Vandaag, op vrijdag 23 augustus, verscheen in het Dagblad van het Noorden een artikel over het 90 jarige bestaan van de Johannes Post Groep (JPG) uit Assen.

Lees het artikel ‘Scouting JPG viert 90-jarig bestaan’ hier op de website van het Dagblad van het Noorden. De tekst staat ook op het bericht hier onder.

Om je op te geven voor het jubileum en voor meer informatie, klik hier.

Onze scoutinggroep bestaat in 2019 90 jaar. We zijn daar trots op en we willen dit vieren met iedereen die betrokken is (geweest) bij onze scoutinggroep. Gedurende het jaar worden diverse activiteiten georganiseerd om hier bij stil te staan. Tijdens het jubileum willen we zo veel mogelijk mensen die betrokken zijn (geweest) bij onze groep betrekken.

Scouting Johannes Post Groep Assen (JPG) bestaat 90 jaar.

Met 170 leden is de groep nog steeds springlevend.

Henk Wollerich

Het jubileum is dit jaar al met diverse activiteiten gevierd. De afsluiting moet de klapper worden. Zaterdag 28 september opent burgemeester Marco Out om 14.00 uur de jubileumdag in en rond het clubgebouw aan de Houtlaan in Assen. Naast allerlei activiteiten voor de jeugd is er ook een reünie voor oud-leden. Zij kunnen herinneringen ophalen aan de hand van foto’s en documenten uit het negentigjarig bestaan van JPG.

Scouting Johannes Post Groep werd in 1929 opgericht als ‘Groep 3’. Na de Tweede Wereldoorlog was het schrijver Anne de Vries (Bartje) die namens Groep 3 de weduwe van verzetsstrijder Johannes Post benaderde met de vraag of de groep zijn naam mocht gebruiken. Zij vond dat een mooi idee, zo blijkt uit de geschiedschrijving.

Het is niet altijd pais en vree geweest bij de scouts. Eind jaren vijftig ontstond een scheuring binnen de groep. Hier kwam in 1960 de Robinson Crusoe Groep uit voort. Dit duurde zo’n tien jaar. In 1971 werd de Johannes Post Groep weer één scoutinggroep.

Een dieptepunt was de brand in het clubgebouw in 1982. Een deel van het pand werd verwoest, maar door steun uit de gemeenschap kon het gebouw weer worden herbouwd. Begin dit jaar werd JPG zelf eigenaar van de grond op en rond het clubdomein. De grond was altijd nog in pacht bij de gemeente.

JPG bestaat uit speltakken in verschillende leeftijden vanaf 5 jaar. Kinderen leren er over een natuurlijke manier van leven en bijvoorbeeld hoe je een kampvuur maakt. Jezelf ontwikkelen, zelfstandig zijn en samenwerken met elkaar staan ook na 90 jaar nog hoog in het vaandel.

De bovenstaande geciteerde tekst is gepubliceerd in het Dagblad van het Noorden op 23-08-2019