Nieuwsbrief, jaargang 18, nr. 2

Inhoud:
Redactie, Voorzitter, Beverbabbels, Hordenieuws, Troepgebouw, Troepnieuws, Raadsel, Prikbord, Rowannieuws, Rowannnieuws 2, de Pen, Stamgezwam


van de Redactie

Dit zal de laatste Nieuwsbrief zijn van 1996.
Inderdaad ook dit jaar is weer voorbij gevlogen. Welk jaar niet eigenlijk. We komen steeds dichter bij het magische jaartal van 2000.
Maar het jaar is nog net niet afgelopen en er staan nog veel dingen op het ‘program’. Wat te denken van de Goedheiligman, Santa Claus, oudjaar, nieuwjaar, stamdiner en ‘last but not least’ de boerenkoolmaaltijd.
Eind januari zal dan de tijd van het afvallen aanbreken. De Johannes Post mag dan wel een jongens/stoere mannengroep zijn, ‘het oog wil ook wat’ of niet dan heren?
De Sint is inmiddels aangekomen (in Assen) en verderop in deze Nieuwsbrief heeft hij zelfs …, lees en huiver.
Er wordt hier af en toe op de deur gebonsd en dan zit het hart even in de keel. Gelukkig is het ‘de heer des huizes’ met z’n hond. Ja, het leven van de redactieleden gaat tijdens de Nieuwsbrief sessie niet over rozen.
Mocht de enige en echte Sinterklaas dit blad lezen, ja toch Sinterklaas, dan hebben wij nog enkele tips voor u wanneer de gedichten gemaakt moeten worden. Wij als redactieleden vonden dat wij de Sint een helpende hand moesten bieden, dit ook in het kader van een goede daad.
De volgende woorden zijn te gebruiken in een gedicht en rijmen op elkaar;
schenken-bedenken-wenken, gekomen-dromen-stomen, hoeken-zoeken-looken (Engels voor kijken), bier-hier-stier, open-gelopen-kopen.
Levert het dichten hierna nog steeds problemen op dan zijn wij gaarne bereid om het een en ander toe te lichten, ook beschikken wij over de nodige info betreffende bepaalde personen. Niets dan goeds uiteraard.
Wij wensen iedereen van alles en nog wat voor het nieuwe jaar en seizoen.
Bedankt voor alle kopij en blijf denken aan onze seizoensslogan (vooral Chris V., nog bedankt)
‘VEEL KOPIJ OP TIJD, DE NIEUWSBRIEF WIJD VERSPREID’
Toedeledoki, en heb veel lol met je oliebol.

de Redactie


(naar boven)

van de Voorzitter

Een nieuwe nieuwsbrief (wat klinkt dat he?), dus ook een nieuw stukje van mijn hand. Dat laatste is echter wat makkelijker gezegd dan gedaan. Want waar zullen wij het eens over hebben?.
De groepsbegeleiding misschien. Zoals de meesten van jullie intussen wel zullen weten heeft Ingrid (Heersink, red.) haar activiteiten als groepsbegeleider moeten neerleggen.
De studie en de verbouwing van het huis te Lhee vergde teveel tijd om het groepsbegeleiderschap op een goede manier te doen. En dat is jammer want de speltakken weten hoeveel tijd Ingrid aan, zowel het wel en wee binnen de teams, als aan dat van personen heeft besteed. Maar goed het besluit is genomen en dat betekend dat ik nog een slechts een welgemeend Dankjewel kan uitspreken en Ingrid alle succes kan toewensen.
Het een en ander betekend wel dat wij een opvolger voor Ingrid zoeken. Misschien is er onder de lezers van dit pracht-blad wel iemand die zegt dat lijkt mij nou leuk, ondersteuning bieden aan de speltakteams en zodoende er aan bijdragen dat de groep goed blijft draaien.
Interesse:? … bel mij, aarzel niet, volg je roeping, wacht geen seconde, waar is de telefoon, vraag op die informatie. (0592) ******
Uiteraard wil ik een ieder alvast zeer prettige feestdagen toe te wensen.

Veel plezier,

D.J. van schaik.


