Een werktuigbouwkundige van Duke University in North Carolina (Verenigde Staten) heeft met formules berekend hoe je het “perfecte kampvuur” kunt maken. Het hete binnenste van een kampvuur zuigt namelijk lucht aan tussen de houtblokken door. En hoe makkelijk dat gaat hangt af van hoe steil je de piramide- of kegelvormige brandstapel maakt. De ideale verhouding blijkt te zijn: maak het bouwsel even breed als hoog. Dan valt bij een gegeven gewicht aan hout de hoogste warmte-opbrengst te verwachten. Zo staat beschreven in een artikel van De Volkskrant.

Ideale Kampvuur

Basistechnieken van scouting

Bij Scouting leer je om een goed en veilig vuur te maken, voor warmte of om zelf op te koken. We hebben een aantal basistechnieken die we daarop toepassen, waaronder ook een pyramide vormig vuur. Toch laten we onze scouts geen moeilijke formules berekenen voor het perfecte vuur. Want het gebruikte materiaal, weer en wind beinvloeden ook nog een hele hoop of het vuur een succes wordt. En dat moet je gewoon een paar keer hebben ervaren. In de basis geld dat je met kleine droge materialen begint om het vuur aan te maken en dit vervolgens steeds uit groter maakt met iets dikkere takken. En dan zou het ook nog eens kunnen zijn dat je liever een ander soort vuur maakt, afhankelijk waar je het voor wil gebruiken…

Wil je ook leren om vuur te maken en er toffe dingen meedoen zoals brood bakken, een eigen oven maken of erop koken? Kom dan eens kijken bij de Scouting Johannes Post Groep Assen!