Het was een heerlijke voorjaarsdag zondag 13 april waarop de elfde editie van de PAG rally van start is gegaan.

De PAG Rally is vernoemd naar het Post Anthoniaans Genootschap. Dit zijn oud-leden van de Johannes Post en van de Anthonie van Diemenstam, aangevuld met oud-scouts die nu in Assen wonen maar het padvindergevoel nog niet kwijt kunnen raken.

De Pagrally is een toertocht met klassieke auto’s, sport auto’s en exclusieve auto’s en is elf jaar geleden voor het eerst verreden om geld in te zamelen voor een tent voor de Johannes Post Groep. Deze bestond toen 75 jaar en omdat de PAG leden niet gewoon de portemonnee wilden opentrekken, maar er wel wat voor wilden doen is het idee ontstaan om met klassieke auto’s een rally / toertocht te organiseren. Niet zo verwonderlijk daar een aantal PAG leden zelf ook klassieke auto’s bezitten en natuurlijk ook aan de basis hebben gestaan aan het bezit van de klassieke vrachtwagens van de Anthonie van Diemenstam.

Nu wordt de rally ge-organiseerd om geld bijeen te brengen voor stichting Pagtiviteiten, een steunfonds waar noordelijke scoutinggroepen een beroep op kunnen doen. Vorig jaar heeft de PAG een tent geschonken aan de ST George en ook dit jaar is er al een goed doel gevonden, maar daar moet nog even over worden gestemd. In de volgende editie zal daar op teruggekomen worden.

De eerste jaren werd de rally gestart bij Cafe van Veen in Witten en daarna vond de rally een paar jaar onderdak bij de manege aan de baggelhuizerplas. Dit jaar is een start / finish plaats dichter bij huis gekozen namelijk het clubgebouw van de schietvereniging” Het Asser Wapen” net aan de andere kant van de rondweg aan het dijkveld, nabij het Troephuis.

De PAG-Rally kent een grote verscheidenheid aan deelnemers. Veel Engelse auto’s zoals Thriumph’s , MG’s en Austin Healey’s maar ook een Ferrari uit 1966 reed mee. Dit jaar reden zeven en vijftig auto’s mee aan de rally en tien auto’s in de toertocht. Bij de ritten zijn qua route gelijk alleen rijden de deelnemers aan de rally mee in een regelmatigheidsrit. Zij moeten met een gemiddelde snelheid van zo’n negen en dertig kilometer per uur het traject van A naar B afleggen en onderweg de letters in de berm opschrijven. Toerrijders hoeven niet op hun traject tijd te letten en slaan de bordjes ook over. Dit keer ging de rit naar het scouting gebouw in Diever waar een heerlijke lunch gezamenlijk werd genoten. Na de pauze werd de terugreis naar Assen via een grote omweg weer aanvaard. De eerste deelnemers waren rond half vier weer op de parkeerplaats van de schietvereniging en om vijf uur was de prijsuitreiking. De eerste prijs ging naar Piet de Vries die met een BMW Z8 Alpine de rally won.

Geschreven door Lammert Aling