Uit onderzoek dat 31 maart 2017 in het AD is verschenen blijkt dat 79% van de ouders hun kind avontuurlijker zou willen laten spelen, maar dat in de praktijk niet doet. Kinderen leren te weinig om risico’s in te schatten omdat ze te weinig dingen doen als klimmen in een boom, een vuurtje stoken of met een zakmes spelen. Daarmee worden kinderen angstiger, ook op latere leeftijd. Door nu avontuurlijk te leren spelen krijgen kinderen meer zelfvertrouwen. Spelenderwijs leren is de basis van Scouting.

Zelf op avontuur in een veilige omgeving

Spelen in de modder, eten uit de natuur, klimmen in de hoogste boom, een vuurtje stoken of goed leren omgaan met een zakmes of bijl zijn activiteiten die kinderen al op jonge leeftijd bij Scouting aangeboden krijgen. Ze leren hoe ze dit op een veilige manier kunnen doen, zowel van de andere kinderen als de begeleiding. Het enorme gevoel van zelfvertrouwen dat kinderen krijgen als ze dit zelf mogen doen nemen ze de rest van hun leven met zich mee. Als je zorgt voor een veilige setting waarin de kinderen zelf kunnen spelen en ontdekken, dan is vies worden en soms een blauwe plek niet erg, omdat het symbool staat voor het feit dat het kind een nieuwe leerervaring heeft opgedaan. Zo draagt Scouting bij aan de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Buiten spelen is leren

Uit onderzoek van de DSP-groep blijkt bovendien dat 81% van de ouders van scouts de bijdrage van Scouting aan buitenspelen als ‘goed’ tot ‘zeer goed’ beschouwt. Bijna alle activiteiten vinden buiten plaats. Contact met de natuur kan ervoor zorgen dat kinderen zich beter concentreren, meer zelfbeheersing tonen en minder vaak last hebben van psychische problemen, zoals depressie. Bovenal ervaren kinderen plezier aan buitenspelen. Daarbij geldt: hoe uitdagender de speelruimte, hoe meer vaardigheden een kind zich letterlijk spelenderwijs eigen maakt. Vaardigheden als samenwerken en creatieve oplossingen bedenken voor uitdagingen die ze in de natuur tegenkomen zijn hier een voorbeeld van.

Bron: www.scouting.nl

Buiten spelen en jezelf ontwikkelen kan bij de Johannes Post Groep. Onze groep biedt scouting programma’s voor kinderen en jongeren vanaf 5 jaar. Klik hier voor meer informatie.