Sandra Vogels is een lezer van de krant Metro en heeft een lezerscolumn geschreven over wat je nou eigenlijk leert en doet op Scouting. Aanleiding was een eerdere column over rubbergranulaatkorrels op kunstgrasvelden van voetbal. Hierin stond (als grapje) geschreven “(…) of als ze echt niks kunnen, de scouting.”

Niet voor watjes

Sandra besloot dat dat beeld van scouting toch echt niet klopt en besloot eens op te sommen hoe handig de vaardigheden van scouting in de dagelijkse praktijk zijn:

“Mijn oudste zoon is op en top scout en kan als de beste knopen leggen. Makkelijk, want tijdens ons ritje naar Luxemburg knoopt hij al onze spullen in een oogwenk op de aanhanger. Al zou Kingkong aan de touwen gaan hangen, ze zullen niet losgaan. Alles ligt strak en muisstil als we met ons Starletje uit ’94 de Ardennen trotseren. Eenmaal op de vakantiebestemming aangekomen staat onze tent (we zijn natuurlijk tentkampeerders als scoutingfamilie) in een paar tellen. Als het dan avond wordt, dan hebben we uiteraard ook heerlijk eten vanaf een houtvuurtje. De lekkerste stoofpotjes worden door zoonlief bereid. Goed eten is ook belangrijk, zeker omdat we de volgende dag de heuvels van het Mullerthal moeten gaan bedwingen. Ook bungelend aan een touw tegen de rotsen op 30 meter hoogte is mijn kinderen niet vreemd.”

En verder:

“Maar buiten dat het soms wel praktisch is is scouting zoveel meer. Scouting biedt zoveel meer aan kinderen en jongeren waar ze rest van hun leven baat en voordeel van kunnen hebben. Kinderen leren er samen te werken, verantwoordelijkheid nemen, doorzettten en elkaars sterke en zwakke kanten te accepteren en benutten. De nadruk ligt op acceptatie van iedereen ongeacht geloof, afkomst, geaardheid of wat dan ook en dat geeft kracht en zekerheid om een plek in de wereld te veroveren.”

Laat je uitdagen!

Bij Scouting Johannes Post Groep zijn we het helemaal met je eens Sandra! Scouting is niet voor watjes, maar voor  jongens en meisjes die zich elke keer weer opnieuw laten uitdagen!

Lees de hele column van Sandra op Metro.nl of lees meer over scouting en Scouting Johannes Post Groep