Nieuwsbrief, jaargang 18, nr. 1

Inhoud:
Redactie, Voorzitter, Beverbabbels, Hordenieuws, Scouting Leven, Troepnieuws, Jamboree on the Air, Rowannieuws, de Pen, Logboek, Stamgezwam


van de Redactie

Met uitzicht op een leuk Bovensmildens tuinencomplex probeert de redactie weer een nieuwe Nieuwsbrief in elkaar te flansen.
Een gedeelte van de redactie is helaas niet aanwezig, de een kampt met een vreemde sluimerende ziekte ( niet al te ernstig),de tweede moet haar man de helpende hand bieden i.v.m zijn nieuwe bolide ( ach ja, mannen en techniek ) en de derde van ons stapt binnenkort in het,jawel, Huwelijksbootje.
Bij deze alvast een heeeeeeeeeeele prettige dag gewenst.
Hopelijk is iedereen ongehavend van de vakanties c.q. kampen teruggekeerd en kan er weer met volle moed begonnen worden aan een nieuw seizoen.
Inmiddels is het eerste kamp alweer achter de rug en dat was het zogenaamde Beginweekend van de Stam. Verderop in deze Nieuwsbrief wordt hier een uitgebreid verslag van weergegeven door onze welbekende Stamtammer.
Er zullen natuurlijk ook weer een aantal jongens overvliegen naar een oudere speltak en hopelijk komen hier nieuwe kandidaten voor in de plaats. Allemaal veel plezier bij de nieuwe speltakken.
Na een welverdiende vakantie voor de leiding van alle speltakken zullen zij de zaterdag weer vullen met hun nieuwe sprankelende ideeën. Ook jullie veel succes met het bedenken van originele programma’s.
Mocht er opeens een vreemde spelling tussendoor glippen wat een ieder totaal onbekend is dan komt dat doordat de schrijfster min of meer verplicht naar radio Drenthe zit te luisteren. En dat is niet bevorderlijk voor het A.B.N.(nee, hier wordt geen reclame gemaakt voor…)
Maar al met al gaan we een leuk seizoen tegemoet. Let vooral op de agenda waar alles op vermeld wordt.
En onze slogan van dit seizoen zal zijn;
VEEL KOPIJ OP TIJD, DE NIEUWSBRIEF WIJD VERSPREID

Groeten van de redactie


(naar boven)

van de Voorzitter

Een nieuw seizoen… een nieuw begin.

Of toch ook een beetje doorborduren op het oude. ja en nee eigenlijk. Natuurlijk borduren we door op alles wat vertrouwd en goed is. Maar ook hebben we het met elkaar besloten om organisatorisch een wat andere weg in te slaan. Tijdens de laatste groepsraad is unaniem een nieuw organisatiemodel voor de groep aangenomen. Voor hen die daar niet aanwezig konden zijn zal ik in het kort aangeven wat de veranderingen zijn.
Het dagelijks bestuur zoals wij dat altijd hadden bestond uit een voorzitter, een secretaris(esse), de groepsbegeleider (ster), een afgevaardigde van de speltakken. Door deze groep mensen werd de groepsraad voorbereid en werd hetgeen daarin moest komen besproken. In de groepsraad zelf werd vervolgens de agenda eventueel aangevuld waarna de vergadering van start ging. Soms wat chaotisch, soms te snel beëindigd i.v.m. de opkomst en regelmatig gingen er mede door de grote groep mensen afspraken de mist in. Om dit nu wat te voorkomen en de lijnen tussen de speltakken en het dagelijks bestuur te verkorten is besloten om de samenstelling van het dagelijks bestuur te wijzigen. Het oude D.B. is daarom uitgebreid met afgevaardigden van de speltakken en de penningmeester. In deze club wordt nu als het ware een groepsraad oude
stijl gehouden. Daarnaast komen we uiteraard met de complete groep en de stichting een aantal keren per jaar bij elkaar om het beleid te toetsen. Het mag duidelijk zijn dat elk systeem staat en valt met de inzet van degenen die het moeten uitvoeren. Maar we doen ons best.
Veranderingen, nog meer?. Jawel heeft u als eens om u heen gekeken in het gebouw. Dan heeft u gezien dat er allerhande zaken hersteld en geverfd en gelegd en afgehangen zijn. Onderhoudsman Piet Huizing heeft met behulp van een aantal vrijwilligers en geronselde vrijwilligers eens flink om zich heen geslagen. Het resultaat mag er zijn. Het Ritselcircuit ook, of niet soms Piet. Laten we er voor zorgen dat het zo blijft, bedankt.
Genoeg geschreven en verteld, er staat een nieuw seizoen voor de deur. De eerste opkomsten zijn alweer geweest, er is al weer overgevlogen en gelachen hebben we ook al weer. Kortom we maken er weer een goed jaar van.

