat lekkers gekocht kan worden en de scoutsshop waar altijd mooie dingen te koop zijn, zijn altijd uitermate populair.

Datingavond met de Fraeylema kabouters
Na een goede maaltijd was het ’s avonds tijd voor een mooie tocht waarbij verschillende toneelstukjes werden uitgevoerd op de route, natuurlijk allemaal te maken met het thema. De heren welpen moeten maar misschien niet vertellen aan hun ouders hoe laat het die avond is geworden, ook de datingavond met de Fraeylema kabouters voor de tocht aan heeft natuurlijk indruk gemaakt op de jonge heren. Een mooi gevolg van deze zware avond was dat de welpen de volgende dag wat langer op hun matje bleven liggen, tot grote opluchting van de leiding.

Schreeuw jezelf een marnestrot!
De dag begon zoals de andere dagen ook waren begonnen, de subkamp opening. Het moment om je als groep eens te laten horen wie je bent en ook zeker wat je waard bent, het moment om je stem eens helemaal schor te schreeuwen tijdens het yellen. Verbazingwekkend was het vooral Hathi die aan het einde van het kamp degene was met het kwaal genaamd Marnestrotrot, oftewel een schorre stem. Na het nuttigen van een goede lunch was het overigens weer tijd voor een tocht met allemaal verschillende spellen die onderweg werden gedaan, gewapend met water en zonnebrandcrème zijn we dan ook op pad gegaan. Na een paar uur weer terug te zijn gekomen was iedereen helemaal uitgeput. Maar vol enthousiasme waren er natuurlijk nog wel welpen zo actief genoeg om een driepoot in elkaar te knopen met zeiltje eroverheen zoudat iedereen beschermd tegen de zon in de schaduw kon zitten. Een goed vol bord nasi ging er dan ook na die middag goed in, maar dat moest ook wel met het vooruitzicht op de avond.

 

Jongens tegen de meisjes in de disco
Het was dan eindelijk zover, ’s avonds begon het grote Jongens Tegen De Meisjes spel waarbij alle speltakken aanwezig waren. Helaas was stilzitten voor die welpen net iets teveel gevraagd en konden ze daarna nog even serieus hun overtollige energie kwijt in een hartstikke gezellige disco. De leiding danste samen met de welpen de sterren letterlijk van de hemel, snel een drankje toen we weer terug waren op ons eigen terrein, tandenpoetsen en de tent weer in. Voor de oudere jongens die gaan overvliegen na de zomer had de leiding nog een kleine verrassing die ze maar al te leuk vonden.

Nepgoud in de tunnel
Ondertussen zijn we alweer bij maandag aangekomen, de dag waarop de bezoekersdag is en de welpen weer met hun ouders mee naar huis gaan. Het hele weekend werd er ook al over gepraat hoe de inwoners en vooral de dappere Sherrif de bende te pakken kunnen krijgen, samen met het subkamp is er een manier verzonnen waarbij één van de bendeleden gelokt wordt met nepgoud, geleidt door een tunnel en zo in de val terecht komt, dit is natuurlijk eerst ’s ochtends uitgebreid getest en geoefend met onze Hathi als de bandiet. Zo hebben alle subkampen een manier gevonden om in totaal de 6 bendeleden te vangen en de sherrif zou de bendeleider te grazen nemen. Het hele schouwspel speelde zich af in het bijzijn van alle ouders waardoor het een gezellige drukte was op het plein in Marne Creek, gelukkig was de ontvoerde dame in kwestie Laura weer terug in het dorpje. De hele bende was te pakken genomen door de welpen en kon het dorp weer een rustig leven leiden. De meesten gingen samen met hun ouders het hele kamp terrein over, om overal nog eens eventjes rond te kijken om daarna met een blij maar ook zeker zeer vermoeid gevoel naar huis terug te keren.

Leiding ook naar huis?
Helaas was het voor de leiding nog niet helemaal afgelopen, niet dat zij dit heel erg vonden, integendeel. Het hele kampterrein werd afgebroken en de volgende dag werd samen met de verkenners en de rowans de container ingepakt. Het kamp was nu toch echt over, tot volgend jaar Marnewaard. Maar nu eerst over een paar weekjes, zomerkamp in Dwingeloo.

Geschreven door Baloe (Thimo Bonder)