Onze groep draagt sinds 1947 de naam van de Drentse verzetsstrijder Johannes Post. Vanavond staan we tijdens de dodenherdenking in Nederland stil bij de slachtoffers van oorlog. De JPG is aanwezig tijdens de Dodenherdenking in Assen en regio Drenthe ook op de Dam in Amsterdam. Een goed moment om stil te staan bij de naamgever van onze groep. Wie was Johannes Post?

Johannes Post werd geboren op 4 okt. 1906 te Hollandscheveld (gem. Hoogeveen). Hij was landbouwer in Nieuwlande en wethouder van de gemeente Oosterhesselen. In de oorlog liet hij zijn bedrijf in de steek om zich aan het verzet te kunnen wijden, waarin hij op den duur een leidende rol speelde, met name in de L.O./L.K.P. (landelijke hulp aan onderduikers/landelijke organisatie van knokploegen).

Zijn schuilnaam was: “van der Zwaag”. Ook werkte hij voor het illegale blad “Trouw” en zette hij zich verder in voor allerlei andere vormen van verzet, zoals: Sabotage, hulp aan Joden (hij haalde o.a. veel Joodse kinderen uit Amsterdam en liet die in Drenthe onderduiken), overvallen (o.a. op het politiebureau aan de Archimedesstraat in Den Haag, waar men een groot aantal revolvers buit maakte), falcificaties e.d.

In het begin werkte hij vanuit zijn woonplaats, maar later over het hele land, o.a. uit Rijnsburg, de woonplaats van zijn broer Marinus Post. Op 16 juli 1943 werd hij in Apeldoorn voor de eerste keer gearresteerd, samen met zijn Joodse koerierster Thea, maar wist met hulp van een agent weer te ontsnappen. Na de mislukte (2e) overval op het Huis van Bewaring aan de Weteringschans te Amsterdam werd hij op 14 juli 1944 voor de tweede keer gearresteerd, nu in Amsterdam. Op 16 juli daar aan volgend werd hij te Overveen, in de duinen bij Bloemendaal, gefusilleerd. Hij ligt daar begraven op de Erebegraafplaats in vak 26.

Op onze website kun je meer lezen over Johannes Post.