Veel plezier,
Dick van Schaik


(naar boven)

Beverbabbels

Hallo allemaal!

Met frisse moed zijn we weer gestart met een nieuw seizoen. De Beverleiding zit weer vol nieuwe inspiratie.
Voor de vakantie hebben we het seizoen met een daverend zomerkamp aan de Houtlaan, het thema was circus en we hadden heuse artiesten, zoals een sterke man, clowns, een leeuwentemmer, een goochelaar en een moppentapper. Het was een groot succes!
Na de vakantie hadden we gelukkig weer veel bevers klaarstaan, waaronder ook nieuwe jongens…van harte welkom, we hopen dat jullie het erg naar je zin hebben bij ons.
Inmiddels zijn we ook weer vijf bevers kwijt, door het overvliegen. Wij wensen deze jongens veel plezier en succes bij de welpen.
Met de rest van de Bevers hebben we al een middag geknutseld en diverse spelletjes gedaan.
En als klap op de vuurpijl zijn we zaterdag 21 september met alle Bevers naar de open dag van de Brandweer.
Wat weer een feest!
Nou luitjes, dat was het weer voor deze Nieuwsbrief.

Tot ziens!
Groetjes de Beverleiding.


(naar boven)

Hordenieuws
Hallo allemaal,

Eens in de zoveel tijd dan komt er weer een nieuwsbrief uit, en wij als welpen kunnen hier dan natuurlijk niet ontbreken.
Vandaar ook dat ik deze brief in de nieuwsbrief schrijf.

Als eerste wou ik nog eens wat kleine herrinneringen van ons (te-gekke!!!!!) zomerkamp ophalen zodat iedereen dat nog eens rustig kan nalezen.
Ons zomerkamp begon op maandag 1 Juli. (voor de leiding was dit al een dag eerder, maar goed).
Nadat alle tenten opstonden en het hele kamp gereed voor actie was kwamen de welpen al vrij snel en ze waren (nog) zeer luidruchtig.
Maar uiteraard gingen we er vol goede moed tegen aan.
Het bleek al snel dat er rare dingen in het kamp gebeurden.
Zo was er een gestoorde proffessor die iedereen het leven goed verzuurde met bv. giftige snoepjes, die de welpen overigens erg gretig aan namen.
Dan hadden we nog Cleopatra die onze hulp uiteindelijk had ingeroepen, en ik moet zeggen dat een aantal welpen wel erg van haar uiterlijk onder de indruk waren.
Cleopatra had ons gevraagd of wij haar wouden helpen een oude familie schat op te zoeken, en wij als stoere knapen zouden daar onze handen natuurlijk niet voor omdraaien.
Om in het bezit van deze schat te komen moesten de welpen allerlei opdrachten uitvoeren die ze van de oude geest kregen te horen.
Een voorbeeld hiervan is dat ze een pyramide moesten maken met een dusdanige beveiliging dat de proffessor er nooit bij zou kunnen komen.
De hierop gebouwde vallen werden zo levensecht en met volle overgave gebouwd dat zelfs wij van de leiding uit moesten kijken waar we liepen anders liep je het risico dat er bijvoorbeeld ineens een (zware) balk omlaag kwam zetten.