(naar boven)

Beverbabbels
Hallo lezers,

Nu zit ik hier om te schrijven maar weet niet hoe te beginnen. Al het begin is moeilijk zeggen ze. Nu is het niet zo dat er bij de Bevers niets is gebeurd de afgelopen tijd. Er zijn hele spannende dingen gebeurd. Zo was er de open dag van de brandweer. Daar moesten de Bevers heen en zo gingen we dan ook. Er wasveel te zien. Zo was er een brandende auto die natuurlijk ook geblust werd. Een auto die het kanaal was ingereden en er weer werd uitgehaald, een brandweerwagen die je van binnen mocht bekijken even als een echte politiewagen en een ambulance. Ook mocht je zelf met een brandslang spuiten. Na een glaasje ranja bij de brandweer was deze middag al weer afgelopen. Verder hebben we ook andere leuke dingen gedaan zoals hutten bouwen in het bos, brood bakken boven het vuur en het natuurlijk ook opeten. Dit vinden de Bevers ook altijd heel leuk. Ook zijn we nog naar het politiebureau geweest. Toen we aan kwamen kregen we eerst een videofilm te zie van wat de politie allemaal wel niet deed. Hierna kregen de Bevers de kans om vragen te stellen aan een politeagent (zoals: wat als een politieman een boef aan het vangen is en hij moet plassen wat doe je dan? Antwoord: Gewoon doorlopen daar worden wij op getraind.) Hierna kregen wij een rondleiding door het politiebureau. We kregen zo echte politiemotoren te zien en te horen
(sirenes). Ook zagen we een echte politieauto te zien. Hier mochten de bevers ook nog in ook. Als klap op de vuurpijl kregen we ook nog een levensechte politiehond te zien (die je niet mag aaien) en nog een een kleine demonstratie gaf.
Als afsluiting kreeg iedereen nog een mooi blad mee van de politie en een bouwpakket om een echte politiepet van te maken.
Dit was het dan weer voor deze keer.

De Beverleiding.


(naar boven)

Hordenieuws

De winter staat weer voor de deur en de feestdagen zijn ook niet ver meer van ons vandaan. Maar desondanks kon het weer ons niet misleiden om niet te spelen in het bos. 32 welpen en 7 man en vrouw leiding, wat een feest!
In het eerste weekend van de herfstvakantie hebben we het jaarlijkse herfstkamp gehad. Dit was voor veel welpen het eerste kamp. We hebben hier het thema van het welpen Jungle Book gepresenteerd .
Het was een te gek kamp, het begon al met Rama de vaderwolf die aangevallen was door Sherekahn de tijger die Mowgly wel een lekker hapje vond. Dat werd dus een spannend avontuur om Rama te vinden. Voor de rest hebben we dit kamp veel leuke spelen gedaan vooral het schijnwerperspel was een groot succes bij de welpen.
Het eten als een echte welp (met de handen op de rug) was in het begin vooral leuk. Moeten en moeten wij? (enkele welpen). Ja, gewoon eten als een hond. (Tof, dat mag thuis niet) Gaaf!
Zoals jullie al lezen een groot succes.
Wat hebben we nog meer gedaan de laatste tijd?
We hebben de ouders van de nieuwe welpen bezocht om ons met elkaar voor te bereiden op de installatie en natuurlijk het belangrijkste het informeren en kennis maken met de ouders van…
De zaterdagopkomsten waren erg leuk volgens het logboek van de welpen.
We hebben veel leuke spelen gedaan; geknoopt, kompas lopen etc.
We zijn nu bezig met toneel met de bedoeling een toneelstukje te kunnen opvoeren met de kerstviering. Voor de rest wens ik jullie allemaal een goed uiteinde en een goed begin.
Namens de welpenleiding,
Chris Vleesman.


(naar boven)

het Troepgebouw…
Medewerkers Gevraagd!

Door de gemeente Assen is het verplicht gesteld dat het scouting gebouw aan de Houtlaan wordt aangesloten op de riolering.

De gemeente is bij het schrijven van dit stukje bezig met de aanleg van een ‘erfscheidingsput’ naast het hek van het Troepgebouw..
Nu moet er een rioolleiding worden gelegd van het gebouw naar de erfscheidingsput bij het hek.
Gevraagd: Ouders/Stamleden die mee willen helpen om de rioolleiding aan te leggen en daarvoor de sleuf te graven.
De aanleg van deze ’tussenleiding’ zal op een vorstvrije zaterdag over enkele weken moeten gebeuren, helaas weet ik nog niet exact wanneer, daar dit afhankelijk is van de aansluiting van de Edon (energiebedrijf, red.).
Met hen die zich opgeven zal t.z.t. overlegd worden hoe en wanneer deze klus geklaard gaat worden.

