Ieder jaar zetten Scoutinggroepen zich in bij de lokale dodenherdenking op 4 mei in Assen. Door de omstandigheden van de coronacrisis zal er in Assen geen herdenking plaatsvinden bij het monument aan de brink. Daarmee is de inzet van Asser Scoutinggroepen ook anders.

Het landelijk team Vrijheid in Herdenken van Scouting Nederland heeft hierop wat bedacht wat  past binnen de richtlijnen met betrekking tot de coronacrisis, namelijk herdenkingssteentjes.

De jeugdleden van de drie Asser scouting verenigingen zijn gevraagd om elk een herdenkingssteentje te beschilderen en daarop een naam te schrijven van wie de scout op 4 mei wil herdenken. De steentjes zijn al op een aantal plaatsen in Assen verzameld en werden maandagmiddag om zes uur door een aantal vertegenwoordigers van de scoutinggroepen bij het monument aan de brink gelegd in de vorm van hart.

Het is een Joodse traditie om steentjes achter te laten bij graven. Met dit eeuwenoude gebaar eren ze hun doden en houden ze de herinnering aan hun dierbaren levend. Ze laten een teken achter dat laat zien dat ze op bezoek zijn geweest.

Het Asser comité 4 en 5 mei heeft ingestemd met deze manier van herdenken. Assen is niet de enige plaats waar herdenkingssteentjes door scouts worden gelegd, in meer dan 70 plaatsen in Nederland wordt door scoutinggroepen dit gedaan. Bij de landelijke herdenking in Amsterdam zijn twee scouts uit Meppel die de kransen overhandigen bij het monument op de dam.

Foto’s en tekst: Lammert Aling