Nu kan ik nog wel veel meer vertellen over hoe alles tijdens het kamp is verlopen, maar dan ben ik wel erg lang bezig dus om het kort te houden volgt nu een “beknopte” versie:

De welpen hebben de proffessor gevolgt naar de schat en hebben de schat ook gevonden (hierin zaten onderandere zeer waardevolle oude Egyptische fluitjes).
Toen onze welpen de overwinning al aan het vieren waren hoorden ze echter ineens nog de stem van de oude geest. Deze vertelde dat de gekke proffessor ook een geest was geworden en dat er diezelfde avond nog een gevecht zou gaan plaatsvinden tussen twee geesten de goede en de slechte.
Na een zeer hevig gevecht midden op het water tussen veel vuur en rook heeft uiteindelijk het goede toch nog gewonnen.
’s Avonds kwam Cleopatra nog even langs om de stoere en robuuste mannen te bedanken die haar hadden geholpen met gevaar voor eigen leven.
Ik denk dat ik hier op deze plaats met een gerust hart kan zeggen dat alle welpen en leiding een zeer leuk zomerkamp hebben gehad, jongens allemaal bedankt.

Zo dat was zeer in het kort ons zomerkamp, maar dan heb ik nu nog een aantal praktische medelingen voor welpen ouders en verzorgers:

* Vrijdag 11 oktober gaan we op herfstkamp dit zal beginnen om 19.00 uur, en dit zal duren tot en met zondag 13 oktober 13.00 uur.
Welpen kunnen zich opgeven via het onderstaande telefoonnummer.
De lokatie van dit gebeuren zal nog bekend worden gemaakt.

* Dan is er nog de vraag of ALLE welpen zaterdag 5 oktober op de FIETS naar scouting kunnen komen. Wie niet op de fiets komt kan helaas moeilijk aan het programma deelnemen.

Ook zou ik u willen vragen of u aan uw kind regenkleding en laarzen wilt meegeven als de weervoorwspellingen niet al te best zijn. Op deze manier kunnen we tijdens de zaterdag middag toch nog eventjes naar buiten als het regent.
Ik hoop dat ik u voldoende op de hoogte heb gebracht en zo niet dan kunt u altijd bellen met eventuele vragen.
Ook bent u natuurlijk van harte welkom op de zaterdag na de opkomst met de jongens. Wij van de leiding vinden het altijd wel leuk als de ouders verder dan het hek komen om even een praatje te maken.

Met vriendelijke groet, namens de welpenleiding:
Arjen de Jonge.

Bart Raaijmakers: (0592) ******
Arjen de Jonge : (0592) ******


(naar boven)

Troepnieuws

Het is weer zover: de zomer is op een enkel zonnestraaltje voorbij, de vakantieliefdes zijn geen liefdes meer en de scouting is weer gestard, hoe wreed kan een mensenleven zijn!!

Het valt ook wel een beetje mee, de oude groep verkenners gaat nog even door tot zeven september, dan vliegen we de oude rotten over naar de rowans en gaan fris van start met een van onder aangevulde groep.

Wat gaan we allemaal doen??? : Ik heb geen flauw idee , want desondanks onze voorbereidende werkzaamheden moeten we vanaf het overvliegen nog van alles bedenken en opschrijven.
De bedoeling is wel dat er naast veel positief geouwehoer ook wat meer geleerd en vooral onthouden wordt.

Nog even wat data: 7 sept.: overvliegen
12 okt. : GEEN OPKOMST
19 okt. : HERFSTKAMP ( info volgt)

Dat was em voorlopig weer, iedereen de groeten en tot ziens!

Atze

Verkennersleiding: Frank Huising (0592)******
Johan Timmer (0592)******
Marcel Helder (0592)******
Atze Waalsweer (0592)******


(naar boven)

Scoutingleven

In een bijzonder oud boekje vonden wij nog enkele nuttige tips voor de aankomende kampen:

“Er moet goed in de gaten worden gehouden dat de jongens vooral tijdens een buitenkamp grote behoefte aan rust hebben? Geef ze deze door per dag een rustpauze in het programma te lassen. Neem daarvoor de tijd van 14.00 tot 15.00 uur. Dit past het beste in ons 24 uurs ritme. Zorg voor tenminste 8 uur ononderbroken nachtrust.” (pardon ?!)
“Een avond- of nachtspel per kamp is toegestaan.
Geef in de avonduren rustige kampactiviteiten. Om deze tijd zijn de jongens vermoeid en geven we nu te intensieve spelen dan zal er een duidelijke toename van ongevallen te constateren zijn.”