Voor deze klus zijn ongeveer 8 vrijwilligers nodig.

KOFFIE = GRATIS.

OPGAVE AAN PIET HUISING Tel. (0592)******

Zo, nu even over het onderhoud van het gebouw.

Van af de zomer zijn er dank zij veel vrijwilligers een aantal zaken in orde gemaakt.
• De verlichting is weer geheel hersteld en alle lampen branden weer (maar denk erom licht uit doen is nog belangrijker dan aan doen).
• De bestrating om het gebouw is weer netjes gemaakt.
• De Haard in de Welpen ruimte is weer gemaakt.
• De vloeren zijn geverfd (moet volgend jaar eigenlijk nog een keer) als er geld voor is.
• De kachel is schoongemaakt en voorzien van nieuwe luchtrooster voor de luchtaanvoer
• De ladder heeft een vaste plaats gekregen aan het plafond in de verkennersruimte
• Deur rowans is een nieuwe in gezet
• Herstel na inbraak buitendeur hersteld en extra beveiliging opgezet en nog allerlei kleine klusje uitgevoerd.

Ik weet dat de leiding tijdens de opkomst ook aandacht heeft voor het goed onderhouden van het gebouw.
Mochten er nog vragen of opmerkingen zijn over het onderhoud van het gebouw dan hoor ik dit graag.

Piet Huising.


(naar boven)

Troepnieuws

De scouts en de leiding zijn de afgelopen periode weer volop in de weer geweest. Een paar van deze jonge oude koeien wil ik toch even uit de sloot halen.
Het herfstkamp bestond dit jaar uit een verrassingstocht. Om tien uur stonden alle verkenners start klaar. Dit onder het oog van een groot deel van de ouders. De ouders stonden op een gepaste afstand te kijken hou hun nakomelingen de paden en wegen van Drenthe op hun stalen ros onveilig gingen maken. Maar voordat het zware werk kon beginnen moesten elke patrouille een geheimschrift oplossen. Met de uitkomst hiervan konden zij het eerste deel van de route bepalen. Geen van de patrouilles wilde als laatste aankomen, zodat een patrouille maar een ambulance naging doen. Na een korte middagpauze werd de route voort gezet. Aan het begin van de middag werd het doel bereikt. Het troephuis van scouting Vries. Het kamp had verder nog een aantal ingrediënten, pannekoeken bakken op hout vuur, een heuse dropping in dichte mist. Ja, heren verkenners ik zal ook even vertellen dat ik in de mist het afgesproken droppingspunt niet kon vinden. Zoals bij veel kampen was het al weer snel morgen na een korte nacht. Dit betekende dat we na het ontbijt moesten opruimen en weer op weg naar huis gingen. Een korte nikspick op de zandverstuiving bij zeegse gaf een kleine onderbreking. Om ongeveer 14.30 stond een klein welkomskomitee van ouders hun spruiten al weer op te wachten. En waren we weer terug in de normale wereld van high tech en op tijd naar bed.

De high tech stond de week erna op het programma. De verkenners die wilden konden een kijkje nemen bij de Jamboree on the Air van de rowans. Tijdens dit weekend is het mogelijk om een praatje te maken met een scout uit een ander deel van nederland of de wereld. Nou kan dat normaal ook wel via de telefoon, internet of per post. Maar tijdens de JOTA gebeurd dit met zenders. Jammer genoeg zijn maar een paar verkenners wezen kijken terwijl de rowans veel tijd hebben gestoken in de voorbereiding van een leuk programma. Volgend jaar beter.
De weken na het herfstkamp stonden in het teken van gewone scouten. Wat doen met kaarten, kompas, touw en hout afgewisseld met een spel, kopje thee en een koekje. Toch was er nog een bijzondere middag in deze herfst. We konden namelijk 10 verwelkomen als geïnstalleerd verkenner nadat zij een heuse een aantal dingen plechtig belooft hadden.
Wat op het programma staat voor de komende zaterdagen? Laten we dat een verrassing houden, veel afwisseling dat beloof ik. Volgens mij is dit ook de laatste nieuwsbrief van het jaar dus wenst de verkennersleiding iedereen alvast prettige kerstdagen en een rustig uiteinde en een gezond 1997.

