Scroll Top

Verkenners Kampen (Demo)

De verkenners van de Johannes Post Groep gaan regelmatig op kamp. Als niet-scout is het begrijpelijk dat het af en toe onduidelijk kan zijn wat zo’n kamp precies inhoud en wat voor activiteiten er tijdens zo’n kamp plaatsvinden. Tijdens de meeste kampen slapen we in tenten. Op deze pagina is daar meer infomatie over de verschillende kampen te vinden. Ook zijn er links opgenomen naar pagina’s van (landelijke) organisaties. De kampen zijn gerangschikt naar de volgorde waarin ze in een seizoen (van zomervakantie tot zomervakantie) voorkomen.

p1020465
Herfstkamp (herfstvakantie)

Het herfstkamp is altijd het eerste kamp van het seizoen. Het herfstkamp wordt altijd in een weekend van de herfstvakantie gehouden en volgt daarom kort op het overvliegen. Tijdens het herfstkamp hebben de nieuwe verkenners die net van de welpen komen goed de kans om te wennen aan de verkenners en het op kamp gaan met de verkenners. Het herfstkamp duurt meestal twee nachten, waarvan er 1 op een bivaklocatie plaatsvindt. Een bivaklocatie is een kampeerplek die we tijdens een hike (wandeltocht) aan doen om hier op een (meestal) primitieve manier de nacht door te brengen.

pc021064
Kaderkamp
(vaak ongeveer een maand na het herfstkamp)

Het kader wordt meestal gevormd door de twee oudste verkenners van een patrouille. Het kader heeft tijdens een opkomst, activiteit of kamp meer verantwoordelijkheid en kaderleden hebben een sturende rol binnen een patrouille. Tijdens het kaderkamp worden de technieken van het kader getest en op een hoger niveau gebracht. Als kaderlid kan het ook erg leuk zijn om eens geen jongere verkenners om je heen te hebben.

Poolkamp (eind december)

Als je houdt van kamperen in de kou, dan is het Poolkamp echt iets voor jou. Tijdens het Poolkamp wordt er gehiked en trotseer je vaak barre kou. Je loopt in dit weekend met al je bagage in je eigen rukzak. Het Poolkamp wordt niet georganiseerd door leiding van de JPG, maar door vrijwilligers uit Noord Nederland. Meer informatie over het Poolkamp is te vinden op de site van het Poolkamp.

img_6993
HIT
(pasen)

HIT staat voor Hikes, Interesse- en Trapperskampen. Tijdens de HIT worden verschillende kampen georganiseerd voor dwekkers, souts, explo’s en pivo’s uit heel Nederland (kortom: alle scouts!). De kampen varieren van inhoud. Er zijn kampen waarbij je op het terrein blijft om daar te leren en toffe dingen te doen tot en met kampen waarbij je volledig wordt losgelaten om volgens je eigen route rond te zwerven en het land te ontdekken. Voor de HIT kun je je als individu opgeven, maar ook als koppel of troppel. Je kunt dus samen met je favourite medeverkenners een tof kamp hebben. De HIT wordt niet georganiseerd door de leiding van de JPG, maar door Scouting Nederland die op diverse locaties in Nederland reuze kampen organiseerd. De meeste leden van de JPG gaan naar de HIT in Dwingeloo, al zijn er natuurlijk ook andere HIT locaties. Meer informatie over de HIT is te vinden op de landelijke HIT site.

p1020098
Vader-Zoon kamp
(vaak tussen HIT en NPK)

Vaders zijn willen vaak nog steeds kwajongens zijn. Je merkt dat je ouder wordt, maar wil dit eigenlijk niet… Tijdens het VAZO kamp kan de stropdas af en kan de vader van heden ten dage zich weer jong voelen. Om de vaders te laten zien wat we bij scouting doen en om papa ook af en toe een leuke tijd te geven (hij heeft het verdiend!), wordt jaarlijks het VAZO kamp gehouden. Als vader kun je zien hoe zoonlief zich gedraagd binnen scouting en wat scouting en een kamp precies inhoud. Uiteraard is het VAZO kamp voor een vader niet kinderachtig. Er wordt volop aandacht besteed aan echte mannendingen!

digitale20camera202008051620106
Noordelijk Pinkster Kamp, NPK (pinksteren)

Het NPK is een kamp dat ook onder vele niet scouts een bekende naam heeft. Al jarenlang gaan bijna alle scouts uit Noord Nederland samen op kamp om met nieuwe mensen kennis te maken, een kijkje te nemen in de ‘keuken van de buren’, om te koken op houtvuur, maar vooral om veel plezier te hebben! Tijdens het NPK worden gezamelijke activiteiten georganiseerd voor alle deelnemers, speltaken, groepen en individuen. Het is een kamp waar je veel kunt leren en veel nieuwe mensen kunt ontmoeten. Alle speltakken van de JPG (welpen, verkenners, rowans, stam en PAG) gaan naar het NPK. Gedurende het NPK staat voor een speltak altijd een thema centraal. Alle activiteiten die worden georganiseerd vullen dit thema aan. Het NPK vindt plaats van de vrijdag voor Pinksteren tot en met de dinsdag na Pinksteren. Algemene informatie over het NPK is te vinden op de website van het NPK.

s5031096
Zomerkamp (zomervakantie)

Het zomerkamp zou je bijna het kamp der kampen noemen. Uiteraard zijn alle kampen erg tof om aan deel te nemen, het zomerkamp is toch echt iets speciaals. Tijdens het zomerkamp gaan de verkenners een week lang kamperen op een terrein ergens in Nederland. Deze week staat altijd bomvol te gekke activiteiten die deze week onvergetelijk zullen maken. We zoeken altijd een locatie waar een verkenner bij de JPG nog niet eerder op kamp is geweest. De data waarop het het zomerkamp plaatsvindt is afhankelijk van de manier waarop de vakantie valt (vroeg of laat), maar wordt altijd in de eerste of laatste week van de zomervakantie van de basisscholen gehouden.

snc10314
Regiokamp
(kort na de zomervakantie)

Jaarlijks wordt door de Regio Drenthe een speltakactiviteit georganiseerd. Zo is er voor de bevers de ‘bever doe dag’, voor de welpen de ‘dwekkerdag’, voor de verkenners het ‘scoutsweekend’ en voor de Rowans ‘Exact’. Tijdens het regiokamp zijn veel groepen uit de Regio Drenthe aanwezig om elkaar beter te leren kennen en om een aantal toffe wedstrijden te houden. Deze wedstrijden hebben altijd een thema. De winnende groep gaat altijd met een toffe prijs naar huis om de prijzenkast op te vullen.

Algemeen

Kampen vormen over het algemeen een waardevolle aanvulling op het lidmaatschap aan scouting. Tijdens de meeste kampen vervult de Anthonie van Diemenstam een belangrijke taak door met haar vrachtwagens het transport voor haar rekening te nemen. Tijdens kampen kamperen we doorgaans op een kampeerterrein. Vaak word er tijdens kampen gehiked. Dit is een soort wandeltoch met onderweg verschillende posten. Hiervoor is het belangrijk dat een verkenner een ‘hike uitrusting‘ heeft.