Ook voor de hygiëne had men nog een paar verhelderende ideeën:

“Tijdens het kamperen is er grote kans op vervuiling. Men moet erop toezien dat men zich dagelijks wast, de nagels worden schoongemaakt en (dit geldt voor de bevers) de baarden worden geschoren.”
“Wanneer kleding tegen koude bescherming moet geven, dan wordt het zogenaamde lagensysteem toegepast. Het beoogt dat er zich tussen de verschillende kledinglagen lucht bevindt. Deze luchtlagen hebben de eigenschap dat ze warmte slecht geleiden, deze eigenschap gaat sterk achteruit wanneer we onderkleding aan hebben die slecht vocht opneemt. Dergelijk klevend ondergoed doet warmteverlies door geleiding sterk toenemen. Als het best geldt;
a. direct op het lichaam een losmazig (gehaakt) katoenen
hemd
b. hieroverheen een flanellen of wollen hemd
c. shirt, pullover en geïmpregneerde windjack. Desnoods kan men nog bij grote kou de mouwen, enkels en hals afsluiten zodat er geen uitstromingsmogelijkheid van warmte mogelijk is.”

Dus wij zouden zo zeggen, doe hier iets mee de volgende kampen, ja toch?

de Redactie.


(naar boven)

Jamboree on the air

Op 18, 19 en 20 oktober organiseren de rowans en sherpa’s van de Johannes Post Groep en de Zwervers Assen de JOTA 1996.
JOTA betekent Jamboree On The Air. Kort genomen houdt dit in, communiceren met scouts uit de hele wereld met behulp van radiozenders. Op de JOTA ’96 zullen twee zenders staan.
Een voor West-Europa en een HF zender voor bereik van de hele wereld.
Lijkt het je leuk en wil je graag eens komen kijken, kom dan zaterdag 19 oktober tussen 14.00-17.00. Dan is iedereen welkom om alles eens van dichtbij te bekijken. Behalve dit zullen er nog andere gave dingen te doen zijn.
Dus neem je ouders, broertjes en zusjes mee en kom zaterdag 19 oktober naar de JOTA.
Voor vragen kan men bij het JOTA-team terecht.
Tot ziens op de JOTA ’96.

Zwervers Assen
Marjon Geerligs
(0592)******
Johannes Post Groep
Marten Munniksma
(0592)******
de Rowans


(naar boven)