Namens de verkennersleiding,
Frank Huising.


(naar boven)

Kerstrecept

Voor de toekomstige keukenprinsen onder ons, is hier een recept voor een kerstcake voor het jaar 1997.

• In de maand april 1997
1 kg blikvruchten overgieten met alcohol.
Welke? Als het maar zoet is.
• In mei herhaal je de handeling. Dan wel eerst de oude alcohol afgieten.
Het zelfde geldt voor de maanden juni, juli, augustus, september, oktober en november.
• In december een cakebeslag maken en hier de vruchten aan toevoegen.
In de oven op 180 graden C of stand 4 voor ongeveer 45 minuten.

Als je de cake gaat eten zorg dan voor een goede ondergrond en neem een hééél klein stukje.


(naar boven)

Raadsels

A Op welk bal kan je niet dansen?
B Welk dier eet geld?
C Welk huis heeft geen ramen?
D Wie is er doodsbang voor de zon?
E Wat kan je niet met je linker hand pakken?
F Waarom zoemen bijen?
G Wie is als baby grijs?
H Welke vogels leggen geen eieren?
I Hoe heet het vrouwtje van een patrijs?
J Welke schoen doe je niet aan je voeten?
K Met welk garen kun je niet naaien?
L Welk jaar heeft maar 1 dag?
M Welke appel hangt niet aan een boom?
N In welke glazen kan je geen limonade schenken?
O Welk werk zie je het beste in het donker?
P Met welke ogen kun je niet zien?
Q Welke mijn kan instorten?
R Wat is de langste letter van het alfabet?
S Waar begint de rook en eindigt het vuur?

Oplossingen:

A Voetbal
B Een spaarvarken
C Een slakkehuis
D Een sneeuwman
E Je linker hand
F Omdat ze niet kunnen praten
G Een ezel
H Pechvogel
I Een Matrijs
J Een handschoen
K Sigaren
L Nieuwjaar
M Een aardappel
N In Brilleglazen
O Vuurwerk
P Met eksterogen
Q Een jasmijn
R De ‘O’ want daar komt geen eind aan.
S Bij de letter R


(naar boven)

Prikbord

De Redactie kreeg een berichtje binnen
van het actiecomité :

30 November a.s. wordt er gestart
met een nieuwe actie,
‘de Banketstavenactie’.
U hoort hier binnenkort meer van.

Een ‘wist u datje’ van de verkennersleiding:
‘Wist u dat het staartje van Pieter Jan Lindhout (welpenleiding) 43,5 cm lang is?’


(naar boven)

Rowannieuws

Druk drukker drukst. Het motto van de afgelopen weken. Zo hebben we een districtspel gehad, de JOTA, een vluchtelingenkamp opgebouwd en zo nog veel meer. Al deze bijzondere dingen vereisten veel tijd. Maar het is nu allemaal achter de rug en de normale opkomsten beginnen weer. Maar gelukkig krijgen over enkele weken de installatie-hike van de eerstejaars rowans en dus kunnen we alle spanning en stress er weer met plezier uitlopen en uitkijken. Want we krijgen ook weer de jaarlijks terugkerende videomarathon. Maar genoeg geluld eerst eens wat vertellen over de programma’s die we de afgelopen week gedraaid (??) hebben.

