St. Jorisdag is van oorsprong een Engelse scoutingfeestdag. Deze viering is overgenomen door de scouting in Nederland. Vandaag viert de Johannes Post Groep vanaf 19:00 St. Joris. Alle leden en het bestuur zijn hier voor uitgenodigd.

De beschermheilige van Engeland is St. George. Lord Baden Powell (de oprichter van Scouting) heeft een verband gelegd tussen Scouting en deze beschermheilige. Daarom heeft hij St. Jorisdag ingesteld; ieder jaar op 23 April. (de sterfdag van St. George). Waarom Baden Powell St. Joris en Scouting aan elkaar verbond is niet precies duidelijk. Er doen meerdere versies van het verhaal de ronde. Wat Baden Powell in ieder geval boeide aan het verhaal van St Joris is dat het verhaal duidelijk maakt dat je het kwaad moet bestrijden en van jezelf weet wat je aankunt.

Baden Powell zei daar zelf over: “Precies op die manier moet een verkenner (scout) moeilijkheden en gevaar onder ogen zien, hoe groot of afschrikkelijk het ook moge lijken en hoe slecht ‘bewapend’ hij zich ook voelt. Moedig en vol vertrouwen gaat hij er op af, alle kracht die in hem is gebruikend om het kwaad te overwinnen. De kans dat hij slaagt is groot.”

Een ‘zeer ‘ bekopte versie van het verhaal St.Joris en de Draak:

In het stadje LYDDA, in de vallei van Saron in Turkije, woont Joris. Hij is net 18 jaar geworden en mag voor het eerst deelnemen aan de grote vergadering die ieder jaar plaatsvindt op de marktplaats. Wat hij daar hoort is erg schokkend: Ieder jaar worden door de bewoners 10 jonge meisjes aan een draak uitgeleverd, zodat de draak het stadje met rust laat. Joris laat zich echter niet uit het veld slaan. Hij doet zichzelf de belofte het stadje van de draak te verlossen. Na een leuk en spannend avontuur doodt Joris de draak, zodat het stadje LYDDA nooit meer jonge, onschuldige meisjes hoeft af te staan aan de draak.

Krijg je er niet genoeg van? Lees hier meer over St. Joris.