Rowannieuws
Hallo lezers,

Fijne zomervakantie gehad? Wij in ieder geval wel. Het seizoen is weer begonnen en vandaar weer een berichtje van de rowanafdeling. (sorry van de laatste nieuwsbrief, er waren enkele communicatie problemen) Ook wij hebben ons deze zomervakantie (en natuurlijk de paar zaterdagen die we daarna alweer hebben gehad) niet verveeld. Zo zijn we op zomerkamp geweest naar Luxemburg, dit was een groot feest dat zeker voor herhaling vatbaar is. Behalve Luxemburg stad bezoeken hebben we nog vele andere dingen gedaan. Onder andere kanoën en een 2-daagse hike stonden er op het programma. Op de kampplaats bij de 2-daagse hike kwam ons oer-instinct ook weer boven. We stonden aan een klein riviertje waar een klein stroompje op uit kwam.. Spontaan kwam ons instict weer boven. De ene helft ging met een selfmade vishengel vis vangen en de andere helf begon meteen met de aanleg van een dam compleet met stuwmeer. Toen het tegen de avond donker begon te worden was onze dam klaar en was er vis gevangen welke rustig rond zwom in een afgezet deel van ons stuwmeer. ’s avonds maakten we een kampvuur en aten we vers gevangen vis. Verser kon het niet, luxer ook niet want we aten namelijk forel. Heerlijk. Tot zo ver ons zomerkamp.
Op zaterdag 7 September hebben wij afscheid genomen van 5 rowans; Dirk-Jan, Gert-Jan, Pieter-Jan, Jan-Roel en Rutger, succes bij de stam en bedankt voor alles. Maar zij hebben ook plaatsgemaakt voor 5 nieuwe rowans; Maarten, Marcel, Anton, Reynold en Alex, welkom bij de rowanns. We hopen dat jullie een gave tijd bij de rowans tegemoet gaan.De komende weken hebben wij ook weer veel op het programma staan, zoals het weekend van 19 oktober, want dan organiseren we (samen met de Zwervers) weer een JOTA. Zaterdag 19 oktober is iedereen welkom, meer informatie hierover is elders in deze Nieuwsbrief te vinden.
Verder hebben we op 21 september ovens gebouwd en krentenbrood gemaakt. Hoewel het deeg wel gerezen was, werd het voetbalspel van de Asser Boys zodanig verstoord dat er enkele spelers uitvielen vanwege klachten aan de luchtwegen. De vier ovens die we op een rijtje gebouwd hadden brandden goed en de schoorstenen functioneerden optimaal. Na het wegschrapen van het verkoolde krentenbrood aten we toch nog lekker het oude vertrouwde deeg. Het was al met al een leuk programma.
Tot zover dit bericht van de Rowans en tot de volgende Nieuwsbrief.

Bye, de Rowans!


(naar boven)

Geef ‘ns door die pen

M’n ergste nachtmerrie was wel een stukje schrijven over mijzelf in de Nieuwsbrief en die nachtmerrie mocht ik de hele zomnervakantie bij me dragen en dat allemaal dankzij Chris Vleesman… nog bedankt hé Chris!

Ik ben Hilde Feenstra en ben 17 jaar oud, ongeveer een jaar geleden ben ik bij de Bevers gekomen om m’n stage daar te lopen voor m’n opleiding SPW (sociaal pedagogoisch werken). Deze opleiding loop ik nu voor m’n tweede jaar in Groningen.
Als ik deze opleiding heb afgerond dan wil ik de Pabo volgen om kleuterjuf te worden, of een ander vak in het lerarenwezen.

M’n hobby’s zijn naar muziek luisteren, vooral naar Skik die ik ook zo vaak mogelijk wil zien op allerlei festivalllen, voetbal kijken, stappen, Bert en Ernie en fietsen.
En de J.P.G. natuurlijk ook.

Veel heb ik niet meer te vertellen behalve dat ik de pen doorgeef aan Bas…
.

Groet’n Hilde


(naar boven)

Uit het logboek van…
Vroeger was alles anders, of toch niet… Tien jaar geleden schreef een nieuwe verkenner zijn verhaal in het logboek van de patrouille de Panters. Een middagje verkennerij:

Zaterdag, 12 April 1986

Hallo luitjes, zoals de meesten weten ben ik nieuw en moest ik dus ook maar es in het logboek schrijven. Nou zoals gewoonlijk gingen we om 14.00 uur openen. Nadat dat gebeurt was gingen we naar binnen want daar werd ons uitgelegd wat we moesten gaan doen. Dat hoefde de leiding eigenlijk niet meer te vertellen want de meesten wisten het al: keukens bouwen.
We gingen weer naar buiten om pionier hout en touw naar het veld te slepen. Oh ja, sommige patrouilles waren zo klein dat ze bijmekaar in gedeeld werden.