Het districtspel was erg gezellig. Voor ik begin zal ik het even kort uitleggen. De opzet van het districtspel was dat in het Asserbos een vampier woonde met een hele clan eromheen. Eens in de vijftig jaar werd er dan een nieuwe vampier met clan uitgekozen. Dit jaar waren er weer vijftig jaren voorbij en werd er een nieuwe vampier met clan uitgekozen. Wij waren de yuppen-clan. Dit hield in dat we er allemaal uitzagen als rijke zakenlui. Uiteraard met GSM. Iedereen had een GSM van de Bartsmit met uiterst leuke piepjes en andere tonen. Aan het eind van middag kon niemand meer tegen de uiterst irritante piepjes van de zaktelefoon. Ter afsluiting van het programma werd er nog een barbecue gehouden. Ondanks de regen van de hele middag was het al met al een geslaagd programma. De week erop hebben we in Westerbork een vluchtelingendorp gebouwd, samen met de Zwervers en de Beyloo ter Horst. Waarschijnlijk heeft ongetwijfeld een berichtje in de krant hierover gelezen, want we kwamen zelf in landelijke dagbladen. Dit was best leuk om te doen. We hebben een hutje uit Azië gebouwd, een uit Latijns-Amerika en eentje uit Afrika. Het hutje uit Azië stond op poten, had muren van rietmatten, en was vervolgens op het dak bedekt met riet. Het hutje uit Latijns-Amerika stond ook op poten maar had geen muren. Het enige wat het had was een dak van golfplaten. Het Afrikaanse hutje van ook van riet en was rond en bedekt met riet.
Behalve deze dingen hebben we niet te vergeten de JOTA gehad. Allereerst willen we alle bezoekers van harte bedanken voor het langskomen bij de JOTA. We hebben tientallen bezoekers gehad. We de beschikking over een HF-zender en de 2m-band. Met de HF hebben we zelf Indonesië aan de lijn gehad. Hoewel dit erg leuk was konden we voor de diepgaande gesprekken de 2m-band gebruiken. Voor jong en oud was er van alles te doen. Helaas hebben we de bevers niet op bezoek gehad omdat die een alternatief programma hadden. Maar gelukkig hebben nog wel de welpen en de verkenners mogen begroeten. Zo waren er voor de welpen spelletjes te doen in het bos en konden de verkenners ook nog even zelf zenden. Al met al was het een geslaagde JOTA. We hebben veel lol gehad en zullen zeker volgend weer met veel enthousiasme die JOTA organiseren. Ook dan bent u weer van harte welkom. Overigens zult u in de volgende nieuwsbrief meer leuke stukjes kunnen lezen over de JOTA. Prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar.
Tot ziens en de volgende keer maar weer.

De rowans


(naar boven)

Rowannieuws 2

Beste nieuwsbrief-lezers,

Sinterklaas is weer in Assen aangekomen,
En heeft een stukje voor de Nieuwsbrief meegenomen.
Het is voor de Rowans geschreven,
Over wat zij zoal op hun middagen beleven.

Zo hadden zij een paar weken terug,
Een bouwkarwei in Westerbork achter de rug.
Ze hebben daar vluchtelingen huisjes gebouwd,
Van riet, golfplaten en hout.

Ook hebben zij met de JOTA gezonden,
En nieuwe contacten gevonden.
Met Beilen hebben zij gepraat,
Maar dat was de moeite niet waard.

Zij kwamen vampieren op hun weg tegen,
In het Asserbos in de regen.
Het was een nieuw soort spel,
Maar geslaagd was het wel.

De Rowans moeten ook geld verdienen,
Zij gingen de mensen van de wintertriathlon bedienen.
Zij hebben met hekken en stoelen gelopen,
(Van het verdiende geld kunnen ze heel wat pilsjes kopen.)

Tim, dat is een geval apart,
Hangend aan een rotswand in Luxemburg heeft hij hun gesard.
Hij is als begeleiding gekomen,
Een nachtmerrie uit hun ergste dromen.

Vierkante ogen daar zullen ze ook niet aan ontkomen,
Want op 23 November worden videobanden meegenomen.
Om zestien uur lang te kijken,
Zodat hun ogen gaan bezwijken.

Op dertig November is het weer zo ver,
Zij moeten rennen van hort naar her.
De aspirant-Rowans organiseren dan een hike.
Die de Rowans moeten fietsen ‘by bike’.

In de kerstvakantie is er weer ‘de tocht’,
Die door heel veel Rowans (11) wordt bezocht.
Het poolkamp staat weer op het programa,
Ik hoop niet dat het uitloopt op een drama.

U leest de Rowans zijn druk in de weer,
En dat waardeer ik zeer.
Ik wens jullie succes voor het komende jaar,
En tot volgende jaar, als ik weer naar Assen vaar.

Sint en Piet.


