Goed nieuws! Vanaf 29 april mogen kinderen en jongeren tot en met 18 jaar weer samen sporten.

Buitensport, spel en bewegen is de kern van onze activiteiten. Onze vrijwilligers hebben veel ervaring en met onze activiteiten leveren we een positieve bijdrage aan een gezonde en leefbare samenleving waarin mensen zich verbinden. De nieuwe maatregelen hebben veel consequenties voor hoe we opkomsten de komende tijd moeten gaan inrichten.

Ruimte voor kinderen om te sporten. Op 1 mei zijn we weer gestart met fysieke opkomsten

We snappen dat veel leden staan te springen om snel te beginnen met scouting. Een aantal speltakken hebben daarom besloten om ook in de meivakantie door te gaan met opkomsten. De eerste speltakken starten daardoor al per 1 mei. Per speltak zal de leiding hierover communiceren.

Corona maatregelen voor de JPG

De Drentse gemeenten hebben samen een protocol opgesteld waarin de voorwaarden zijn beschreven voor sportactiviteiten. We hebben het protocol samen met de speltakken en de adviezen van Scouting Nederland uitgewerkt tot een plan waardoor we met aanpassingen weer van start kunnen. Hieronder staan de belangrijkste maatregelen.

 • De opkomsten voor de Bevers tot en met de Rowans kunnen weer plaatsvinden als ze in de buitenlucht zijn georganiseerd. Bij slecht weer kunnen we naar binnen. De Verkenners en Rowans houden daarbij onderling 1,5 meter afstand.
 • Ouders brengen hun kind en gaan direct weer weg. Contact tussen ouders en leiding kan bij voorkeur telefonisch of via mail plaatsvinden. Bij voorkeur komen jeugdleden zelfstandig (indien mogelijk).
 • Kinderen en jongeren komen in scoutingkleding naar de locatie. Ze kunnen zich niet omkleden en douchen en gaan na de activiteit direct van het terrein.
 • We mogen buiten opkomsten doen met jeugdleden van de bevers en welpen (5 tot en met 11 jaar). Hierbij gelden voor kinderen onderling geen afstandsbeperkingen. De leiding blijft wel op minimaal 1,5 meter afstand van de deelnemers. Hiermee wordt rekening gehouden in de programma’s.
 • Verkenners en Rowans (11 t/m 18 jaar) mogen opkomsten houden, maar zij moeten 1,5 meter afstand bewaren. Tijdens activiteiten hoeven ze de afstand niet te bewaren. Hier wordt rekening mee gehouden in de programma’s. De leiding blijft wel op minimaal 1,5 meter afstand van de deelnemers.
 • Het scoutinggebouw wordt minimaal gebruikt voor de opkomsten. Het is altijd mogelijk om veilig en schoon naar het toilet te gaan en de handen te wassen. We zorgen voor voldoende zeep, desinfectie- en EHBO-middelen binnen handbereik.
 • Er beperkte mogelijkheden voor het houden van kampen. Hierover wordt per speltak gecommuniceerd.
 • Bij klachten zoals koorts, hoesten of verkoudheid geldt ook voor kinderen en leiding: blijf thuis. Leden mogen om deze reden worden teruggestuurd. Als een huisbewoner koorts heeft, dan komen ook andere huisbewoners niet naar de opkomst.
 • Wij zijn en blijven verantwoordelijk voor de inhoud en veiligheid van de aangeboden activiteiten en het hanteren en bewaken van de extra richtlijnen. We faciliteren zoveel mogelijk het wassen en desinfecteren van handen.
 • Er is bij alle activiteiten een volwassene aanwezig die herkenbaar is (een gekleurd hesje) en de coronaveiligheid waarborgt. Deze volwassene kan een leiding zijn en is niet actief betrokken bij het programma.

De bovenstaande maatregelen zijn verder uitgewerkt in ons corona protocol.

Aangepaste tijden van de opkomsten

Om het mogelijk te maken dat leiding en leden niet onnodig met elkaar in contact zijn, wijken we tijdelijk af van de normale opkomsttijden:

DagTijdenSpeltak
Vrijdagavond 19:00u-21:00uRowans
Zaterdagochtend op de even weken10:00u tot 12:00uBevers
Zaterdagmiddag 14:00u tot 16:30uWelpen
Zaterdagavond 19:00u tot 21:00uVerkenners

Alternatieven voor fysieke opkomsten

Vanuit de speltakken werden in april en mei enthousiaste alternatieven georganiseerd voor de normale activiteiten. We deden dit omdat we vinden dat contact en uitdaging belangrijk is. Deelnemen aan de activiteiten kon vanuit huis, zonder dat er extra fysiek contact plaats vindt.

Veel activiteiten zijn afgelast. En nu?

 • De maatregelen betekenen ook dat de activiteiten voor de Poiesz Jeugd Sponsor Actie niet door gaan. Op 19 maart heeft de Poiesz bekend gemaakt dat alle deelnemende groepen €1000 euro ontvangen als alternatief voor de actie. De JPG is hier erg bij mee en bedankt de Poiesz hartelijk!
 • De HIT en het NPK zijn afgelast. Deze kampen vinden ook niet op een later moment in 2020 plaats.
 • Ook wordt de stille tocht op 4 mei afgelast. Om invulling te geven aan de dodenherdenking doet de JPG mee aan het initiatief #herdenkingssteentjes.

Over andere toekomstige activiteiten kunnen we nog geen nieuws melden. Als dat wel zo is zullen we dit hier ook doen.

Hoe zit het met de kampen?

Veel kampen konden niet door gaan. Inmiddels is bekend dat de zomerkampen (met een aantal aanpassingen) door kunnen gaan. Hoera!

Vragen?

Bekijk scouting.nl/coronavirus voor het antwoord op veel gestelde vragen waaronder een overzicht van afgelaste landelijke ledenactiviteiten.

Het meest actuele nieuws publiceren we continu via onze website www.johannespostgroep.nl. Vragen over de Corona maatregelen van de JPG kunnen worden gesteld via bestuur@johannespostgroep.nl

Namens het groepsbestuur,
Joost Watering