Toen het hout en touw op het veld lag moesten we maar es aanvangen.
Ik moest een driepoot pionieren en dat lukte mij niet zo best omdat ik dat anders geleerd had.
Er waren drie driepoten gepionierd en daar moesten we 2 palen van 3 m tussen maken. We vonden palen van 3 m maar die waren een beetje te dik.
De andere van onze patrouille gingen een vuurtafel maken. Zag er best wel leuk en geschikt uit, alleen hij was niet zo stevig en er lagen veel te lange palen op. Zodat als je er langs zou lopen het hele spul om ver zou storten.
Maar dat hinderde niet en was geen strenge keurmeester zoals op het NPK.
Ondertussen was de leiding brood en kaas gaan halen bij de warme bakker want we zouden tosti’s gaan maken en dat was best wel geslaagd.
Nadat we de boel afgebroken hadden was het kwart voor vijf en gingen we sluiten.
Het was best wel een geslaagde dag!

Michiel, 7e man Panters.


(naar boven)

Stamgezwam

Welkom terug bij de A.V.D.!
Zo aan het begin van een nieuw seizoen heeft de Stam alweer heel wat beleeft. Het laatste weekend van augustus of het eerste van september zo u wilt (we hebben de keus dit jaar) stond voor de Stam in het teken van een mysterieus beginweekend. Met z’n allen met paspoort en fiets op stap richting ‘bergen’. De plannenmakers stuurden onze een uitnodiging die veel aan de fantasie overliet. Vrijdag 30 augustus was het dan zover, verzamelen bij het Troepgebouw en dan…
De werkelijkheid is altijd mooier dan gepland, zo ook deze avond. Ik zie u al denken: ‘De Stam met paspoort en bagage op een fiets richting bergen?’ Dacht ik niet dus!
De fietsen hebben dit weekend meer vrachtwagen dan fietspad gezien.
Met een niet te onderschatten samenwerking verzamelden we tent, gasfles, brander, pannen, eetgerij en eeterij, een doosjes spijkers, vuurkorf, brandhout vanillevla en spijkerblok. Inclusief fietsen werd deze gezelligheid vervolgens in het gewillege gat van de Truck geladen.
Diep in de nacht kwamen we op de plek van bestemming, maar waar we ook keken…geen bergen, we waren voor het lapje gehouden. Een fraaie natuurcamping op slipafstand van het Overijselse plaatsje Tuk was de grote verassing. Nadat de auto’s geparkeerd waren konden we de spreekwoordelijke bloemetjes gaan buitenzetten, we moesten daarbij goed opletten niet te struikelen over de plaggen gras.
Na enkele porties vla werd het in het holst van de nacht tijd om de plaatselijke horeca eens te testen. Met een smoes dat we op de fiets uit Assen kwamen konden we ons een plaatsje verzekeren tussen het plaatselijke volk in de kroeg van Mannekoor Karrespoor, het werd gezellig, heel erg. Zo erg zelfs dat een trein op het nippertje ontweken kon worden en dat onze twee-keer-ingenieur-zo-gek-als-een-deur moeite had heelhuids bij de vrachtwagen verzeild te raken. Voordat de tandenborstel aangeraakt kon worden stond eerst nog spijkertikken op ’t programma, een kleine moker bleek daarbij een uitkomst.

Zaterdag maakten we brokken en water in Giethoorn. Als we de boot helemaal hadden laten zinken dan ‘woaren we doar met viefhonderd golden nog niet kloar west’. ’s Avonds een barbeknoei als vanouds en na een paar vla ging de jonge garde in het holst nog even de hort op.
Zondag rustig aan terug naar het Drentse.
Als tussendoortje was een week later het thema van de zaterdag overvliegen, vijf dappere rowans kregen een eenvoudige klus. Daarna een hartelijk welkom bij de Stam. Een aantal van de nieuwste stamleden zult u ongetwijfeld op zaterdagmiddagen nog als leiding bij Bevers, Welpen of Verkenners tegen het lijf kunnen gaan lopen (bewust diplomatiek geformuleerd).

Zaterdag de veertiende september anno 1996 was het weer tijd voor de jaarlijkse bestuursverkiezing van de Stam. Marcel Doornbos mag zich de nieuwe voorzitter noemen, Johan Timmer de nieuwe man van de centen en Gerard van den Berg blijft de secretaris van de A.V.D.

Een fris bestuur en wilde plannen, met andere woorden u hoort nog van ons! Gegroet.
Uw Stamtammer.


(naar boven)