Elk jaar kunnen tientallen leden van de JPG niet wachten tot het zover is, het Noordelijk Pinksterkamp. Ook wel bekend als het NPK. Eén van de hoogtepunten van het jaar, want Scouting is zoveel meer dan alleen de opkomst op zaterdagmiddag. Iedereen die voor het eerst op NPK gaat denkt na afloop van het kamp hetzelfde: hier wil ik elk jaar naartoe. En heel veel scouts doen dat ook. De jongste deelnemers van het NPK zijn ongeveer 5 jaar oud, de oudste deelnemers zijn al lang met pensioen.

Afgelopen NPK was alweer de 88ste editie van het succesvolle kamp. Leden van de Johannes Post Groep gaan al sinds mensenheugenis mee op het grootste jaarlijks terugkerende scoutingkamp van Europa. Elk jaar doen ongeveer 3800 deelnemers mee. Het is een leuk, gezellig en avontuurlijk kamp waarbij je kampeervaardigheden kunt leren (verbeteren) en waarbij ook allerlei spellen en andere scoutingtechnieken aan bod komen. Afgelopen editie gingen er van de JPG ongeveer 40 jeugdleden, 15 leiding en 30 Stamleden op NPK. Eigenlijk zijn het er nog veel meer, want veel (oud) JPG’ers en AVD’ers  zijn betrokken met de organisatie van het kamp of gaan mee met de PAG.

Welpen

De Welpen gaan elk jaar van vrijdagavond tot maandagmiddag op NPK. Dit jaar was het thema bij hun “de behekste klok.” Ze hebben een paar prachtige dagen gehad op het terrein van de Marnewaard. Hoe hun kamp verliep kun je uitgebreid teruglezen in het leuke verslag wat ze hebben geschreven. Klik daarvoor hier.

Verkenners

Dit jaar gingen er maar liefst 24 Verkenners mee op NPK! Het NPK duurt voor de Verkenners van oudsher van vrijdag tot en met dinsdag. Al zijn de activiteiten tegenwoordig na maandagmiddag afgelopen. Het thema van de Verkenners dit jaar was “make America more great again.” Naast het thema worden een aantal wedstrijden bij de Verkenners gehouden die zich richten op de scouting technieken die het buitenleven zo leuk maken. Het doel van deze wedstrijden is het stimuleren van het goed gebruiken van deze technieken. Meedoen is dan ook belangrijker dan winnen. Zo koken de Verkenners bijvoorbeeld tijdens het NPK hun eigen maaltijden op houtvuur. Erg gaaf! Dit jaar hebben de Verkenners weer de kampeerstandaard gehaald. Dat betekent dat ze kamperen op een manier die het NPK graag ziet. Helemaal goed dus!

Rowans

Het thema bij de Rowans dit jaar was “industrie.” Ook hun NPK duurt van vrijdag tot en met dinsdag. Al generaties lang hebben de Rowans van de JPG de hoogste vlag op het NPK terrein staan. Deze vlag is zo groot en zo hoog dat deze je, vanwege het harde gewapper in de wind, s’nachts wakker houdt. Maar dat deert niet, want het gaat om de eer. De Rowans hebben een erg vermakelijk kamp gehad en ook zij hebben dit jaar weer de kampeerstandaard gehaald.

Stam

De Anthonie van Diemenstam (AVD) is de volwassenenafdeling van de JPG. Zij zijn één van de eerste groepen die op het terrein komen, en één van de laatste die weer vertrekken. Het kamp duurt voor de AVD van woensdag tot en met dinsdag. Tijdens het kamp zijn zij verantwoordelijk voor de opbouw, afbraak en vervoer van het materiaal. Tussendoor is er uiteraard ook tijd voor gezelligheid. Ook zij hebben weer een erg relaxed NPK gehad.

Helaas moeten we nog 360 dagen, 51,43 weken, 11,83 maanden of 0.99 jaar wachten voordat we weer terug mogen naar het altijd fijne NPK. Gelukkig mogen de jeugdleden binnenkort nog op Zomerkamp. Zo gaan de Welpen en Verkenners naar het mooie Dwingeloo, en gaan de Rowans naar het pittoreske Polen toe. Benieuwd naar meer informatie, beeldmateriaal of verslagen over het NPK? Kijk gerust eens rond op de website van het kamp: www.noordelijkpinksterkamp.nl