4 mei: vandaag herdenken we de oorlogsslachtoffers. Onze groep draagt de naam van verzetstrijder Johannes Post, een verzetsstrijder uit de tweede wereldoorlog.

Acties tegen de Duitse bezetter

Johannes Post woonde in Hollandscheveld, was landbouwer en wethouder van de gemeente Oosterhesselen. In de oorlog liet hij zijn werk in de steek en ging aan de slag voor verzetsgroepen.

Deze groepen hielpen onderduikers, mensen die op de vlucht waren voor de Duitse bezetter. Hij heeft veel Joodse kinderen uit Amsterdam helpen vluchten om in Drenthe een veilig onder dak te geven. Ook pleegde hij samen met andere verzetsstrijders aanslagen op strategische plekken. Zo heeft Johannes Post meegewerkt aan een overval op een politiebureau in Den Haag om revolvers te stelen van de Duitsers.

Helaas gingen niet alle acties goed. Samen met twaalf anderen werd hij op 14 juli 1944 na een mislukte overval op het huis van bewaring aan de Weteringeschans, gearresteerd. Hij wilde zijn vrienden bevrijden die daar gevangen zaten, maar door verraad mislukt de actie. Op 16 juli is hij door Duitsers doodgeschoten in de duinen bij Bloemendaal. Hij ligt daar begraven op de Erebegraafplaats in vak 26.

Portret van Johannes Post

Samen herdenken in Assen

Samen met andere scouts uit Assen zijn we vandaag aanwezig bij de herdenking in Assen. We staan stil bij de oorlogsslachtoffers die hebben gestreden voor de vrijheid die we nu hebben. Loop je ook mee? We verzamelen om 19:00 bij het scouting gebouw van de Zwervers verwacht (Johan Hoflaan 1). Vergeet je das en uniform niet!

Lees meer over Johannes Post.