Ieder jaar zetten de scoutinggroepen van Assen zich in bij de Dodenherdenking op 4 mei. Door de omstandigheden van de coronacrisis zullen deze herdenkingen in een andere vorm plaatsvinden. Hiermee is ook onze inzet tijdens de herdenking dit jaar anders.

Dit jaar willen we zogenaamde herdenkingssteentjes maken. We vragen iedereen om één of meerdere steentje(s) te beschilderen of een naam erop te zetten, waardoor het een herdenkingssteentje wordt. Deze steentjes zullen we inzamelen om vervolgens bij het monument in het centrum van Assen te leggen in een bepaalde vorm. Deze vorm kan de Nederlandse vlag, een hart, bloem of de vrijheidsfakkel zijn.

Vanwege Corona is het uiteraard niet de bedoeling dat er anderen dan degenen die de steentjes leggen erop af komen. Dus enkele leden van de verschillende groepen zullen de steentjes op een zelf gekozen tijdstip op 4 mei bij het monument leggen.

De actie is bedacht door Scouting-Nederland en ook de andere Scoutinggroepen in Assen (St. George en Zwervers Assen) doen mee. Het Herdenkingscomité van Assen kan met deze vorm van herdenken instemmen.

Herdenkingssteen maken

De herdenkingssteentjes in de afbeeldingen hierboven zijn meestal een kleur, natuurlijk mag je van of op jouw steen ook een dier of strepen, stippen letters of iets ander leuks maken. Het maken van een herdenkingssteen is niet ingewikkeld maar denk wel om de volgende dingen:

  • Maak je steen voor het verven goed schoon met een borstel en eventueel water en zeep.
  • Leg op de tafel onder de steen een oude kant om te voorkomen dat de tafel ook een kunstwerk wordt.
  • Verf op een droge steen.
  • Laat de steen drogen voor je hem inlevert, anders zit de verf van jou steen straks op de steen van een ander.

Inzamellocaties

Vanaf 26 april tot 2 mei kan iedereen zijn herdenkingssteentjes op een paar plekken in Assen in leveren. Op die plekken staat een emmer of doos die gemarkeerd is met een afbeelding van herdenkingsstenen. Deze locaties zijn weergeven met een cijfer op de kaart welke overeenkomt een adres uit de onderstaande lijst.

  1. Narcisstraat 58
  2. Aart van der Leeuwlaan 3
  3. Ruysdaelstraat 41
  4. Eschstraat 32
  5. Ter Aardseweg 2
  6. Talmastraat 92
  7. Oldambtstraat 62
  8. Venestraat 181a
  9. Kennemerland 27
  10. Rhônepad 19
  11. Griekenlandlaan 38
  12. Buitenes 71
  13. Laurierstraat 46
  14. Diamantstoep 29

Gedachte achter de actie

Het is een Joodse traditie om steentjes achter te laten bij graven. Met dit eeuwenoude gebaar eren ze hun doden en houden ze de herinnering aan hun dierbaren levend. Ze laten een teken achter dat laat zien dat ze op bezoek zijn geweest. Dit jaar is in het kader de viering van 75 jaar vrijheid in dorpen en steden door heel Nederland het kunstwerk Levenslicht van Daan Roosegaarde gerealiseerd. Dit kunstwerk bestaat uit 104.000 aangelichte stenen, verwijzend naar het aantal Nederlandse slachtoffers van de Holocaust.