(naar boven)

Geef die pen ‘ns door…

Ik kreeg te horen van mijn collega beverleiding Hilde dat ik een stukje moest schrijven voor ‘geef die pen ‘ns door’. Nou dat doe ik dan maar.
Ik ben dus Bas van der Meer, al 17 jaar lang.
Sinds het begin van het schooljaar ben ik bezig met de opleiding SPW op het Threant college in Assen. Daarvóór heb ik de koksleiding gedaan op de LTS, maar na 2 jaar koken had ik er ook genoeg van.
Ik zit nu sinds een jaar bij de beverleiding dankzij Jeroen Bartels. Hij vroeg me of ik misschien bij de beverleiding wou, omdat ik ook les gaf bij het Jeugd Rode Kruis aan kinderen van 10 tot 12 jaar en Mario (Fokkens, red.) zou toen weggaan dus was er een plaatsje vrij.
Verder ga ik naast school graag spelen/repeteren met de band en onderneem dan soms pogingen om gitaar te spelen. Verder ben ik veel met het Rode Kruis bezig en ik ga in het weekend graag weg naar… Het maakt niet uit waarheen en verder ga ik wel eens naar scouting, wat ik wel héél leuk vind, vooral de kampen.
Dat was wel ongeveer wat ik had te vertellen.
Oh ja, ik geef de pen door aan…Marcel (Helder, red.)

groet’n Bas !


(naar boven)

Stamgezwam

Welkom terug bij weer een aflevering van…de soap van de stam!
Geachte geïnteresseerde in het stamgebeuren,
Zoals altijd is er weer veel gebeurd… In een poging de programma’s voor het komend half jaar te plannen hebben we cyclisch geprogrammeerd met thema-associatie en arachniede invloeden. Moeilijke termen voor het zelfde geouwehoer als altijd.
Afijn, in het kader hiervan hebben we de laatste opkomst een programma gehad. De wijze spreuk luidde: ‘Een goede voorbereiding het halve werk niet waard, ofzoiets…’. Voor deze avond moesten we kompas, passer, kaarthoekmeter en een rookworst meenemen, waarvoor weten we nog steeds niet.
We werden van fiets ontdaan en ergens verweg gedropt. De bedoeling was een route te lopen, onze fietsen tegen te komen en het laatste stuk te fietsen. Op de geur van vanillevla af…
Echter, het cassettebandje met instructies (morse en andere nauwelijks te ontcijferen codes) bleek een ware uitdaging voor de stamleden ondanks de warmte van een café-restaurant.
Conclusie: op de bonnefooi richting ’t Nije Hemelriek. Ploeterend door de duisternis wensten we (met de pow-wow van Wilfred V. in het achterhoofd) te kunne beschikken over GPS (=Global Positioning System) met Y- en P-codes.
Maar, ondanks het aandeel ‘militairen’ onder ons moesten we het met de maan en de sterren doen. Wat wisten we helaas niet…
De twijfel greep ons bij de keel (figuurlijk natuurlijk). Waren we voor eeuwig verloren? Gedoemd om altijd rond te dwalen door het Drentse? Een troost hadden we. We zouden herinnerd worden door de naambordjes die Wilfred ons met z’n vooruitziende blik had laten maken. Afijn, ’t Nije Hemelriek bleek een goede gok te zijn geweest. Hier vonden we een plek om te kankeren, een vuur, een nieuwe opdracht, onze fietsen en jawel: vanillevla (25 cl p.p.).
Hierna vingen we aan met de terugtocht, over de gladde, gladde Drentse fietspaden (het al eerder genoemde stamlid kan hierover meepraten; hij is deze maand te herkennen aan z’n beschadigde gezicht).
Achwel, voor de Sint is ieder kind gezwicht
Nieuwe ervaringen in ons verstand
De Sint is weer in ’t land
Hoe erg we ook liepen te klooien
De pieten komen weer strooien
Kerst en Oud & Nieuw weer voor de deur
Geven ons een goed humeur
Voor januari nog een goed idee!
De A.V.D. geeft weer een Nieuwjaarsdiner
Nu allen opgelet:
‘T is weer afgelopen met de pret

Wij wensen u een prettige tijd en vertrouwen erop dat u op 1 januari denkt: ‘Het is gelukkig nieuwjaar…’.

Namens de Stam,
Uw Stamtammer.


(naar boven)