Een frietbuil is een eenpersoonstentje die je zelf maakt van een stuk landbouwplastic. Deze manier van overnachten wordt bij sommige hikes en kampen tijdens de HIT gebruikt. De frietbuil is ter bescherming tegen wind en regen. Wij leggen je uit wat je nodig hebt en hoe je een frietbuil kan maken.
Benodigdheden:
Landbouwplastic van 3×3 meter
Een dikke rol plakband bijvoorbeeld Duct Tape
Minimaal drie tentharingen
Een stuk touw
Een boom of twee dikke stokken om het frietbuiltje aan op te hangen.
Voorbereiding en opzetten
Leg het stuk plastic neer op de grond en plak volgens de tekening het plakband op het plastic (met dikke rode lijnen aangegeven). Alle kracht komt straks aan de bovenkant, het punt dat aangegeven is met een B. Hier moet het plastic dus goed verstevigd zijn met plakband.
Bij het neerzetten van de frietbuil kun je punt B van je tent aan een laaghangende tak ophangen of vastbinden aan de stam van een boom. Je kunt de tent ook ophangen aan twee stokken die schuin staan, en bovenaan elkaar zijn gebonden. Dit noemt men ook wel een “A-stok”. Zet daarna de tent met het voeteneind naar de wind gekeerd neer. Op de drie punten, aangegeven met een A, bevestig je de tent aan de grond met een haring. Daarna sla je de twee losse flappen naar binnen; die vormen je grondzeil.
Deurtje erin?
Door een extra stuk plakband van A naar A te plakken (aangegeven met een paarse stippellijn), kun je een deur voor je tentje maken. Handig voor als de wind erg veranderlijk is. Knip het plastic dan in van B naar C, en maak vervolgens niet het punt B, maar het punt C aan een laaghangende tak vast. Wanneer je na het de eerste keer opzetten, de grondzeilen aan elkaar vastplakt, kun je de tent de volgende keer makkelijker opzetten. Probeer de wanden van de friet zo strak mogelijk op te zetten. Je kunt eventueel de wanden wat breder maken door een dennenappel in het plastic te rollen, een sisaltouwtje eromheen te binden en deze naar de zijkant af te spannen.
Condensvorming
’s Nachts kan er condensvorming optreden in je eigen gemaakte tentje. Dit komt doordat het in het tentje uiteindelijk warmer is dan de omgeving waarin hij staat. Het beste is dan ook om in de frietbuil alleen slaapzakken te gebruiken die ook nog goed isoleren als ze een beetje nat worden. Als je deze nou niet hebt kun je dit enigszins verhelpen door ventilatie aan te brengen: Maak de punt van de frietbuil (de achterzijde die in de windrichting staat) een klein stukje open (10 tot 20 centimeter hoog) open. Dan kan het een beetje luchten in je tent. Enige nadeel is dan wel dat het wat kouder wordt. Een andere oplossing is het maken van een “binnentent” van bijvoorbeeld een oud laken.
Handige tips
Omdat het in een frietbuiltje nu eenmaal minder comfortabel is dan in een tent loop je meer kans loopt dat je spullen en jijzelf nat en koud worden. Gebruik een isolatiematje om op te liggen in plaats van een luchtbed. Dit laat geen kou van de grond door en houdt je lichaamswarmte vast. Zorg ook voor een goed warme slaapzak. Neem een plastic vuilniszak of iets dergelijks mee om je rugtas en je andere spullen in te stoppen, zodat die de volgende ochtend niet koud en vochtig zijn.
Toevoegen aan je paklijst voor HIT:
Landbouwplastic 3×3 meter
Touw
Een rol duct tape
3-6 tentharingen
Een goede slaapzak
Een isolatiematje
Een plastic vuilniszak
Een printje van deze pagina zodat je weet hoe je makkelijk een frietbuiltje kan maken.
24 oktober 2019|Reacties uitgeschakeld voor Herfstkamp welpen 2019
Laat je uitdagen bij Johannes Post Groep Assen
Ben jij een jongen tussen de 5 en 18 jaar?! En heb je zin om elke zaterdag iets spannends, avontuurlijks en stoers te doen? Kom dan kijken bij scouting Johannes Post Groep!
Wij hebben vier speltakken: Bevers [5-7 jaar], Welpen [7-11 jaar], Verkenners [11-15 jaar] en Rowans [15-18 jaar].