Afgelopen week was het de week van de teek en daarmee is het tekenseizoen weer begonnen. Als scouts zijn we veel in de natuur en dan kun je weleens gebeten worden door een teek. Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kan je de ziekte van Lyme geven. Als je in de natuur bent geweest, bijvoorbeeld na een opkomst of kamp, is het verstandig om jezelf of je kind te controleren op teken. Op kampen controleert de leiding regelmatig op teken en hebben zij een tekentang mee om deze goed te kunnen verwijderen.
Wat is een teek?
Een teek is een klein spinachtig insect dat vooral in bossen, struiken, gras, duinen en heide leeft. Het kleine zwart-bruine dier kan niet springen of vliegen. Ze kruipen of klimmen op mensen en dieren, zogenaamde gastheren. Met zijn speciale steeksnuit klemt de teek zich vast aan de huid om vervolgens zichzelf te voeden met het bloed van zijn gastheer.
Tekenbeet voorkomen
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, laten teken zich niet vallen vanuit bomen. Een teek komt voornamelijk van onderen, vanuit lang gras en struikgewas. Een middel om jezelf te beschermen tegen teken, en andere insecten, is door jezelf in te sprayen met deet. Ook het dragen van huidbedekkende in de natuur helpt. Maar omdat geen enkele maatregel volledige bescherming biedt, moet je altijd controleren of je gebeten bent na een bezoekje aan de natuur.
Een tekenbeet, wat nu?
Na een bezoekje aan het bos of de heide kan het voorkomen dat je tijdens een controle een teek vindt. Geen paniek, met een speciale tekentang kun je hem makkelijk verwijderen. Verwijder de teek met een draaiende beweging en trek de teek er opwaarts uit. Let goed op dat je de hele teek tot aan de kop goed vast hebt voordat je hem eruit trekt. Zorg ervoor dat je de teek binnen 24 uur na de beet verwijderd. Hou in de weken daarna de huid rond de plek van de beet goed in de gaten. Ontstaat er een rode vlek of kring? Ga dan naar de huisarts. Deze zal je dan een recept voor een antibioticakuur geven.